Tapasztalatlan, nem beszél nyelvet és sokat kér, ki az? – HR vezetők sirámai 2023-ban

Milyen toborzási nehézségekkel néznek szembe a cégek, és milyen megoldásokat alkalmaznak a problémák kezelésére? Egy nemzetközi felmérés magyar válaszai érdekes válaszokat adnak.

A Randstad nemzetközi HR kutatása évek óta szondázza számos ország munkaerőpiacát. Miután évről-évre azonos (vagy legalábbis nagyon hasonló) kérdéseket tesznek fel, az eredményekből az is kirajzolódik, optimistább vagy pesszimistább lett-e a munkaerőpiac a korábbi időszakhoz képest. Valószínűleg senkinek nem meglepő, hogy a 2023-as magyar eredmények nem a derűlátásról tanúskodnak.

Az első számú kihívás, ami sok cégvezetőnek fejfájást okoz, az irreális fizetési elvárások. Látható, hogy ez a probléma egyre inkább erősödik, hiszen 2022-ben a vállalatok 79%-a, 2023-ban pedig már 88%-a tapasztalta ezt. A második leggyakoribb probléma a jelöltek releváns szakmai tapasztalatának hiánya.

A HR részlegek számára óriási kihívást jelent a megfelelő jelöltek felkutatása és a tehetségek gyors beazonosítása, sokan panaszkodnak arra, hogy a vállalatok közötti erős versenyben a konkurencia gyakran elszipkázza előlük a lehetséges munkatársakat.

De hogyan kezelik a cégek ezeket a kihívásokat? Nos, a fizetésemelés és a kölcsönzött munkavállalók felvétele a legnépszerűbb intézkedések a HR kihívások kezelésére. Emellett a vállalatok a fizetési csomag fejlesztésébe, oktatási és képzési programokba fektetnek, valamint rugalmas munkavégzési lehetőségeket biztosítanak, bár utóbbit a korábbi évekhez képest most kevesebb cég teszi lehetővé.

2021 és 2023 között a legnagyobb változás a fizetési csomag fejlesztésében és a személyre szabott juttatási csomagok kidolgozásában történt. Az előbbi területen 2021-ben 37% fejlesztett, 2023-ban viszont már 68%. A személyre szabott juttatási csomagok kidolgozása is nőtt, 2022-ben 23%, míg 2023-ban 31% alkalmazta ezt a megoldást.

A jelöltekben leggyakrabban a konkrét munkakörhöz kapcsolódó kompetenciák hiányoznak, de a problémamegoldás és a kritikus gondolkodás, valamint az idegen nyelvek ismerete is gyakran hiányoznak.

A HR szakemberek a meglévő munkaerővel kapcsolatos kihívások közül kiemelkedően a bérezési és juttatási csomagokkal kapcsolatos elvárások menedzselését, az alkalmazottak elkötelezettségének megőrzését és a legjobban teljesítő munkavállalók megőrzését említették.

Sajnos a kedvezőtlen hazai gazdasági folyamatok a toborzási tervekre is hatással vannak. A válaszadók csupán 34%-a számít nyitott pozíciókra 2023-ban, szemben a tavalyi 89%-kal. Ugyanakkor az IT szektor optimista, ott 47% tervez új embereket felvenni, míg a kiskereskedelmi cégek a legpesszimistábbak, ahol csupán 10% tervez új felvételeket.

A leginkább keresett pozíciók a IT/technológia, mérnöki és adminisztrációs területeken vannak, míg a legkevésbé a jogi osztályokat bővítik, illetve a hagyományos (nem digitális) marketing és kommunikáció területét.

Végül, érdekes adat, hogy a válaszadók 83%-a kivitelezhetetlennek tartja a 4 napos munkahetet, és csak 1%-uk tervezi, hogy az alkalmazottak munka-magánélet egyensúlyának támogatása céljából bevezeti azt.

Ha problémamentesen szeretné megtalálni következő munkatársát, adja fel hirdetését a nemrég megújult jobinfo.hu-n, ahol folyamatos akciókkal, gördülékeny hirdetés kezeléssel és segítőkész ügyfélszolgálattal várjuk!

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Foci-Eb – 2024: vajon ki nyeri a vasárnapi döntőt?

Foci-Eb – 2024: vajon ki nyeri a vasárnapi döntőt?

Este 21 órakor a futball Európa Bajnokság döntőjén drukkolhatnak Spanyolországért, illetve Angliáért a sportrajongók. Vajon ki nyer ma este? 

Idén 1600-4000 forint között mozognak a diákmunkabérek

Idén 1600-4000 forint között mozognak a diákmunkabérek

A nyári diákmunka-vállalás egyik fő motivációi közé tartozik a fesztiválozásra gyűjtés, ugyanakkor a diákok zöme még mindig részben a szüleikre támaszkodik. 

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseire.

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Egy gyönyörű, 19. századi épületet bérelt ki az USA az olimpián és a paralimpián résztvevő csapatok szurkolói számára.

© 2024 (v2.202102)