Tanulnál valami újat? Ezek lesznek a legkeresettebb szakmák a jövőben!

Az Európai Mesterséges Intelligencia Készségek Szövetség (ARISA projekt) érdekes tanulmányt tett közzé, amelyben a mesterséges intelligencia (MI) területén szükséges készségeket és a legkeresettebb szakmákat vizsgálta. De miért is fontos ez nekünk? Mert a mesterséges intelligencia egyre nagyobb szerepet tölt be az életünkben, és a munkaerőpiacon is egyre nagyobb igény mutatkozik az MI területén jártas szakemberek iránt.

A tanulmány szerint a mesterséges intelligenciát használó fejlesztésekhez nem elég, ha csak a szoftverfejlesztők értenek. Szükség lesz MI-stratégákra, MI-etikusokra és MI-minőségbiztosítókra a vállalatoknál, valamint a projektmenedzserektől a pénzügyi vezetőkig a munkatársaknak is el kell sajátítaniuk az új típusú készségeket.

De melyek lesznek a legkeresettebb szakmák a jövőben? A kutatás eredményei alapján jelenleg egyértelműen 

  • az adatmérnökök, 
  • gépi tanulás mérnökök (Machine Learning Engineers) és 
  • adattudósok a legkeresettebb technológiai munkakörök a megkérdezett cégeknél, de a közeli jövőben egyre több 
  • NLP-mérnökre (Natural Language Processing Engineer, vagyis természetesnyelv-felismerésre szakosodott mérnök), illetve 
  • gépi látásra specializálódott mérnökre (Computer/Machine Vision Engineer) lesz szükség.

Az MI területéhez tehát nem csak a fejlesztőknek kell érteniük: a szervezeten belül a közeljövőben a projektmenedzsereknek, termékmenedzsereknek és üzletági menedzsereknek lesz a leginkább szüksége MI-készségekre a válaszadó cégek szerint.

De hogyan készülhetünk fel mi, munkavállalók ezekre a változásokra? Az ARISA projekt keretében új tananyagokat állítanak össze, illetve pilotprojekteket indítanak, amelyek segítségével fejleszthetjük MI-készségeinket. A projekt célja, hogy felgyorsítsa a munkavállalók, munkakeresők, üzleti vezetők és jogalkotók mesterséges intelligenciával kapcsolatos át- és továbbképzését. A projekt egyik fontos megállapítása, hogy kiemelten fontos olyan tanfolyamokat, workshopokat fejleszteni, amelyekkel a jelenleg is aktív munkavállalók szerezhetnek új készségeket, nem elegendő csupán egyetemi szintű képzésekben gondolkodni. 

Ilyen kurzusok lesznek például: 

  • alapvető MI-készségek a szakpolitikusok és döntéshozók számára – ahol néhány órás kurzusokban sajátíthatják el a döntéshozók az MI alapismereteket. 
  • MI tanácsadói készségek – nagyjából egy hetes hosszúságú kurzus kifejezetten a politikai döntéshozók, lobbisták és informatikai igazgatói tanácsadók számára.  
  • Átfogó prompt engineering kurzus – tanfolyam kifejezetten gyakorlati szakemberek, például szoftverfejlesztők, gépi tanulás mérnökök számára, akik a kurzuson bővíteni tudják a prompt mérnöki technikákkal kapcsolatos szaktudásukat

Szóval, ha szeretnél lépést tartani a jövő munkaerőpiacának igényeivel, érdemes elgondolkodnod azon, hogy milyen MI-készségeket sajátíthatsz el. A mesterséges intelligencia területén való jártasság ugyanis nem csak a szoftverfejlesztők kiváltsága, hanem mindannyiunké, akik szeretnénk sikeresek lenni a jövő munkaerőpiacán. 

Persze ez a nem is oly távoli jövő; ha azonban a jelenben keresgélnél állást, vagy váltáson gondolkodsz, a jobinfo.hu-n több ezer lehetőség vár! Az állásokat szűrőkkel, kategóriabeállítással, kulcsszóval könnyen és gyorsan átnézheted; ha regisztrálsz, mint álláskereső, és kitöltöd a részletes profilodat, még nyeremény is ütheti a markodat!


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Elkaszálják a Római partot?

Elkaszálják a Római partot?

Elfogadás előtt az építészeti törvény és készülnek a területre vonatkozó rendezési szabályzatok, így megnyílhat az út az ingatlanbefektetők előtt.

Nincs veszélyben a sajtó a szuverenitásvédelmi törvény miatt?

Nincs veszélyben a sajtó a szuverenitásvédelmi törvény miatt?

Kedden tárgyalták a Fidesz által múlt héten benyújtott szuverenitásvédelmi törvénycsomagot, és ennek kapcsán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezték. 

Karsai Dániel személyesen is beszélt Strasbourgban

Karsai Dániel személyesen is beszélt Strasbourgban

Karsai Dániel megrázó szavai az emberek szívéig hatoltak. 

Februárban néz rá a költségvetésre a kormány

Februárban néz rá a költségvetésre a kormány

Minden rendben lesz a gazdasági kormányzat szerint, várják a lakossági befektetőket.

© 2023 (v2.202102)