Mennyiség helyett minőség: ez kell, hogy legyen a cél a magyar építészetben

Ha valaki építkezik, azt a minőség és ne a mennyiség jegyében tegye – jelentette ki Lázár János a magyar építészetről szóló törvényjavaslat parlamenti vitáján, hétfőn. Az építési és közlekedési miniszter kiemelte: az emberek közhangulatát, életminőségét, életviszonyait érdemben befolyásolja, hogy milyen körülmények között élik hétköznapjaikat, legyen szó személyes vagy közinfrastruktúráról. Az épített környezet hatással van az emberek életminőségére, gondolkodásra – adta hírül a Portfolio.

A politikus úgy fogalmazott, hogy a “minőség forradalmát” kellene végrehajtani a mennyiséggel szemben. Hozzátette, azt a kultúraváltást szeretné végrehajtani, hogy ha valaki építkezik, azt a minőség és ne a mennyiség jegyében tegye. A törvényjavaslat nevesít három, fontos példának tekintett építészt, Lechner Ödönt, Kós Károlyt és Makovecz Imrét, valamint tíz irányelvet határoz meg.

Ez egy érdekvédő törvény, az építész- és a mérnöki kamara nemcsak megtárgyalta az elképzelést, de annak szövegéhez egy év alatt 6500 javaslat érkezett – ismertette a részleteket. Az indítvány – a magyar törvényhozás történetében először – zöldfelület-szabályozással próbálkozik. Átszabja a mezőgazdasági területek, külterületek beépítési szabályait, preferálja a barnamezőt – tette hozzá.

A törvény jellegét nemcsak a hagyománytisztelet adja, hanem a beillesztés iránti elkötelezettség és igényesség is – közölte. A megfontolásra ajánlott tíz elv közül kiemelte a polgári jóízlés és az építészeti minőség elvét. Egy felelősen gondolkodó ember esetében az ítélőképesség, a minőség iránti elkötelezettség választ ad arra, hogy mi a polgári jóízlés – mondta Lázár János.

szükséges minimum elve arról szól, hogy az országban csak annyit építsenek be, ami a fejlődés érdekében mindenképpen szükséges – érvelt, hozzátéve, Magyarország ma is túlépített. A miniszter kiemelte még

  • a helybeillesztésnek,
  • a természeti környezet megőrzésének,
  • a barnamezős területek elsődlegességének,
  • az építészeti örökség megóvásának és méltó hasznosításának,
  • az emberi életminőségnek és az egyetemes tervezésnek,
  • a hazai ellátásbiztonságnak,
  • a digitalizációnak
  • és a szabályozó felelősségének elveit.

RÁMUTATOTT, HOGY A VÁLTOZTATÁS SORÁN NÉGY JOGSZABÁLYT, A MÉRNÖKI ÉS ÉPÍTÉSZKAMARÁRÓL, AZ ÉPÍTETT KÖRNYEZETRŐL, A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL ÉS A KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG VÉDELMÉRŐL SZÓLÓ TÖRVÉNYEKET VONJÁK ÖSSZE.

További részletek: Portfolio.hu

 

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Nagy dobásra készül a magyar állami cég

Nagy dobásra készül a magyar állami cég

Az MVM dollárkötvényt bocsátana ki.

Kamu a sok álláshirdetés, aki teheti, már külföldön dolgozik - olvasói kommentek

Kamu a sok álláshirdetés, aki teheti, már külföldön dolgozik - olvasói kommentek

Beszóltam a Facebookon rovatunkban a magunk mögött hagyott hét legérdekesebb, legtöbb vitát vagy érzelmet kiváltói kommentjeiből szemezgetünk.

Onnan támadtak az ukránok, ahonnan az oroszok nem is várták

Onnan támadtak az ukránok, ahonnan az oroszok nem is várták

Dióhéjban a hét első napjának főbb történései.

Tízezreknek kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk, ha megvalósul Lázár János terve

Tízezreknek kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk, ha megvalósul Lázár János terve

Az Építési és Közlekedési Minisztérium nem tett le arról, hogy megvonja a zöldrendszámot és annak minden kedvezményét a plug-in hibrid autóktól.

© 2024 (v2.202102)