Mennyi lakáshitelre elég most az átlagbér, és mit tudunk venni belőle jövőre?

Az elmúlt egy évben a nettó átlagbér 14,1%-kal nőtt, így végre lehagyta az inflációt, a hitelek kamatai ugyanakkor végre elkezdtek csökkenni. A Bankmonitor.hu megnézte, mekkora lakáshitelre elég most az átlagbér, és mire számíthatunk jövőre.

KSH adatai alapján 557 900 forint volt a szeptemberi átlagbér. Ez alapján a kedvezmény nélküli átlagos kereset 371 000 forint, míg a kedvezményekkel számolt átlagos fizetés 384 900 forint volt.

Végre meghaladja a bérnövekedés az inflációt

A KSH adatai alapján a bruttó és a nettó átlagbér egyaránt 14,1 százalékkal növekedett. Ez annak fényében különösen jó hír, hogy az éves áremelkedés „csupán” 12,2 százalék volt az ősz első hónapjában. Vagyis a reálkeresetek átlagosan 1,7 százalékkal növekedtek. Végre emelkedésnek indult a fizetésünk vásárlóereje.

Utoljára 2022. augusztusában haladta meg a bérnövekedés az inflációt. Vagyis elég hosszú ideje morzsolódott pénzünk értéke, remélhetőleg az elkövetkező időszakban már újra növekedni fog a fizetések vásárlóereje.

21,1 millió forint lakáshitelre elég az átlagkereset

A 371 000 forintos átlagbér mellett szeptemberben 8,64 százalékos kamaton kaphattunk 10 évig fix kamatozású lakáscélú jelzáloghitelt. Alapesetben egy ilyen kölcsönnél a fizetésünknek legfeljebb a felét fordíthatjuk a kölcsön törlesztőrészletére. (Ez egyes bankoknál szigorúbb lehet, de kedvezőbb előírásokkal nem találkozhatunk.)

Vagyis a nettó átlagbér legfeljebb 185 500 forint havi részlet rendezésére lehet elég. 20 éves futamidő választása esetén 21,1 millió forint lakáshitel havi részlete lenne rendezhető ebből az összegből.

Személyi kölcsönből 9,9 millió forint törlesztésére lenne elég egy hazai átlagos fizetés 7 éves futamidő választása esetén.

Csökkenésnek indultak a hitelkamatok és jön a CSOK Plusz

Jó hír az átlagos fizetéssel rendelkezőknek, hogy a lakáskölcsönök kamata szeptember óta érdemben csökkent. (Ez köszönhető az október elején induló önkéntes kamatplafonnak is.) Jelenleg a szeptemberi átlagbérrel már 6,89%-os kamat mellett is kaphatunk kölcsönt. Ilyen kamat mellett már 24,1 millió forint 20 éves futamidejű jelzáloghitel törlesztése is kijönne egy átlagos fizetésből.

Jövőre pedig érkezik a CSOK Plusz, ami fix 3%-os kamat mellett segíti a családok lakáshoz jutását. A 371 000 ezer forintos fizetésből akár 33,4 millió forint támogatott kölcsön havi részlete is kijönne. Azt mindenképpen ki kell hangsúlyozni, hogy a CSOK Plusz felvételéhez számos elvárást teljesíteni kell. Minden részletszabály még nem ismert, de az eddig megjelent előírásokat a Bankmonitor CSOK Plusz oldalán megtalálod.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Hoppá! Jelentősen szépítettünk ebben az európai uniós rangsorban

Hoppá! Jelentősen szépítettünk ebben az európai uniós rangsorban

Kijött az Eurostat digitális készségeket mutató listája, s jelentőset léptünk előre azon a területen, amelyre a legnagyobb hatást az oktatás és az életkor fejti ki.

Orbán Viktor ismét megszólalt Novák Katalinról is

Orbán Viktor ismét megszólalt Novák Katalinról is

A miniszterelnök az Országgyűlés előtt beszélt.

Ismert fideszes lehet az Alkotmánybíróság új elnöke

Ismert fideszes lehet az Alkotmánybíróság új elnöke

Sulyok Tamásból köztársasági elnök lesz, így kellett megtalálni az utódját.

Ilyen is van: Brüsszel másolja Magyarországot

Ilyen is van: Brüsszel másolja Magyarországot

Míg nálunk már évek óta működik az azonnali átutalás, az Európai Unió csak most fogadta el az erről szóló rendeletet.

© 2024 (v2.202102)