Multi, KKV vagy szabadúszás – hol találjuk a tuti melót?

Multinál,  kis-közepes cégnél, vagy szabadúszóként/digitális nomádként érdemes dolgozni? Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. 

A kérdés megválaszolása egy önismereti utazás is, ami olyan kérdések mentén (is) vezet, minthogy mi fontosabb számodra, a magasabb fizetés, vagy az, hogy senki ne szóljon bele, mikor és hol dolgozol? Az előléptetési lehetőség lelkesít jobban, vagy az, hogy csak tőled függ, milyen színű a hajad? 

Az, hogy számodra melyik nyújt igazán komfortos munkakörnyezetet, függ a céljaidtól, személyiségedtől, a munkakörödtől, és akár attól is, hogy pályádnak éppen melyik szakaszában vagy. Lehet, hogy huszonévesként beleveted magad a multi-világba, nem bánod az akár 12 órás munkanapokat, ennek köszönhetően pedig derekasan lépdelsz előre a ranglétrán és növekszik a fizetésed. De az is lehet, hogy 2-3 gyereked mellett a következő években fontosabb számodra a rugalmasság, az, hogy magad oszthasd be a munkaidődet, és senki ne vágjon pofákat, ha elmész az ovis ünnepélyre délután négyre. 

Lássuk hát a pro/kontra listát!

A multik lehetőséget biztosítanak a globális tapasztalatszerzésre. Hálózatépítés, nemzetközi kapcsolatok, kulturális kompetencia – mindezt megtalálod itt. Gyakran jutalmazzák a jó teljesítményt, így a karrierlehetőségek széles skálája nyílik meg előtted, és elképzelhető, hogy lehetőséged van a vállalaton belül mozogni, változtatni a munkakörödön. Nem utolsósorban pedig, ezek a cégek általában nagyon stabilak.

A multik előnyei:

 • Nagyobb esélyed van cégen belüli előléptetésre és szakmai fejlődésre
 • Magasabb bérek 
 • Több béren kívüli juttatás
 • Lehetőségek nemzetközi kapcsolatok kiépítésére, tapasztalatszerzésre, cégen belüli relokációra, akár országok között is

A nagyvállalatoknál azonban gyakran tapasztalható egyfajta merevség is. Sokszor vannak előre meghatározott útmutatók és szabályok, amelyeket követni kell, és ezek gyakran korlátozzák a kreativitást. Emellett, mivel olyan sokan dolgoznak ezeken a helyeken, néha nehezebb lehet kitűnni a tömegből.

A multik hátrányai:

 • Nagyobb a bürokrácia és a hierarchia, emiatt pedig lassabb a döntéshozatal, és kevésbé rugalmas a munkakörnyezet
 • Nehezebb lehet a munka-magánélet ideális egyensúlyát megtalálni, a magánéleted határait meghúzni, különösen, ha a csapattagok egymástól távoli időzónákban élnek, így egyik kollégád reggel hatkor, a másik meg este 10-kor van a gép előtt
 • Beleszólhatnak abba, hol dolgozol, mit veszel fel, hogy nézel ki

Forduljunk most a kis- és középvállalkozások felé. Ezekben a cégekben általában könnyebb a közvetlen kapcsolat kialakítása a vezetőkkel, és ez gyakran gyorsabb döntéshozatalt eredményez. A munkakörnyezet személyesebb és általában nagyobb a rugalmasság. A kis cégméret miatt sokszor lehetőséged van arra, hogy közvetlenül lásd munkád eredményét. Kreatív ötleteidet könnyebben megvalósíthatod, és nagyobb eséllyel vehetsz részt a cég fejlesztésében.

Kis- vagy közepes méretű vállalat előnyei:

 • Rugalmasabb munkakörnyezet és döntéshozatal
 • A kisebb létszám miatt a munkakörnyezet személyesebb és barátságosabb lehet
 • Nagyobb lehetőségek a szakmai felelősségvállalásra és a hatékonyabb munkavégzésre

Azonban a kis- és középvállalkozásoknál is vannak hátrányok. Gyakran kevesebb a karrierlehetőség, és nem mindig van lehetőség a szakmai fejlődésre. Az erőforrások korlátozottak lehetnek, és ez stresszt okozhat. Továbbá, mivel kisebbek, a munkahelyi biztonság nem mindig garantált.

Kis- vagy közepes méretű vállalat hátrányai:

 • Alacsonyabb bérek és juttatások
 • Korlátozott lehetőségek a karrier előrelépésre és a szakmai fejlődésre
 • Korlátozott lehetőségek a nemzetközi üzleti kapcsolatok kiépítésére

Az utóbbi években egyre elterjedtebb lesz a szabadúszó és/vagy digitális nomád lét. Ahogy a Covid járvány számtalan iparágban bizonyította be, hogy a minőségi munkavégzésnek nem feltétele egy fix íróasztal egy fix helyen, egyre többen vágtak bele abba, hogy szabadúszó vállalkozóként egyszerre több ügyféllel dolgozva találják meg a megélhetésüket. Ez az életforma nagy szabadságot és önállóságot biztosít, hiszen itt senki nem szól bele, mikor és hol dolgozz, mit vegyél fel, milyen színű legyen a hajad.

A szabadúszó élet előnyei:

 • Nagyfokú szabadság, magad osztod be az életed
 • A kellemetlen megbízóktól megválhatsz
 • Nincs főnök
 • Többféle dolgot is csinálhatsz egyszerre

Azonban a szabadúszó életnek is vannak hátrányai. Itt teljesen magadra vagy utalva, ha nem dolgozol, nincs bevétel. Ha hibázol, te iszod meg a levét. Nincs év végi jutalom, nincs céges autó, csak ha magadnak megteremted, emiatt is szokták összekapcsolni ezt a “létformát” a bátorsággal.  

A szabadúszó élet hátrányai:

 • Magadra vagy utalva, ha nem dolgozol, nincs pénz, nincs fizetett szabadság, betegállomány
 • Külön kell gondoskodnod a jövődről (nyugdíj, egészségügy) 
 • Ha egyedül dolgozol, lehetsz magányos, és elveszítheted a szakmai kapcsolatokat

A döntés nagyban függ attól, hogy milyen szakmai célokat tűztél ki magad elé, és melyik környezetben érzed jól magad. Mindháromnak vannak előnyei és hátrányai, és különféle életszakaszokban más-más lehet a jó megoldás. 

Ha biztonsági játékos vagy és inkább az alkalmazotti foglalkoztatást preferálod, jórészt ilyen jellegű állásokat találsz a jobinfo.hu-n.

Válogass a több ezer állás között, használd a tematikus szűrőket, használd a wboldal legújabb funkcióját, a bérkalkulátort, valamint töltsd fel önéletrajzodat ide, hogy a portál munkatársai hatékonyan segítsék álláskeresésedet!

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseire.

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Egy gyönyörű, 19. századi épületet bérelt ki az USA az olimpián és a paralimpián résztvevő csapatok szurkolói számára.

Vasárnaponként élőzni fog Magyar Péter

Vasárnaponként élőzni fog Magyar Péter

Magyar Péter a Youtube csatornáján tart majd rendszeres vasárnapi fórumot.

© 2024 (v2.202102)