Z generáció a munkahelyen: dicsérjetek, vagy felmondok!

A Z generáció tagjai (vagyis az 1995 és 2010 között születettek) ezekben az években érkeznek meg a munkaerőpiacra, velük együtt pedig egy sor speciális dilemma és nehézség is érkezik, na meg persze lendület, kreativitás, innováció, hogy ne csak a rosszat említsük.

Tisztázzuk először a nyilvánvalót: a cégeknek alapvető érdeke, hogy megszerezzék, és hosszú távon megtartsák a legfiatalabb korosztály tehetségeit is, akik számos fontos készséggel érkeznek. Azonban ez a generáció, amely elsőként nőtt fel a korlátlan információ világában, a felmérések szerint egészen máshogy éli meg a munkába állást, ami a cégeknek, a közvetlen feletteseknek és a HR-eseknek is érdekes kihívásokat tartogat.

Egy angol felmérés azt elemezte, mik a legfontosabb különbségek a Z generációsok és az idősebb kollegák munkahelyi habitusában, megélésében.

A Reward Gateway által végzett új kutatás szerint a Z generációsok fele úgy érzi, hogy munkájukat nem ismerik el és nem jutalmazzák megfelelően. Az elismerés és a jutalom hiánya miatt pedig minden harmadik fiatal magányosnak érzi magát a munkahelyén – ez a legmagasabb arány minden korcsoport között, több mint háromszor magasabb, mint az 55+ éves Baby Boomerek esetében, akik közül csak minden tizedik ember nyilatkozott így.

Az eredmények szerint a Z generáció “megerősítés-függő”: felmondanak, ha nem kapják meg a kívánt elismerést. Minden más korcsoportnál nagyobb arányban távoznak, ha nem kapnak juttatásokat, vagy ha a munkáltató küldetése és értékei nem egyeznek meg az övékkel.

Elkényeztetett generáció vagy tudatos generáció?

A kutatás eredményét többféleképpen lehet értelmezni.

Az első olvasat szerint a Z generáció tagjait minden korábbinál nagyobb mértékben nevelték pozitív megerősítésekkel (magyarul: a rossz viselkedés büntetése helyett a jó viselkedésért járó dícséretekkel) és a korábbi évtizedekhez képest engedékenyebben, így aztán – mondják a szigorú ítészek – az egész generáció el lett kényeztetve. Emiatt a munkahelyen állandóan pátyolgatni kell őket, ráadásul kibújnak az olyan feladatok alól, amit nem találnak érdekesnek, vagy élvezetesnek.

Csakhogy ugyanezt sokan egészen máshogy értelmezik: a munka értelme évtizedek alatt változott, és a Z-sek sokkal többre értékelik a tartalmas, számukra kielégítő munkát, mint a stabilitást és az akár évtizedekig tartó alkalmazást – ami a korábbi generációknak kiemelten fontos volt. Az, hogy megerősítő visszajelzések között nevelkedtek, azt is eredményezi, hogy sokkal elszántabban keresik azokat a munkákat, amelyek valóban passzolnak az értékrendjükhöz és az érdeklődési körükhöz.

Szintén érdekes szempont az, hogy a mostani legfiatalabb munkavállalók a korábbi generációknál sokkal tájékozottabbak és tudatosabbak a mentális/pszichés jóllét témakörében, emiatt pedig minden más dolgozói csoportnál hamarabb ismerik fel és hagyják ott a mérgező, nem támogató munkahelyi légkört. A lelki egészséget ebben a korcsoportban sokan többre értékelik a hagyományos “biztos munkahely” értékénél.

A munkahely nehéz a Z generáció számára

A Z generációs munkavállalók több mint fele gyakran érzi magát stresszesnek (54%) vagy túlterheltnek (46%) a munkahelyén. A kutatás rámutat arra, hogy a kiégés is gyakori jelenség ebben a korcsoportban, amely kétszer olyan magas arányban fordul elő, mint a Baby Boomer (55+) generációban.

Az is érdekes, hogy ezek a fiatalok veszik ki messze a legtöbb betegszabadságot mentális gondok miatt: évente átlagosan három napot. Itt a legnagyobb a kontraszt a munkaerőpiacon jelenleg aktív két szélső korosztály között: az 55 év fölöttieknél ez átlagosan évente egy nap, és ez is úgy jön össze, hogy háromnegyedük soha, egyetlen napig sem volt távol a munkától a lelki egészséggel összefüggő okok miatt. (Ez azonban – tekintve a társadalmak átlagos mentális egészségét – nem feltétlenül erény.)

Szeretnének hűségesek lenni, ha van kihez

A Z generáció a feletteseitől várna támogatást ahhoz, hogy a stresszt és a kiégést kezelni tudja. Határozottan elutasítják azt a modellt, amikor a főnök tevékenysége kimerül abban, hogy hibákat keres és leszúrja azt, aki valamit nem tökéletes csinál.

Elvárásaik és a főnökök tevékenysége között azonban jócskán van szakadék, csak minden ötödik fiatal érzi úgy, hogy a menedzsereik nagyon támogatják őket – ez a legalacsonyabb arány minden generáció között.

A Z generációsok azonban nagyon is szeretnének jól teljesíteni és egy jó munkaadóhoz hűségesek lenni. Ötből négyen úgy nyilatkoztak, hogy a munkájuk összességében pozitívan befolyásolja a hogylétüket, és javaslataik is vannak arra, hogyan lehet ezen fejleszteni. 94 százalékuk egyetért abban, hogy több – jogos – elismerés és gyakoribb, rendszeres egyeztetés a főnök és a beosztottak között javítana a helyzeten. Ezen a téren a fiatalok pozitívabbak, mint bármelyik másik korosztály.

Megéri megküzdeni értük

A Z generáció értékeinek munkahelyi elfogadása bonyolultnak tűnhet, de nagyon fontos. Ez egy olyan HR befektetés, aminek a megtérülése hatalmas. A cégek számára kritikus, hogy megszerezzék és maguknál tartsák a legfiatalabb tehetségeket, hiszen az általuk hozott innováció kritikus a jövő szempontjából. A munkáltatóknak emiatt alkalmazkodniuk kell a fiatal munkavállalók összetett igényeihez. Végül is, amikor az Alfa generáció megérkezik – és lassan ez is látótávolságba kerül – a merev, megújulni nem képes cégeknek nagyon hamar leáldozik majd.

Ha munkaerőt keres, feltétlenül látogasson el a jobinfo.hu oldalára, ahol megtalálja a kék-és fehérgalléros pozíciókat erősen támogató hirdetési csomagokat; a portál sokszor kínál akciókat, de ha több pozíciót hirdetne, kérhet egyedi ajánlatot is, a jobinfó csapata készséggel áll az Ön rendelkezésére!

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Foci-Eb – 2024: vajon ki nyeri a vasárnapi döntőt?

Foci-Eb – 2024: vajon ki nyeri a vasárnapi döntőt?

Este 21 órakor a futball Európa Bajnokság döntőjén drukkolhatnak Spanyolországért, illetve Angliáért a sportrajongók. Vajon ki nyer ma este? 

Idén 1600-4000 forint között mozognak a diákmunkabérek

Idén 1600-4000 forint között mozognak a diákmunkabérek

A nyári diákmunka-vállalás egyik fő motivációi közé tartozik a fesztiválozásra gyűjtés, ugyanakkor a diákok zöme még mindig részben a szüleikre támaszkodik. 

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseire.

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Egy gyönyörű, 19. századi épületet bérelt ki az USA az olimpián és a paralimpián résztvevő csapatok szurkolói számára.

© 2024 (v2.202102)