Mennyiség helyett minőség: ez kell, hogy legyen a cél a magyar építészetben

Ha valaki építkezik, azt a minőség és ne a mennyiség jegyében tegye – jelentette ki Lázár János a magyar építészetről szóló törvényjavaslat parlamenti vitáján, hétfőn. Az építési és közlekedési miniszter kiemelte: az emberek közhangulatát, életminőségét, életviszonyait érdemben befolyásolja, hogy milyen körülmények között élik hétköznapjaikat, legyen szó személyes vagy közinfrastruktúráról. Az épített környezet hatással van az emberek életminőségére, gondolkodásra – adta hírül a Portfolio.

A politikus úgy fogalmazott, hogy a “minőség forradalmát” kellene végrehajtani a mennyiséggel szemben. Hozzátette, azt a kultúraváltást szeretné végrehajtani, hogy ha valaki építkezik, azt a minőség és ne a mennyiség jegyében tegye. A törvényjavaslat nevesít három, fontos példának tekintett építészt, Lechner Ödönt, Kós Károlyt és Makovecz Imrét, valamint tíz irányelvet határoz meg.

Ez egy érdekvédő törvény, az építész- és a mérnöki kamara nemcsak megtárgyalta az elképzelést, de annak szövegéhez egy év alatt 6500 javaslat érkezett – ismertette a részleteket. Az indítvány – a magyar törvényhozás történetében először – zöldfelület-szabályozással próbálkozik. Átszabja a mezőgazdasági területek, külterületek beépítési szabályait, preferálja a barnamezőt – tette hozzá.

A törvény jellegét nemcsak a hagyománytisztelet adja, hanem a beillesztés iránti elkötelezettség és igényesség is – közölte. A megfontolásra ajánlott tíz elv közül kiemelte a polgári jóízlés és az építészeti minőség elvét. Egy felelősen gondolkodó ember esetében az ítélőképesség, a minőség iránti elkötelezettség választ ad arra, hogy mi a polgári jóízlés – mondta Lázár János.

szükséges minimum elve arról szól, hogy az országban csak annyit építsenek be, ami a fejlődés érdekében mindenképpen szükséges – érvelt, hozzátéve, Magyarország ma is túlépített. A miniszter kiemelte még

  • a helybeillesztésnek,
  • a természeti környezet megőrzésének,
  • a barnamezős területek elsődlegességének,
  • az építészeti örökség megóvásának és méltó hasznosításának,
  • az emberi életminőségnek és az egyetemes tervezésnek,
  • a hazai ellátásbiztonságnak,
  • a digitalizációnak
  • és a szabályozó felelősségének elveit.

RÁMUTATOTT, HOGY A VÁLTOZTATÁS SORÁN NÉGY JOGSZABÁLYT, A MÉRNÖKI ÉS ÉPÍTÉSZKAMARÁRÓL, AZ ÉPÍTETT KÖRNYEZETRŐL, A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL ÉS A KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG VÉDELMÉRŐL SZÓLÓ TÖRVÉNYEKET VONJÁK ÖSSZE.

További részletek: Portfolio.hu

 

 

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Fontos ígéretet kapott Ukrajna

Fontos ígéretet kapott Ukrajna

Csendes nap volt a szerda az orosz-ukrán háborúban – esti hírösszefoglalónkban a háború 847. napja.

„Meg kellett volna számolni az egészet, mert ez így egy elég fals eredmény” – ezt gondolják a budapestiek a főpolgármester-választásról

„Meg kellett volna számolni az egészet, mert ez így egy elég fals eredmény” – ezt gondolják a budapestiek a főpolgármester-választásról

A fővárosban járva az újraszámlálás utáni helyzetről érdeklődtünk az utca emberénél.

Sírva fakad, ha megnézi, mi történt a forinttal

Sírva fakad, ha megnézi, mi történt a forinttal

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Orbán Viktornak erre még jutott ideje a magyar meccs előtt

Orbán Viktornak erre még jutott ideje a magyar meccs előtt

Cikkünk megjelenése után nem sokkal kezdődik a Magyarország-Németország csoportmeccs.

© 2024 (v2.202102)