Tanulnál valami újat? Ezek lesznek a legkeresettebb szakmák a jövőben!

Az Európai Mesterséges Intelligencia Készségek Szövetség (ARISA projekt) érdekes tanulmányt tett közzé, amelyben a mesterséges intelligencia (MI) területén szükséges készségeket és a legkeresettebb szakmákat vizsgálta. De miért is fontos ez nekünk? Mert a mesterséges intelligencia egyre nagyobb szerepet tölt be az életünkben, és a munkaerőpiacon is egyre nagyobb igény mutatkozik az MI területén jártas szakemberek iránt.

A tanulmány szerint a mesterséges intelligenciát használó fejlesztésekhez nem elég, ha csak a szoftverfejlesztők értenek. Szükség lesz MI-stratégákra, MI-etikusokra és MI-minőségbiztosítókra a vállalatoknál, valamint a projektmenedzserektől a pénzügyi vezetőkig a munkatársaknak is el kell sajátítaniuk az új típusú készségeket.

De melyek lesznek a legkeresettebb szakmák a jövőben? A kutatás eredményei alapján jelenleg egyértelműen 

  • az adatmérnökök, 
  • gépi tanulás mérnökök (Machine Learning Engineers) és 
  • adattudósok a legkeresettebb technológiai munkakörök a megkérdezett cégeknél, de a közeli jövőben egyre több 
  • NLP-mérnökre (Natural Language Processing Engineer, vagyis természetesnyelv-felismerésre szakosodott mérnök), illetve 
  • gépi látásra specializálódott mérnökre (Computer/Machine Vision Engineer) lesz szükség.

Az MI területéhez tehát nem csak a fejlesztőknek kell érteniük: a szervezeten belül a közeljövőben a projektmenedzsereknek, termékmenedzsereknek és üzletági menedzsereknek lesz a leginkább szüksége MI-készségekre a válaszadó cégek szerint.

De hogyan készülhetünk fel mi, munkavállalók ezekre a változásokra? Az ARISA projekt keretében új tananyagokat állítanak össze, illetve pilotprojekteket indítanak, amelyek segítségével fejleszthetjük MI-készségeinket. A projekt célja, hogy felgyorsítsa a munkavállalók, munkakeresők, üzleti vezetők és jogalkotók mesterséges intelligenciával kapcsolatos át- és továbbképzését. A projekt egyik fontos megállapítása, hogy kiemelten fontos olyan tanfolyamokat, workshopokat fejleszteni, amelyekkel a jelenleg is aktív munkavállalók szerezhetnek új készségeket, nem elegendő csupán egyetemi szintű képzésekben gondolkodni. 

Ilyen kurzusok lesznek például: 

  • alapvető MI-készségek a szakpolitikusok és döntéshozók számára – ahol néhány órás kurzusokban sajátíthatják el a döntéshozók az MI alapismereteket. 
  • MI tanácsadói készségek – nagyjából egy hetes hosszúságú kurzus kifejezetten a politikai döntéshozók, lobbisták és informatikai igazgatói tanácsadók számára.  
  • Átfogó prompt engineering kurzus – tanfolyam kifejezetten gyakorlati szakemberek, például szoftverfejlesztők, gépi tanulás mérnökök számára, akik a kurzuson bővíteni tudják a prompt mérnöki technikákkal kapcsolatos szaktudásukat

Szóval, ha szeretnél lépést tartani a jövő munkaerőpiacának igényeivel, érdemes elgondolkodnod azon, hogy milyen MI-készségeket sajátíthatsz el. A mesterséges intelligencia területén való jártasság ugyanis nem csak a szoftverfejlesztők kiváltsága, hanem mindannyiunké, akik szeretnénk sikeresek lenni a jövő munkaerőpiacán. 

Persze ez a nem is oly távoli jövő; ha azonban a jelenben keresgélnél állást, vagy váltáson gondolkodsz, a jobinfo.hu-n több ezer lehetőség vár! Az állásokat szűrőkkel, kategóriabeállítással, kulcsszóval könnyen és gyorsan átnézheted; ha regisztrálsz, mint álláskereső, és kitöltöd a részletes profilodat, még nyeremény is ütheti a markodat!

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ettől kevesebb lesz a járatkésés? Drónvédelemre írt ki közbeszerzést a HungaroControl

Ettől kevesebb lesz a járatkésés? Drónvédelemre írt ki közbeszerzést a HungaroControl

A vállalat azt mondja, a fejlesztésnek semmi köze az extra késések kiküszöböléséhez.

Nagyot bukott a fideszes városvezetés Gárdonyban, de most ezerrel költekezik

Nagyot bukott a fideszes városvezetés Gárdonyban, de most ezerrel költekezik

Hirtelen új beruházások mellett döntöttek.

Fontos hírt közölt a MÁV, rengeteg utast érinthet

Fontos hírt közölt a MÁV, rengeteg utast érinthet

Baleset miatt a szlovák vasút leállította a közlekedést Strekov és Párkány között.

Azonnali állami pénzt követel a DK a kórházaknak

Azonnali állami pénzt követel a DK a kórházaknak

A DK azonnali költségvetési átcsoportosítást követel, hogy a kórházak biztosítani tudják a legalapvetőbb feltételeket a betegek gyógyításához.

© 2024 (v2.202102)