Jó ötlet, ha a ChatGPT írja a motivációs leveledet? Attól függ!  

A mesterséges intelligencia (MI vagy AI), beleértve a manapság oly népszerű ChatGPT-t, rengeteg tevékenységre képes, és olykor ember legyen a talpán, aki rájön, hogy valójában egy chatbot áll az eredmények mögött. Így érthető, hogy az állásinterjúkra való készülődés során is szeretnénk kihasználni a tudását, azonban egy friss tanulmány szerint ez nem biztos, hogy a legjobb ötlet.

A generatív mesterséges intelligencia képes másodpercek alatt esszéket, e-maileket, jelentéseket, önéletrajzot, sőt, motivációs levelet is írni. Az iCIMS “Class of 2023” című jelentése szerint a megkérdezett ezer amerikai végzős főiskolás közel fele (47 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy használna chatbotot önéletrajza vagy motivációs levele megírásához, viszont a megkérdezett 500 HR-szakember közel 40 százaléka azt mondta, hogy ez bizony rossz ötlet.

Szerintük a szakmájához értő HR-s könnyen rájön, ha mesterséges intelligencia segítségével íródott a levél. 

Na de igaz ez? Hát attól függ, mennyire jól használja valaki az AI chatbotot, és mennyire tudja vele személyre szabni a készülő motivációs levelet. Ha valaki ügyes ebben, és veszi a fáradtságot a színvonalas, egyedi eredmény elkészítésére, a HR-szakember szinte biztosan nem fogja tudni megmondani, segített-e neki a mesterséges intelligencia vagy sem.

Hogyan használd okosan a mesterséges intelligenciát? 

A folyamatos állásra jelentkezés, a pályázatok beküldése nagyon fárasztó és demotiváló tud lenni, különösen, hogy a legtöbb cég válaszra sem méltatja a jelentkezőket. Ha ezt a folyamatot meg tudjuk könnyíteni az AI segítségével, és így mindig színvonalas motivációs levelet küldünk be, az biztosan nem hátrány. Ráadásul eközben egy nagyon is 21. századi képességet gyakorlunk: azt, hogyan dolgozzunk MI-vel, amire hamarosan szinte mindannyiunknak nagy szükségünk lesz.

Ezért érdemes némi időt szánni arra, hogy elsajátítsuk a ChatGPT hatékony használatának művészetét, különösen a motivációs levél készítéséhez. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan használhatod a legjobban:

Adj világos és konkrét utasításokat: Minél több információt adsz a ChatGPT-nek, annál jobban megérti az igényeidet és annak megfelelően alakítja a válaszát. Tehát amikor motivációs levelet kérsz tőle, bizonyosodj meg róla, hogy belefoglalsz minden szükséges részletet a munkáról, a képesítéseidről és minden egyéb releváns információról. Ez segíti a ChatGPT-t abban, hogy személyre szabottabb választ tudjon adni. 

Kísérletezz az utasításokkal: Apró változtatások az utasításokban egészen más válaszokat eredményezhetnek. Kísérletezz különböző promptokkal (így is hívják az utasítást), hogy megtudd, melyik működik a legjobban számodra és melyik generálja a leghatékonyabb motivációs levelet.

Használj konkrét kulcsszavakat: Használj kulcsszavakat a munkaleírásból, a cég weboldaláról és az iparággal kapcsolatos kifejezéseket, hogy segítsd a ChatGPT-t olyan tartalom létrehozásában, ami összhangban van a munka követelményeivel.

Kérj javításokat, módosításokat: Ha bizonyos részletekkel nem vagy elégedett, mást emelnél ki, vagy más stílusban fogalmaznál, mond meg az MI-nek, hogyan alakítsa át a szöveget.

Javítsd ki és szabd magadra a levelet: Bár a ChatGPT képes jó válaszokat generálni, a végső tartalomnak a te hangodat és stílusodat kell tükröznie. Még ha a ChatGPT meg is írja az első/második/ötödik változatot, mindig szánj időt a szöveg átnézésére és végső szerkesztésére.

Használd a régi threadeket! A ChatGPT a beszélgetéseken belül tanul, azokon kívül viszont nem jegyzi meg, amit mondtunk neki. Így érdemes a motivációs levelekhez ugyanazt (vagy néhány, feladat-specifikus) threadet használni, így megspóroljuk a hosszadalmas bevezető köröket, egy idő után elég csak a hirdetést bemásolni, és néhány támpontot adni.

