Segítség, sehogy nem találok jó állást!

Magyarországon munkaerőhiány van! A cégek nem találnak elegendően képzett munkaerőt! Már millió fölötti fizetéseket kínálnak a… – olvasod nap mint nap, miközben hónapok óta hiába pályázol a végzettségednek és tapasztalatodnak megfelelő állásokra? Ne izgulj, nem vagy egyedül!

Az álláskeresés nyúlüregébe bizony meglehetősen könnyű belecsúszni, miközben minden azzal van tele, hogy a cégek álomfizetésekért sem találnak új alkalmazottakat, mi hiába jelentkezünk naponta olyan pozíciókra, amikre teljesen alkalmasak lennénk, legtöbbször még elutasító választ sem kapunk. Mintha láthatatlanok lennénk… Ami persze rémes hatással van az önbizalmunkra, hiszen egy ilyen periódusban ki ne kezdene el a saját képességeiben és tapasztalataiban kételkedni. 

Mély levegő, semmi pánik, inkább készíts akciótervet!

Ha sehogy nem sikerül megcsípni a vágyott új pozíciót, fontold meg az alábbi tippeket!

Új képességek elsajátítása

A folyamatos fejlődés mindig fontos, de különösen akkor, ha valaki hosszabb ideje keres munkát. Az új képességek és ismeretek növelik az esélyeket a munkaerőpiacon. Akár online kurzusokon is részt vehetsz, vagy elvégezhetsz egy szakmai képzést.

Személyre szabott önéletrajz és motivációs levél

Próbálj meg minden álláshoz külön önéletrajzot és motivációs levelet írni. Mutasd meg, hogy mennyire tájékozott vagy a céggel és annak tevékenységével kapcsolatban, és emelj ki releváns képességeket és tapasztalatokat. Igen, mi is tudjuk, hogy ez a tizennegyedik, a huszonhetedik és a harminckettedik jelentkezés során már mekkora extra erőfeszítéseket kíván… 

Hálózatépítés

A személyes és szakmai kapcsolatok kiemelkedően fontosak a munkakeresésben. Csatlakozhatsz szakmai csoportokhoz, részt vehetsz rendezvényeken, vagy egyszerűen csak próbáld meg tartani a kapcsolatot régi kollégákkal, tanárokkal vagy osztálytársakkal.

Önkéntes munka

Az önkéntes munka lehetőséget ad új képességek elsajátítására, továbbá tapasztalatot és új kapcsolatokat is szerezhetsz általa. Plusz, a munkaadók gyakran értékelik az önkéntes tevékenységet, mert ez mutatja a kezdeményezőkészséget és a kötelezettségvállalást.

Álláskeresési technikák frissítése

Ha már hosszabb ideje keresel munkát, akkor lehet, hogy eljött az ideje, hogy áttekintsd és frissítsd az álláskeresési technikáidat. Keresd meg azokat a módszereket, amelyek a legjobban működnek a te iparágadban.

Pszichológiai támogatás

Ne feledd, hogy rendben van, ha segítséget kérünk. Az álláskeresés stresszes lehet, és ha hosszabb ideig tart, a lelki egészséget is befolyásolhatja. Fontos, hogy támogató közösségeket keressünk, vagy szükség esetén szakembertől kérünk segítséget.

Időbeosztás

Fontos, hogy hatékonyan oszd be az idődet az álláskeresés során. Az álláskeresés is “munka” – szánj rá napi rendszerességgel időt, de hagyj időt a pihenésre és a kikapcsolódásra is.

Karriertanácsadás

Ha úgy érzed, nagyon megrekedtél, érdemes lehet karriertanácsadó segítségét kérni, aki segíthet meghatározni a szakmai céljaidat, javíthat az önéletrajzodon, vagy segíthet felkészülni az állásinterjúkra.

Rugalmas gondolkodás

Próbálj meg friss szemmel, messzebbről nézni a saját helyzetedre. Próbáld meg friss szemmel elemezni, milyen területeken, milyen szektorokban tudsz keresgélni. Gondold végig, hogy egy igazán jó állás miatt esetleg más városba is elköltöznél-e. A rugalmasság segíthet felfedezni azokat a lehetőségeket, amik fölött amúgy átsiklanál. 

Ha a fenti kételyek számodra is ismerősek, érdemes lehet regisztrálnod a megújult jobinfo.hu felületén.

A jobinfo.hu-n több ezer állás között válogathatsz; a szűrőket használva pontosíthatod a keresésedet; ha kitöltötted az álláskeresői profilodat, nagy összegű nyeremény teheti könnyebbé a nyaradat, de az adatokból pár kattintással önéletrajzot generálhatsz és még számos új funkcióval vár az egyik legrégebbi állásportál!


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Bevitt egy gyomrost a forint az eurónak

Bevitt egy gyomrost a forint az eurónak

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Újabb lépést tett Donald Tusk az európai vaskupola felé

Újabb lépést tett Donald Tusk az európai vaskupola felé

Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Mennyire lehettek forróak a nyarak kétezer éve? A válasz meglepő

Mennyire lehettek forróak a nyarak kétezer éve? A válasz meglepő

Érdekes módszerrel derítették ki a kutatók, hogyan alakulhatott a nyári átlaghőmérséklet az elmúlt kétezer évben. 

© 2024 (v2.202102)