CSOK és falusi CSOK: könnyebb feltételek

Május 12-én jelent meg a Magyar Közlönyben a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet módosítása, mely a CSOK-ot és a falusi CSOK-ot is érinti és könnyítéséket hoz a lakástámogatások területén. A főbb szabályok ugyan nem változtak, de néhány kisebb módosítás történt.

Változnak a beköltözés feltételei

Az egyik módosítás a beköltözés és a bentlakás feltételeit érinti. Mint ismeretes, a támogatás folyósítását követően 90 napon belül kell lakcímet létesíteni az ingatlanban és a folyósítástól számított 10 évig az ingatlanban kell élnie a családnak. Az első kitétellel kapcsolatban a rendelet eddig is tartalmazott több könnyítést, a beköltözésre vonatkozó feltétel alól azonban két esetben mentesülhet a család:

  • A gyermeknek nem kell beköltöznie, ha tanulmányai folytatásai miatt átmenetileg más lakcímen él.
  • A szülő és a gyermekek is lakhatnak más lakcímen átmenetileg, amennyiben a szülő munkahelye miatt térítésmentesen biztosított szolgálati lakásban lakik.

Ami viszont újdonság, hogy amennyiben ezen két eset valamelyike fennáll, akkor a jövőben nem kell bejelentkeznie az érintett személyeknek 90 napon belül az ingatlanba. Viszont az adott helyzet megszűnésekor már teljesíteni kell a feltételeket. Ez a változás 2023. július elejétől lép életbe, és a már folyamatban lévő igényléseket is érinti.

A Kincstár ellenőrzi a beköltözésre vonatkozó feltétel teljesülését

Szintén július 1-étől lép életbe az a változás, mely szerint a beköltözésre vonatkozó feltétel teljesülését a jövőben már nem a támogatást folyósító pénzintézetnél kell a lakcímkártya bemutatásával igazolni, hanem a Kincstár ellenőrzi azt hivatalból.

A gyermek megszületésének bejelentésére vonatkozó határidő is módosul

Míg korábban 60 napjuk volt a szülőknek arra, hogy a tervezett gyermek megszületésének tényét bejelentsék, ez most a megszületést követően 90 napra módosul.

Az építési, korszerűsítési, bővítési munkálatok módosítása is kérhető egyszer

Mint ismeretes a CSOK-ot bővítésre, a falusi CSOK-t pedig korszerűsítésre is igénybe lehet venni. Ebben újdonság, hogy az építési, korszerűsítési, bővítési munkálatok költségvetésének, illetve maguknak a munkálatoknak a módosítását a jövőben a munkálatok elvégzésének határidejének lejárata előtt egy alkalommal kérelmezhetjük.

Fontos, hogy ezzel nem sérülhetnek a CSOK támogatás alapvető szabályai, azaz ha már lehívtunk támogatást, és a módosítás miatt a még hátralévő munkálatok költsége kisebb, mint a még le nem hívott támogatás összege, akkor kizárólag a csökkentett összeget vehetjük fel.

Ha pedig valamilyen vállalt munkáról mondunk le, akkor az arra már megkapott támogatást vissza kell fizetnünk. Ez alól egyetlen eset jelent kivételt, ha a többi munkálatból hátralévő költségek a teljes, még le nem hívott támogatás összegét fedezik. Ez a módosítás már 2023. május 13-án életbe lépett, és szintén vonatkozik a folyamatban lévő igénylésekre is.

Változások a falusi CSOK-nál

Jó hír, hogy a falusi CSOK esetében az eddigi 3 évről 4 évre módosul a munkálatok befejezésére rendelkezésre álló határidő, és ez a már megkezdett munkálatokat is érinti. Ez a változás szintén május 13-ától érvényes. Ezen kívül egy újabb településsel, a Csongrád-Csanád vármegyei Tömörkénnyel bővült a településlista.

 

Ajánlott ingatlanok

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Fontos ígéretet kapott Ukrajna

Fontos ígéretet kapott Ukrajna

Csendes nap volt a szerda az orosz-ukrán háborúban – esti hírösszefoglalónkban a háború 847. napja.

„Meg kellett volna számolni az egészet, mert ez így egy elég fals eredmény” – ezt gondolják a budapestiek a főpolgármester-választásról

„Meg kellett volna számolni az egészet, mert ez így egy elég fals eredmény” – ezt gondolják a budapestiek a főpolgármester-választásról

A fővárosban járva az újraszámlálás utáni helyzetről érdeklődtünk az utca emberénél.

Sírva fakad, ha megnézi, mi történt a forinttal

Sírva fakad, ha megnézi, mi történt a forinttal

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Orbán Viktornak erre még jutott ideje a magyar meccs előtt

Orbán Viktornak erre még jutott ideje a magyar meccs előtt

Cikkünk megjelenése után nem sokkal kezdődik a Magyarország-Németország csoportmeccs.

© 2024 (v2.202102)