Albérletárkörkép: Budapest horror, Debrecen drága, Szeged megfizethető

Jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki Budapesten szeretne lakást bérelni, a vidéki városokban valamivel kedvezőbbek az albérletek árai – derül ki az Ingatlantájoló adatbázisa alapján készített elemzésünkből.

Szobaszámtól függően akár két-háromszoros különbséget is látunk például a szegedi és a fővárosi albérletek hirdetési árai között. A vizsgált vidéki egyetemi városok közül albérleti árszínvonalban Debrecen a legdrágább, a pécsi lakások árai hajszálnyival alacsonyabbak, míg több méretben is Szegeden találhatunk a legolcsóbban kiadó lakást.

A fenti árakat látva nem meglepő, hogy a kiadó lakások legnagyobb része az 1-3 szobás kategóriák valamelyikébe tartozik, a leggyakoribb albérleti méret helyszíntől függetlenül a másfél-két szoba. Ezt követi némi lemaradással a 2,5-3 szobás csoport.

Az viszont érdekes, hogy ha nem is sokkal, de Budapesten összességében kicsit nagyobbak az albérletek, mind az átlagos szobaszámot tekintve, mind az alapján, hogy a teljes kínálat mekkora részét adják a háromnál több szobás lakások.

Míg országszerte a harmadik leggyakoribb lakástípus az egyszobás, a fővárosban a stúdiólakások aránya valamivel alacsonyabb, és megegyezik a 3,5-4 szobások arányával. Emögött persze jó eséllyel állhat az a magyarázat is, hogy ezek a lakások kisebb eséllyel kerülnek ki – vagy maradnak sokáig – a piacon, hiszen ez általában az a kategória, amit mindenki leginkább ajánl befektetési célra, éppen a könnyű kiadhatóság miatt.


Azt már korábban többször is megfigyelhettük, hogy az Ingatlantájoló oldalán az átlagosnál valamivel nagyobb lakásokat hirdetnek, így az itteni kínálatban több a magasabb árú albérlet. Az árszínvonalat viszont jól lövik be a hirdetők – legalábbis erre enged következtetni, hogy a lakásméret szerint bontott adatok rendre megegyeznek a KSH által közölt albérletárakkal.

Ez a már említett nagyobb méret – áprilisban 2,43 szobás volt az átlagos hirdetett Budapesti lakás – a magyarázata annak is, hogy az átlag albérlet most 461 ezer forint havonta a fővárosban. A vidéki városokban ennél jobb a helyzet. A lakások méretei Szegeden, Pécsett és Debrecenben is nagyon hasonlóak, az árak pedig a fővárosi fele alatt-körül alakulnak.

Ha összehasonlítjuk a “fajlagos” árakat a szűk egy évvel ezelőtti helyzettel szintén érdekes dologra bukkanunk: Budapesten emelkedtek az árak, ám a vidéki városokban stagnálást vagy csökkentést mutatnak a hirdetések.

 

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Van egy jó hírünk annak, aki eurót venne a nyaraláshoz

Van egy jó hírünk annak, aki eurót venne a nyaraláshoz

Íme, a péntek esti friss árfolyamok.

Lehet még hinni Nagy Mártonnak?

Lehet még hinni Nagy Mártonnak?

Hiszen a 2022 közepén bevezetett sápnak eredetileg csak 2023 végéig kellett volna élnie, ám további három szektor még jövőre is nyögi.

Mészáros Lőrincnek nem volt elég hátszele ehhez az üzlethez

Mészáros Lőrincnek nem volt elég hátszele ehhez az üzlethez

Horvát vevő vásárolja meg az ugyancsak horvát Fortenova agrárcégeit.

© 2024 (v2.202102)