Tanulnál valami újat? Ezek lesznek a legkeresettebb szakmák a jövőben!

Az Európai Mesterséges Intelligencia Készségek Szövetség (ARISA projekt) érdekes tanulmányt tett közzé, amelyben a mesterséges intelligencia (MI) területén szükséges készségeket és a legkeresettebb szakmákat vizsgálta. De miért is fontos ez nekünk? Mert a mesterséges intelligencia egyre nagyobb szerepet tölt be az életünkben, és a munkaerőpiacon is egyre nagyobb igény mutatkozik az MI területén jártas szakemberek iránt.

A tanulmány szerint a mesterséges intelligenciát használó fejlesztésekhez nem elég, ha csak a szoftverfejlesztők értenek. Szükség lesz MI-stratégákra, MI-etikusokra és MI-minőségbiztosítókra a vállalatoknál, valamint a projektmenedzserektől a pénzügyi vezetőkig a munkatársaknak is el kell sajátítaniuk az új típusú készségeket.

De melyek lesznek a legkeresettebb szakmák a jövőben? A kutatás eredményei alapján jelenleg egyértelműen 

  • az adatmérnökök, 
  • gépi tanulás mérnökök (Machine Learning Engineers) és 
  • adattudósok a legkeresettebb technológiai munkakörök a megkérdezett cégeknél, de a közeli jövőben egyre több 
  • NLP-mérnökre (Natural Language Processing Engineer, vagyis természetesnyelv-felismerésre szakosodott mérnök), illetve 
  • gépi látásra specializálódott mérnökre (Computer/Machine Vision Engineer) lesz szükség.

Az MI területéhez tehát nem csak a fejlesztőknek kell érteniük: a szervezeten belül a közeljövőben a projektmenedzsereknek, termékmenedzsereknek és üzletági menedzsereknek lesz a leginkább szüksége MI-készségekre a válaszadó cégek szerint.

De hogyan készülhetünk fel mi, munkavállalók ezekre a változásokra? Az ARISA projekt keretében új tananyagokat állítanak össze, illetve pilotprojekteket indítanak, amelyek segítségével fejleszthetjük MI-készségeinket. A projekt célja, hogy felgyorsítsa a munkavállalók, munkakeresők, üzleti vezetők és jogalkotók mesterséges intelligenciával kapcsolatos át- és továbbképzését. A projekt egyik fontos megállapítása, hogy kiemelten fontos olyan tanfolyamokat, workshopokat fejleszteni, amelyekkel a jelenleg is aktív munkavállalók szerezhetnek új készségeket, nem elegendő csupán egyetemi szintű képzésekben gondolkodni. 

Ilyen kurzusok lesznek például: 

  • alapvető MI-készségek a szakpolitikusok és döntéshozók számára – ahol néhány órás kurzusokban sajátíthatják el a döntéshozók az MI alapismereteket. 
  • MI tanácsadói készségek – nagyjából egy hetes hosszúságú kurzus kifejezetten a politikai döntéshozók, lobbisták és informatikai igazgatói tanácsadók számára.  
  • Átfogó prompt engineering kurzus – tanfolyam kifejezetten gyakorlati szakemberek, például szoftverfejlesztők, gépi tanulás mérnökök számára, akik a kurzuson bővíteni tudják a prompt mérnöki technikákkal kapcsolatos szaktudásukat

Szóval, ha szeretnél lépést tartani a jövő munkaerőpiacának igényeivel, érdemes elgondolkodnod azon, hogy milyen MI-készségeket sajátíthatsz el. A mesterséges intelligencia területén való jártasság ugyanis nem csak a szoftverfejlesztők kiváltsága, hanem mindannyiunké, akik szeretnénk sikeresek lenni a jövő munkaerőpiacán. 

Persze ez a nem is oly távoli jövő; ha azonban a jelenben keresgélnél állást, vagy váltáson gondolkodsz, a jobinfo.hu-n több ezer lehetőség vár! Az állásokat szűrőkkel, kategóriabeállítással, kulcsszóval könnyen és gyorsan átnézheted; ha regisztrálsz, mint álláskereső, és kitöltöd a részletes profilodat, még nyeremény is ütheti a markodat!

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

A magyar kormány jogászcsapatával akarja a befagyasztott orosz vagyon felhasználását megakadályozni

A magyar kormány jogászcsapatával akarja a befagyasztott orosz vagyon felhasználását megakadályozni

Zelenszkij újra tisztogatásra kényszerül, a Kreml meg van győződve róla, hogy amerikai-ukrán támadás érte a Krím-félszigetet. Háborús összefoglaló. 

Mindenki találgatja, hogy milyen változásokat fog hozni a mindennapi életünkbe a mesterséges intelligencia

Mindenki találgatja, hogy milyen változásokat fog hozni a mindennapi életünkbe a mesterséges intelligencia

Móra Mátéval, a Generali Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzserével beszélgetett újságírónk, Vég Márton.

Indulhat a váltóba, erősödött a forint

Indulhat a váltóba, erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Orbán Viktor nem adja fel: Rómába utazott Giorgia Melonihoz

Orbán Viktor nem adja fel: Rómába utazott Giorgia Melonihoz

Állítólag a Fidesz ECR-hez való csatlakozása is téma lesz.

© 2024 (v2.202102)