Gyerekmunka és digitális gyerekmunka – manapság új formákat ölt a kizsákmányolás

A világban körülbelül minden tizedik gyerek dolgozik – ahelyett, hogy játszana, tanulna, cseperedne, ahogy azt egy gyereknek kellene. A statisztikák szerint legalább 160 millió 17 év alattinak kell napjait gazdasági tevékenységgel tölteni – jellemzően a szegény országok szegény családjainak csemetéi érintettek.

Ez a fajta kizsákmányolás pedig hosszútávon is tragikus hatásokkal bír: generációkra betonozza be a szegénységet, képzetlenséget, és az ebből fakadó összes másodlagos negatív hatást, mint rosszabb egészség, nagyobb esély a törvénysértésre, stb, így, ha minden megy tovább, a ma gyerekmunkásainak leendő gyermekei is veszélyben lesznek.

Ráadásul gyorsan fejlődő korunkban a “hagyományos” gyerekmunkás iparágak mellé újabb, még az eddigieknél is nehezebben ellenőrizhető területek léptek be, mint amilyen a digitális gyerekmunka és a mikrofinanszírozással támogatott láthatatlan gyerekmunka – mindkettőt megmagyarázzuk kicsit lejjebb.

Globális kép: hol és hogyan?

2023-as adatok alapján a “hagyományos” gyerekmunka leginkább Dél-Ázsia, Afrika és Latin-Amerika bizonyos régióiban koncentrálódik. Az olyan területek érintettek leginkább, ahol magas a szegénységi ráta, alacsony az iskolázottság és a gyenge munkaerő-piaci szabályozás is teret ad a kiskapukat keresőknek.

A leginkább érintett a következő három iparág. Első a mezőgazdaság, bár nem széles körben ismert, de a legtöbb gyermekmunkás ebben az ágazatban dolgozik, leggyakrabban a családja földjén. Főleg Dél-Amerikában jelentős a gyerekmunkások jelenléte a bányákban, ahol a kiskorúak egészségtelen és kockázatos körülmények között dolgoznak. A leginkább köztudott, hogy a divatipar (ruházati és cipőipar) is erősen felelős a gyerekek kizsákmányolásáért, ez főleg egyes Dél-Ázsiai országokban elterjedt, ahol még jelentős nemzetközi márkák beszállítói is gyakran használnak gyermekmunkaerőt.

Új fejlemény a digitális gyerekmunka

A digitális gyerekmunka egy viszonylag új jelenség, ami a technológiai fejlődés és az internet elterjedése révén jött létre. Ez a fogalom többféle tevékenységet foglalhat magában, ahol gyerekek digitális platformokon, az interneten keresztül végzik a munkát.

Legjellemzőbb formája, hogy a gyerekek valamilyen nagyon egyszerű, nagyon monoton számítógépes munkát végeznek, mint amilyen például az adatbevitel vagy képek cimkézése, mindezt naponta akár 12-16 órában, szinte láthatatlan fizetésért.

Könnyű belátni, hogy az ilyen digitális gyerekmunkás még kevésbé van szem előtt, mint aki a varrógép előtt ül, vagy épp a földön kapál – hiszen az online térben simán álcázható nagykorúnak. Mivel megbízóival élőben sosem találkozik, szinte biztosan senki nem fog rájönni, hogy gyerek ül a monitor mögött, ha ő magától el nem árulja.

Kevésbé gyakori, és még nehezebben tettenérhető az a fajta digitális gyerekmunka, amikor szülői nyomásra vagy anyagi kényszerből fiatalok is részt vesznek tartalomgyártásban, videók, blogbejegyzések és más digitális tartalmak készítésében. Amennyiben az influenszerkedés szülői ösztönzésre folyik, éppúgy károsítja a gyerek normális fejlődését, mint a “fizikaibb” meló. Ez a fajta láthatatlan gyerekmunka nem (csak) a szegény országokra jellemző, a legfejlettebb államokban is derülnek ki időnként ilyen történetek.

Amikor a segítség üt vissza

A mikrohitelek – az a rendszer, amikor néhány tíz vagy száz dollárból segítenek távoli országokban lévőknek beindítani a saját kis mikrovállalkozásukat elvileg pont azt a célt szolgálja, hogy eszközt adjon a gazdaságilag fejletlen helyen élőknek a saját megélhetésük megalapozására.Ilyenkor a kérelmező benyújt egy üzleti tervet – mondjuk azt, hogy mangót fog aszalni ami a saját földjén terem, és ehhez kell gépeket beszereznie, vagy üzletet nyit, és ahhoz szeretné megvenni az árukészletet – amihez kap kezdőtökét. A kapott összeget pedig idővel kis részletekben visszafizeti – ha tudja.