Ilyen egy részletes prompt

Milyen a megfelelően részletes prompt? Mutatjuk. 

“Szia ChatGPT! A nevem Cserép Virág, és jelenleg pénzügyi asszisztensként dolgozom az Édes Anyám Csokoládégyárnál. Három évet töltöttem ebben a pozícióban, és nagyon izgalmas tapasztalat volt. 

Készségek:

  • Csokoládé-érzékenység: képes vagyok megkülönböztetni a különböző csokoládé ízprofilokat, és ennek alapján pénzügyi döntéseket hozni.
  • Együttérző könyvelés: nagy figyelmet fordítok arra, hogy a számok ne érezzék magukat csupán statisztikai adatoknak.
  • Hőmérséklet-alapú költségvetés-tervezés: olyan költségvetési technikákat fejlesztettem ki, amelyek a csokoládéolvasztás hőmérsékletétől függnek.

Eredmények:

  • Kidolgoztam egy “Csokoládé-alapú Pénzügyi Modellezési” rendszert, amely a csokoládé ízprofilját és minőségét használja fel a költségvetés-tervezés során.
  • Felállítottam a “Csokoládé Könyvelési Világrekordot”, ahol 1000 csokoládét könyveltünk el mindössze 1 perc alatt.

Most szeretnék pályázni a [Cégnév] pénzügyi asszisztensi pozíciójára, amelyről a [Álláshirdetés oldala] oldalon olvastam. Különösen vonzó számomra a [Cég] hírneve a piacon, valamint a fejlődési lehetőségek, amelyeket kínálnak a pénzügyi szakemberek számára. Szeretnék egy olyan csapatban dolgozni, ahol tovább fejleszthetem a szakmai készségeimet, és hozzájárulhatok a cég sikeréhez. Ezen kívül nagyra értékelem a [Cég] elkötelezettségét a fenntarthatóság és a közösségi felelősségvállalás iránt.

Itt a hirdetés, amit találtam: [Ide jön az álláshirdetés szövege].
Itt az önéletrajzom: [ide jön az önéletrajz bemásolva]

Örülnék, ha segítenél egy személyre szabott motivációs levél elkészítésében. Szeretném, ha a levélben hangsúlyoznánk a meglévő pénzügyi készségeimet, tapasztalatomat és eredményeimet, valamint az elkötelezettségemet a szakmai fejlődés és a cég értékei iránt. Kérlek, ügyelj a professzionális, de mégis barátságos hangnemre.”

Ha épp nem a ChatGPT-t szeretnéd alkalmazni a CV-d elkészítésére, a jobinfo.hu-n pár kattintással generálhasz önéletrajzot magadnak, csak töltsd ki részletes profilodat! Több száz állás között keresgélhetsz; a szűrőket használva gyorsan rendszerezni tudod a számodra megfelelő állások típusát és lokációját, illetve megmutatjuk Neked a legjobb szellemi, illetve kék galléros munkákat is.

Új funkciónkkal pedig gyorsan ellenőrizheted egy ajánlat bruttó-nettó összegét is!

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

"Orbán Viktor kiszeretett Matolcsy Györgyből", Nagy Mártonba pedig beleszeretett

"Orbán Viktor kiszeretett Matolcsy Györgyből", Nagy Mártonba pedig beleszeretett

Így romlott meg a miniszterelnök és az MNB elnökének viszonya. Voltak mézeshetek, szakítások, kibékülések

Kövér László nem pánikol Magyar Péter miatt, de nem is nyugodt

Kövér László nem pánikol Magyar Péter miatt, de nem is nyugodt

A stratégián nem, de a kommunikáción változtatnia kell a kormánypártoknak az Országgyűlés elnöke szerint.

Egy újabb szeg a magyar költségvetés koporsójába?

Egy újabb szeg a magyar költségvetés koporsójába?

Csökkenő exportról hozott számokat a KSH.

Örülünk, Nagy Márton? Friss adatok érkeztek a boltokból

Örülünk, Nagy Márton? Friss adatok érkeztek a boltokból

A kiskereskedelmi forgalom alakulásáról hozott híreket a KSH.

© 2024 (v2.202102)