Milyen az ideális otthon egy család számára?

Ha családi házról van szó, akkor mindenkinek elsősorban az élhető, tágas terek, a jól átgondolt elrendezés és az energiatakarékos otthon jut eszébe. Ezek a legfontosabb szempontok közé tartoznak, de milyen is az ideális otthon egy család számára? Mai cikkünkben ezt boncolgatjuk.

Az energiahatékonyság és az olcsó rezsi az anyagi szempontokra vonatkoznak, míg a komfort és az egészség az emberi jóllétre és életminőségre. Mindegyik szempont együttesen járul hozzá ahhoz, hogy otthonunk egy ideális hely legyen számunkra.

Energiahatékonyság és olcsó rezsi

Az energiahatékonyság elősegíti a fenntartható életmódot és csökkenti a rezsi költségeket. Jól szigetelt házak, energiahatékony fűtési és hűtési rendszerek, valamint okos otthoni technológiák segíthetnek csökkenteni az energiaköltségeket, hozzájárulva a hosszú távú költségmegtakarításhoz és a környezet védelméhez. Nagyon fontos és pozitív lépés, hogy hazánkban is bevezették a szigorú energetikai előírásokat, és a “közel zéró” energiafogyasztásra való törekvés valóban sok előnnyel jár. Az átgondolt építészeti megoldások és a korszerű technológiák, amelyek segítenek elérni ezt a célkitűzést, számos előnnyel járnak.

Komfort

Az otthonunknak kényelmesnek és élhetőnek kell lennie. A megfelelő hőmérséklet, páratartalom, világítás és zajszint mind hozzájárulnak a komfortérzetünkhöz. Az ergonómikus bútorok és a megfelelő tértervezés is növelhetik az otthoni komfortot. Az ideális otthon valóban az ott lakók igényeit és kényelmét kell, hogy szolgálja. Az egyedi igények és életmód alapján tervezett házak gyakran eredményezik az elégedett lakókat. Itt az építész szerepe is kiemelkedően fontos, hiszen ő felel a terek megfelelő elrendezéséért.

Egészség

Az egészséges lakókörnyezet rendkívül fontos. Életünk jelentős részét az otthonunkban töltjük, itt pihenünk, itt kapcsolódunk ki. A kellemes térérzet, a megfelelő hőkomfort, a természetes fény és szellőzés pozitív hatással van közérzetünkre és egészségünkre. Az allergiák, légzőszervi problémák és egyéb egészségügyi problémák elkerülése érdekében fontos a jó levegőminőség biztosítása, a káros anyagok és toxinok elkerülése az építési anyagokban és a berendezésekben, valamint a megfelelő higiénia fenntartása.

Környezetvédelem

Az otthon építése és használata során gondolnunk kell a környezetvédelemre is. Fenntartható építési anyagok használata, víztakarékos rendszerek telepítése, valamint a hulladék minimalizálása mind hozzájárulnak a környezetünk védelméhez. A z építkezés során tett jó döntések hosszú távon jelentős költségmegtakarítást eredményezhetnek. Ahogy az élet más területén, az építőanyagok, műszaki megoldások kiválasztásánál sem feltétlenül a legolcsóbbnak tűnő megoldás jelenti hosszú távon a leggazdaságosabbat. A már a tervezéskor meghozott jó döntések, a tudatos építőanyag-választás, az átgondolt műszaki megoldások házunk későbbi üzemeltetési költségeire lehetnek kedvező hatással.

Ezeknek a szempontoknak az összehangolása ideális otthont teremthet, ahol az energiahatékonyság és az olcsó rezsi nem megy a komfort vagy az egészség rovására, és közben még a környezetet is óvjuk. Az otthonunk tervezésekor és építésekor fontos figyelembe venni mindezeket a szempontokat, hogy hosszú távon elégedettek és egészségesek maradhassunk otthonunkban.

A következőkben pedig hozunk néhány példát olyan családi otthonokból, ahol remek a helyiségek elrendezése, és élhető tereket alakítottak ki bennük.

Egy otthonban rendkívül fontos szerepet játszanak a közös terek, így érdemes rá nagy hangsúlyt fektetni. Ebben a 185 nm alapterületű szentendrei családi házban gyönyörű amerikai konyhás nappali került kialakításra, ami egyben az otthon éke, és a legtöbbet használt tere lett. A nagy ablakok miatt világos, tágas térben élvezhetjük az együtt töltött időt.

A kert egy hatalmas adomány egy kisgyermekes család számára. Nem csak azért, mert az együtt töltött időt ez még minőségibbé teszi, de lehetőségünk van kerti bútorok kihelyezésére is. Egy kerti ülőgarnitúra elősegíti, hogy többen, akár a barátaink társaságában élvezhessük a kertünk adta energiákat, de egy kerti játék vagy egy kényelmes jakuzzi még jobban tudja fokozni az élményt. Üröm kedvelt részén vált eladóvá egy 560 nm-es telken álló, jó állapotú világos, 220 nm-es családi ház jól átgondolt kialakítással, nagy ablakokkal, terasszal, és gyönyörű, tágas kerttel.

Gyermekeink egészsége a legfontosabb, ezért fontos, hogy tudjunk számukra saját kuckót biztosítani. Nekik is szükségük van egy olyan környezetre, ahová elvonulhatnak, egyedül lehetnek, és akár a barátaikat is meg tudják hívni. Szentendre, Pismány hegyen önálló, 140 nm-es, nappali + 4 szobás, újszerű családi ház vált eladóvá, ahol igyekeztek remek saját tereket kialakítani a gyerkőcöknek.

 

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Fontos ígéretet kapott Ukrajna

Fontos ígéretet kapott Ukrajna

Csendes nap volt a szerda az orosz-ukrán háborúban – esti hírösszefoglalónkban a háború 847. napja.

„Meg kellett volna számolni az egészet, mert ez így egy elég fals eredmény” – ezt gondolják a budapestiek a főpolgármester-választásról

„Meg kellett volna számolni az egészet, mert ez így egy elég fals eredmény” – ezt gondolják a budapestiek a főpolgármester-választásról

A fővárosban járva az újraszámlálás utáni helyzetről érdeklődtünk az utca emberénél.

Sírva fakad, ha megnézi, mi történt a forinttal

Sírva fakad, ha megnézi, mi történt a forinttal

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Orbán Viktornak erre még jutott ideje a magyar meccs előtt

Orbán Viktornak erre még jutott ideje a magyar meccs előtt

Cikkünk megjelenése után nem sokkal kezdődik a Magyarország-Németország csoportmeccs.

© 2024 (v2.202102)