Tapasztalatlan, nem beszél nyelvet és sokat kér, ki az? – HR vezetők sirámai 2023-ban

Milyen toborzási nehézségekkel néznek szembe a cégek, és milyen megoldásokat alkalmaznak a problémák kezelésére? Egy nemzetközi felmérés magyar válaszai érdekes válaszokat adnak.

A Randstad nemzetközi HR kutatása évek óta szondázza számos ország munkaerőpiacát. Miután évről-évre azonos (vagy legalábbis nagyon hasonló) kérdéseket tesznek fel, az eredményekből az is kirajzolódik, optimistább vagy pesszimistább lett-e a munkaerőpiac a korábbi időszakhoz képest. Valószínűleg senkinek nem meglepő, hogy a 2023-as magyar eredmények nem a derűlátásról tanúskodnak.

Az első számú kihívás, ami sok cégvezetőnek fejfájást okoz, az irreális fizetési elvárások. Látható, hogy ez a probléma egyre inkább erősödik, hiszen 2022-ben a vállalatok 79%-a, 2023-ban pedig már 88%-a tapasztalta ezt. A második leggyakoribb probléma a jelöltek releváns szakmai tapasztalatának hiánya.

A HR részlegek számára óriási kihívást jelent a megfelelő jelöltek felkutatása és a tehetségek gyors beazonosítása, sokan panaszkodnak arra, hogy a vállalatok közötti erős versenyben a konkurencia gyakran elszipkázza előlük a lehetséges munkatársakat.

De hogyan kezelik a cégek ezeket a kihívásokat? Nos, a fizetésemelés és a kölcsönzött munkavállalók felvétele a legnépszerűbb intézkedések a HR kihívások kezelésére. Emellett a vállalatok a fizetési csomag fejlesztésébe, oktatási és képzési programokba fektetnek, valamint rugalmas munkavégzési lehetőségeket biztosítanak, bár utóbbit a korábbi évekhez képest most kevesebb cég teszi lehetővé.

2021 és 2023 között a legnagyobb változás a fizetési csomag fejlesztésében és a személyre szabott juttatási csomagok kidolgozásában történt. Az előbbi területen 2021-ben 37% fejlesztett, 2023-ban viszont már 68%. A személyre szabott juttatási csomagok kidolgozása is nőtt, 2022-ben 23%, míg 2023-ban 31% alkalmazta ezt a megoldást.

A jelöltekben leggyakrabban a konkrét munkakörhöz kapcsolódó kompetenciák hiányoznak, de a problémamegoldás és a kritikus gondolkodás, valamint az idegen nyelvek ismerete is gyakran hiányoznak.

A HR szakemberek a meglévő munkaerővel kapcsolatos kihívások közül kiemelkedően a bérezési és juttatási csomagokkal kapcsolatos elvárások menedzselését, az alkalmazottak elkötelezettségének megőrzését és a legjobban teljesítő munkavállalók megőrzését említették.

Sajnos a kedvezőtlen hazai gazdasági folyamatok a toborzási tervekre is hatással vannak. A válaszadók csupán 34%-a számít nyitott pozíciókra 2023-ban, szemben a tavalyi 89%-kal. Ugyanakkor az IT szektor optimista, ott 47% tervez új embereket felvenni, míg a kiskereskedelmi cégek a legpesszimistábbak, ahol csupán 10% tervez új felvételeket.

A leginkább keresett pozíciók a IT/technológia, mérnöki és adminisztrációs területeken vannak, míg a legkevésbé a jogi osztályokat bővítik, illetve a hagyományos (nem digitális) marketing és kommunikáció területét.

Végül, érdekes adat, hogy a válaszadók 83%-a kivitelezhetetlennek tartja a 4 napos munkahetet, és csak 1%-uk tervezi, hogy az alkalmazottak munka-magánélet egyensúlyának támogatása céljából bevezeti azt.

Ha problémamentesen szeretné megtalálni következő munkatársát, adja fel hirdetését a nemrég megújult jobinfo.hu-n, ahol folyamatos akciókkal, gördülékeny hirdetés kezeléssel és segítőkész ügyfélszolgálattal várjuk!

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Hunbrakadavarbramagyarka

Hunbrakadavarbramagyarka

A modern demokrácia és a fejlett társadalom erejét mutatja, ha minél szélesebb körben érvényesül a vélemény- és szólásszabadság.

Érik egy Magyar-Dobrev-Deutsch élő tévévita

Érik egy Magyar-Dobrev-Deutsch élő tévévita

Magyar Péter hajlandó leülni vitázni Dobrev Klárával és Deutsch Tamással a köztévé élő műsorában.

Ukrajna azonnal plusz német Patriotokat kap 

Ukrajna azonnal plusz német Patriotokat kap 

Donyeck megyét egész nap támadták az oroszok.

Növekszik az adásvételek száma a lakáspiacon

Növekszik az adásvételek száma a lakáspiacon

A tavalyi év első negyedévéhez képest 10 ezerrel több adásvétellel zárt a hazai lakáspiac - közölte a Duna House szombaton.

© 2024 (v2.202102)