Árharc az ingatlanpiacon – telkektől, nyaralóktól szabadulnának az eladók, a vártnál jobban csökkennek az árak

Új szolgáltatásunk segítségével mostantól könnyedén nyomon követhetik olvasóink, hogy mely ingatlanok ára változott a legutóbbi időszakban. De miért fontos ez? 

Az ár változása sok mindent elárulhat egy ingatlanról, a tulajdonosról, vagy akár az egész piacról. Az utóbbi néhány hét adatai alapján számos izgalmas trend látszik. Az ingatlanpiac mindig mozgalmas, gyorsan változó terület, most viszont a szokásosnál is jobban megfigyelhetjük a rezdüléseit. 

Összességében erős összefüggés látszik a hazai gazdaság általános állapota és a csökkenő árú ingatlanok összetétele között. A magas infláció, az emelkedő hitelkamatok, a súlyos államadósság, a csökkenő reálkeresetek direkt hatással vannak a háztartások mindennapi életére. Ez egyrészt lemérhető a csökkenő lakossági fogyasztáson, és az ingatlanpiaci trendeken is.

Mit mennyivel csökkentettek az eladók? 

Az adatokban tükröződik a lakosság óvatossága és bizonytalansága. A hirdetők minden kategóriában engedtek az árakból, a legtöbben a házakat árulók voltak, akik lefelé módosították a kért összeget, legkevesebben pedig a kereskedelmi ingatlanok tulajdonosai.

Egészen más kép rajzolódik ki, ha azt nézzük, melyik kategóriában mennyi volt az átlagos árengedmény. A hirdetők messze a legtöbbet a telkek árából engedtek, itt az átlagos árcsökkentés csaknem 19 százalék volt. Ezt követték azok, akik nyaralókat, hétvégégi házakat hirdetve mentek lejjebb az árakkal, átlagosan 12,6 százalékkal. Az, hogy ezeken a területeken csökkentettek legerősebben a tulajdonosok azt sugallja, hogy sokan nem szeretnék/tudják vállalni a második-többedik ingaltan plusz költségeit, emiatt gyorsabban szeretnének megszabadulni ezektől a telkektől, nyaralóktól, és hamar pénzhez jutni.

De rímel az általános gazdasági helyzetre a kereskedelmi és ipari ingatlanok 17,4 százalékos átlagos árváltozása is. 

A nagyobb eséllyel elsődleges lakhatástként szolgáló házak, lakások esetében kisebb mértékben korrigálták az árakat a hirdetők, az átlagos ármódosító háztulajdonos 10,4%, az árváltoztató lakástulajdonos pedig 8,1 százalékot engedett. 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Meddig tartják a tempót Matolcsy Györgyék?

Meddig tartják a tempót Matolcsy Györgyék?

Az MBH Bank várakozása szerint a félév végére lassabb ütemre válthat a kamatcsökkentés.

Milliárdos fejlesztés jön a Ganznál

Milliárdos fejlesztés jön a Ganznál

Forgógép üzletágában 4,65 milliárd forint értékű technológia fejlesztést indítottak.

L. Simon László máris üzent a Nemzeti Múzeum új főigazgatójának

L. Simon László máris üzent a Nemzeti Múzeum új főigazgatójának

Miután kedden kiderült, Demeter Szilárd nyerte a múzeum pályázatát.

Automatizálja hálózatfelügyeleti rendszereit a 4iG Csoport, elsőként a Vodafone-nál

Automatizálja hálózatfelügyeleti rendszereit a 4iG Csoport, elsőként a Vodafone-nál

Az innovatív megoldást elsőként a Vodafone Magyarországnál vezetik be.

© 2024 (v2.202102)