Elvileg ez a szisztéma éppen a családokat tervezné segíteni, csakhogy sokszor – főleg a szegény afrikai országokban – ellentétes hatást érhet el. A kutatások szerint az így létrejött mikrovállalkozásokban az esetek bő harmadában a család gyerekei (is) dolgoznak, és a kezdőtőke visszafizetése minden ötödik-hatodik családnak okoz időnként problémát (és körülbelül 2 százaléknak okoz minden hónapban gondot).

Ugyanakkor az is igaz, hogy a mikrohiteles rendszer összességében nagyon pozitív hatással bír, a családok 95 százaléka szerint kicsit vagy nagyon javult az életminőségük az így létrehozott üzleti tevékenységnek köszönhetően, és háromnegyedük többet tud költeni a gyerekek tanítására, mint korábban.

A “legalább jut nekik valamennyi pénz” tévhit

A gyerekmunkával kapcsolatban gyakran felmerülő érv, hogy “így legalább jut nekik valamennyi pénz”. Aki erre hivatkozik rendszerint arra gondol, hogy mennyivel rosszabb lenne az érintett családok helyzete, ha megszűnne a gyerekmunka, hiszen akkor még kevesebb bevételük lenne.

Ez egyszerre igaz és hamis. Rövidtávon természetesen igaz. Ha a gyerek októberben hozott haza pénzt, novemberben meg nem, akkor a bevétel csökken. És az is igaz, hogy az érintett családok nagyon rá is szorulnak minden fillérre.

Csakhogy hosszabb távon a megoldás mégiscsak az lenne, hogy a gyerekek iskolába járjanak, tanuljanak, egészséges felnőtté cseperedjenek, ezáltal pedig jobb életet tudjanak élni.

A rövidtávú szükség (most kell a pénz) és a hosszútávú érdek (minden gyermeknek legyen joga az egészséges, normális gyerekkorhoz) közötti ellentét miatt a gyerekmunka betiltása önmagában nem megoldás, sőt, tényleg lehet kontraproduktív. Egy ideális világban a kormányoknak, nemzetközi szervezeteknek és a civil társadalomnak együtt kell működnie az oktatási lehetőségek bővítése és a családok gazdasági helyzetének javítása érdekében – és ehhez a legszegényebbek támogatása kell, nem a jómódúakat célzó, népszerű “leírhatod az adódból” programok..

Mit tehetünk mi fogyasztóként?

A jószándék ellenére eszközeink korlátozottak, és minél soványabb a pénztárcánk, annál korlátozottabbak. Általánosságban megoldás, ha olyan márkákat részesítsünk előnyben, amelyek bizonyítottan ellenőrzik beszállítóikat és kizárják a gyerekmunkát. Figyeljük az erről szóló híreket, és ne vásároljunk olyan cégtől, akikről kiderül, hogy sárosak.

Persze még jobb, ha magyar tervezők termékeit vesszük, ha csak EU-s dolgokat vásárolunk, ha elkerüljük a tömegtermelt javakat, mint amilyenek például a fast fashion ruhák, ha piacra járunk és kézműves termelőktől vásárolunk jó minőségű árut. Csak éppen ezt nagyjából a 100 leggazdagabb engedheti meg magának, más nem.

De amennyire csak lehet, támogassunk helyi termékeket. Az élelmiszeriparban figyeljünk oda a legneccesebb termékcsoportokra – kakaó, kávé, banán -, és ha tehetjük, ezekből vegyünk fair trade címkével ellátott árukat.

A tavasszal megújult jobinfo.hu-n egészen biztosan nem találni gyermekmunkát, de ha egy jobb állást keresel, feltétlenül ajánljuk az oldal ajánlatainak átböngészését.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ezt érdemes tudni az egyre több országban terjedő halálos vírusról 

Ezt érdemes tudni az egyre több országban terjedő halálos vírusról 

A Marburg-vírus egyre több afrikai országban okoz járványkitörést. Halálozási rátája igen magas, célzott kezelés egyelőre nem létezik ellene.

Pintér Sándorék szigorítanának, és ez az időseken csattan

Pintér Sándorék szigorítanának, és ez az időseken csattan

Három évet veszítenek, de többet fizethetnek.

Tíz fideszes tíz tiszás ellen – így startolt a Fővárosi Közgyűlés (videó)

Tíz fideszes tíz tiszás ellen – így startolt a Fővárosi Közgyűlés (videó)

Először ültek egymással szembe a Fidesz és a Tisza Párt képviselői, de Karácsony Gergely és Vitézy Dávid is találkozott. Mi sült ki ebből? Kiderül a videóból.

Hiába tiltakozott Szijjártó Péter, Brüsszel megkapta, amit akart

Hiába tiltakozott Szijjártó Péter, Brüsszel megkapta, amit akart

Megszavazták a Kínában gyártott elektromos autókra kivetendő uniós vámokat.

© 2024 (v2.202102)