Elmúltam már 30, de nem vagyok még 40. Hogy kaphatok Babavárót és CSOK pluszt is?

Mint ismeretes a Babaváró igénylésének életkori határa idén év végéig még 41 éves kor, január 1-től azonban 30 éves kor lesz, a CSOK pluszt, amelynek szintén 41 éves kor a felső határa a házaspárok hölgy tagjai számára, viszont csak január elsejétől lehet igénybe venni. Így problémát okozhat a 30 és 40 év közötti korosztály számára, hogy hogy használják ki mindkét támogatási formát. Igaz a probléma nem érinti azokat a házaspárokat, akiknél már úton van a baba, de ez valószínűleg egy nagyon szűk réteg, van azonban egy másik kiskapu, amit bárki kihasználhat – írja oldalán a Bankmonitor.hu.

A lakástámogatási rendszer érdemben átalakul, ami felpezsdíti az ingatlanpiacot. A kedvezmények között két nagyon fontos elem van, amelyeknél a házaspár hölgy tagjának életkora kiemelten fontos:

  • Babaváró hitelt idén még akkor lehet igénybe venni, ha a házaspár hölgy tagjának életkora nem haladta meg a 41. életévét. 2024-től azonban már csak akkor lehetünk jogosultak a támogatásra, ha a feleség 30 évnél fiatalabb. (A jövő év átmeneti időszak lesz, a 30-41 év közötti hölgyek esetén is kihasználható a támogatás abban az esetben, ha már úton van a baba.)
  • A 2024-ben induló CSOK Pluszt is csak házaspárok használhatják ki, ennél a kedvezményél a feleség nem töltheti be igényléskor a 41. életévét. (2025. év végéig felvehetik a párok, ha idősebb a feleség, de csak akkor, ha már úton van a baba.)

A házaspárok nagy dilemmában vannak, ha a feleség életkora 30-40 év közötti, ugyanis a két támogatást nem tudják egyszerre kihasználni. Ez alól természetesen kivétel az az eset, ha a baba már úton van, a magzat betöltötte a terhesség 12. hetét. Erre azonban elég rizikós egy lakáscélt alapozni: mi történik, ha kicsit késik a baba? Sokakat érinthet ez a probléma, hiszen a statisztikák alapján a Babavárót igénylők nagyságrendileg kétharmadánál a feleség már idősebb volt 30 évesnél.

Fontos

Nem kell azonban bármelyik támogatásról lemondani, hiszen a két kedvezményt nem kell feltétlenül egyszerre felvenni. A szabad célú Babaváró hitel kihasználható még az idei évben, a lakáscélunkat ugyanakkor elhalaszthatjuk 2024-re, ezáltal az ahhoz szükséges CSOK Plusz kedvezményt is megigényelhetjük jövőre.

További részletek: Bankmonitor.hu

Ajánlott ingatlanok

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Már magyarázkodnak Lázár János új erdője miatt

Már magyarázkodnak Lázár János új erdője miatt

Az agrártárca nem tudta, kinek adja el.

Nagy Márton komoly kérésekkel állt elő - ennek sokan örülnének

Nagy Márton komoly kérésekkel állt elő - ennek sokan örülnének

Nagy Márton megbeszélést tartott a Bankszövetség képviselőivel.

© 2024 (v2.202102)