Így juthatunk januártól lakáscélú támogatáshoz, megjelentek a CSOK Plusz szabályai

Megjelent a CSOK Plusz részletszabályait tartalmazó kormányrendelet a csütörtök esti Magyar Közlönyben. A január 1-jétől elérhető kedvezményes hitelkonstrukciót gyermekvállalás előtt álló és már gyermekes házaspárok is igénybe vehetik, ha további gyermeket szeretnének – áll a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleményében.

A legfeljebb 3 százalékos kamatú hitelt az első közös otthon megszerzéséhez, nagyobb értékű otthonba költözéshez és a már meglévő otthon bővítéséhez is igénybe vehetik a családok, az ország teljes területén. A hitel összege 15, 30 vagy 50 millió forint lehet, attól függően, hogy hány gyermekük van már és hányat terveznek még. A CSOK Plusz szabályairól itt írtunk részletesen.

A CSOK Pluszra azok a családok jogosultak a kormányrendelet szerint, ahol a feleség még nem töltötte be a 41. életévét, azonban, 2025 végéig ezen életkor betöltése után is igényelhető a konstrukció, a várandósság 12. hetétől.

A második gyerektől a hitel összege is csökken

A rendelet azt is tartalmazza, hogy az első gyermek érkezésekor – illetve a magzat 12 hetes korától – legfeljebb egy évig szüneteltethető a hiteltörlesztés. A második, és minden további gyermek érkezésekor (vagyis szintén a betöltött 12. terhességi héttől) pedig, minden egyes gyermek után, 10-10 millió forinttal csökken a fennálló kölcsöntartozás összege.

Amennyiben a CSOK Plusz hitelt első családi otthon vásárlására veszik fel, az ingatlan vételára nem haladhatja meg a 80 millió forintot, másik ingatlanba költözés vagy bővítés esetén pedig legfeljebb 150 millió forintos ingatlan megszerzését támogatja a konstrukció.

Az ötezer fő alatti kistelepüléseken a CSOK Plusz-szal együtt a falusi CSOK-ot is igénybe vehetik a jogosult családok.

Az eddig érvényben lévő CSOK-ot 2024. január 1-jétól váltja az új CSOK Plusz. A változások a CSOK-kal megszerzett jogosultságokat nem érintik – áll a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleményében.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Nagy dobásra készül a magyar állami cég

Nagy dobásra készül a magyar állami cég

Az MVM dollárkötvényt bocsátana ki.

Kamu a sok álláshirdetés, aki teheti, már külföldön dolgozik - olvasói kommentek

Kamu a sok álláshirdetés, aki teheti, már külföldön dolgozik - olvasói kommentek

Beszóltam a Facebookon rovatunkban a magunk mögött hagyott hét legérdekesebb, legtöbb vitát vagy érzelmet kiváltói kommentjeiből szemezgetünk.

Onnan támadtak az ukránok, ahonnan az oroszok nem is várták

Onnan támadtak az ukránok, ahonnan az oroszok nem is várták

Dióhéjban a hét első napjának főbb történései.

Tízezreknek kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk, ha megvalósul Lázár János terve

Tízezreknek kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk, ha megvalósul Lázár János terve

Az Építési és Közlekedési Minisztérium nem tett le arról, hogy megvonja a zöldrendszámot és annak minden kedvezményét a plug-in hibrid autóktól.

© 2024 (v2.202102)