Árharcosok klubja az ingatlanpiacon: okos enged (és eladja a lakását)

Az ingatlanhirdetők egyre lelkesebben használják az Ingatlantájoló új, ármódosító funckióját, így mostani adatelemzésünkben arra néztünk rá, mi változik a már korábban meghirdetett lakásoknál. 

Új szolgáltatásunk segítségével mostantól könnyedén nyomon követhetik olvasóink, hogy mely ingatlanok ára változott a legutóbbi időszakban. De miért fontos ez? Mert az ingatlanpiac jó tükre a gazdasági környezetnek, ezért érdemes figyelni, mennyire élénk vagy éppen depressziós ez a szegmens. 

Novemberben a tulajdonosok a korábbinál bátrabban nyúltak a hirdetési árakhoz, a hirdetések 15 százalékánál korrigált a tulajdonos az utóbbi hetekben. Az adatokból az is kiderül, hogy az így módosított hirdetések jóval nagyobb arányban kerülnek ki az adatbázisból – aminek az elsődleges oka az, ha egy ingatlan elkel.

A legnagyobb engedményekre a telektulajdonosok hajlanak, akik átlagosan 18 százalékot meghaladó mértékben csökkentették az árat, míg a nyaralók esetében a 13 százalékhoz közelít ez. A legtöbb árcsökkentett nyaraló a Balaton környékén van – Somogy és Veszprém megyében -, viszont a legtöbb telek árát Pest megyében engedték lejjebb. 

A házak, házrészek esetében a tulajdonosok átlagosan 10,7 százalékkal mentek lejjebb, a lakástulajdonosok óvatosabban lépkednek, itt 9 százalék alatt maradt az átlagos árengedmény.

Az olcsóbban kínált ingatlanok közül a legnagyobb részt a házak és a lakások teszik ki, ez a két kategória teszi ki a teljes árengedményes kínálat 90 százalékát. Az üdülők, telkek és kereskedelmi ingatlanok jóval kisebb számban jelennek itt meg.

A telkek, nyaralók jelentős árcsökkentése azt sugallja, hogy sok családban viszonylag gyorsan szeretnének megszabadulni a második (vagy többedik) ingatlantól. Ennek oka lehet prompt anyagi probléma – a csökkenő reálkeresetek sokaknál okoznak nehézségeket – de az is, hogy nem akarják vállalni az ingatlan költségeit, esetleg további ingatlanpiaci depresszióra számítanak és inkább gyorsan kiszállnának.

A legnagyobb számban a budapesti ingatlantulajdonosok csökkentették áraikat itt főleg lakások kerültek a kosárba. De meglehetősen nagy volt az ilyen irányú hirdetői aktivitás Fejér, Zala, Somogy, Pest, Hajdú-Bihar és Baranya megyében is – itt mindenhol a házak teszik ki a kínálat nagyobb részét.

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Benzinstopot rendelt el Oroszország

Benzinstopot rendelt el Oroszország

Az orosz hadsereg 430 ezer forintos fizetésért toboroz indiaiakat.

Még lejjebb lökték a forintot

Még lejjebb lökték a forintot

Még drágább lett az euró és a dollár. 

Így juthatnak el a magyarok a félmillió forintos nettó átlagbérig

Így juthatnak el a magyarok a félmillió forintos nettó átlagbérig

A nettó átlagbér 2027-ben már félmillió forint felett lehet.

Bekeményít a Magyar Posta, mert veszélyben vannak a kézbesítőik

Bekeményít a Magyar Posta, mert veszélyben vannak a kézbesítőik

Az elmúlt évben megnőtt a postai dolgozók elleni erőszakos cselekmények száma.

© 2024 (v2.202102)