Fellendülésre számítanak a szakértők 2024-ben a lakáspiacon

Az MBH Jelzálogbank által végzett ingatlanpiaci elemzés, az MBH Index szerint a befektetési célú ingatlanvásárlások esetében mind a bérleti díjból, mind pedig az eladáskor szerzett nyereségen nőtt a hozam mértéke az elmúlt években – olvashatjuk a Portfolio oldalán. A szakértők arra számítanak, hogy a hitelkamatok csökkenése jelentős fordulatot hozhat 2024-ben, különösen a 6 százalék alatti kamatok elérése esetén várható fellendülés.

Az elemzésből azt is megtudhatjuk, hogy 2020 első és 2023 első negyedéve között a lakásárak 46 százalékkal emelkedtek, amely évenkénti 14 százalékos hozamot jelentett a befektetők számára. A KSH adatai alapján a 2020 decemberi mélyponthoz képest országosan 52 százalékkal, míg Budapesten 54 százalékkal lettek magasabbak a bérleti díjak 2023 augusztusára.

Bár az elmúlt évben a növekedés üteme lassult, az éves bérletidíj-változás így is körülbelül 12,5 százalékos volt Budapesten és országosan – állapították meg az MBH Jelzálogbank elemzői a lakásbérleti díjak változását vizsgáló kutatásukban. A 2020 decemberi mélyponthoz képest viszont már több mint 50 százalékkal alakultak magasabban 2023 augusztusában. A fővároson belül a legnagyobb emelkedés – a koronavírus-járvány okozta visszaesés mélypontjához képest – a pesti belső kerületeket jellemezte, ahol a növekedés értéke megközelítette a 60 százalékot. Második helyen a budai hegyvidéki kerületek álltak, amit szorosan a pesti átmeneti kerületek követtek, körülbelül 53 százalékos bérletidíj-növekedéssel. A legkisebb mértékben a bérleti díjak a pesti külső kerületekben nőttek, mindössze 42 százalékkal.

Hozamok és a lakásárak növekedése

A BEFEKTETÉSI CÉLÚ INGATLANVÁSÁRLÁSOK ESETÉN SZÁMOLT HOZAM KÉT ELEMBŐL ÁLL, EGYRÉSZT A BÉRLETI DÍJBÓL, MÁSRÉSZT A LAKÁSÁRAK NÖVEKEDÉSÉBŐL REALIZÁLT NYERESÉGBŐL AZ ELADÁST KÖVETŐEN.

Az elmúlt években az utóbbi elem nagyon jelentős hozamot biztosított a befektetők számára, hiszen 2020 első és 2023 első negyedéve között a lakásárak 46 százalékkal emelkedtek. Ez éves szinten 14 százalékos hozamot jelentett, 2023 első negyedévéig 15 százalékos évesített hozamot biztosíthatott a lakásvásárlás, 10 éves időtávon pedig évente szintén 14 százalékot.

„Bár az elmúlt egy évben a lakáspiac lassulása miatt az évesített hozam csökkent az előző évekhez képest, a befektetés célú ingatlanvásárlás hosszú távon jövedelmezőnek bizonyulhat, a lakásárak elmúlt 20 évét vizsgálva az évesített hozam 7 százalékon alakult. A befektetőknek azonban továbbra is körültekintően kell eljárniuk, vagyis a magasabb hozam realizálásához érdemes lehet egy lejtmenet esetén kivárni, és az ismételt felívelés időszakában továbbadni az adott ingatlanon. Szintén fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az ingatlan nem számít kockázatmentes befektetésnek, egyrészt a bérbeadás során felmerülő különböző kockázatok miatt, másrészt a lakáspiac ingadozásához kapcsolódóan a hozamok erőteljes eltérést mutathatnak az egyes időszakokban. Az ingatlan pénzzé tétele időt vesz igénybe, különösen a piac gyengélkedése idején, ha pedig a befektető nem tudja kivárni a jobb piaci körülményeket, akkor a lakásárakból származó hozam alacsony, adott esetben negatív is lehet” – ismertette Dr. Nagy Gyula, az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója.

További részletek: Portfolio.hu

Ajánlott ingatlanok

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Már magyarázkodnak Lázár János új erdője miatt

Már magyarázkodnak Lázár János új erdője miatt

Az agrártárca nem tudta, kinek adja el.

Nagy Márton komoly kérésekkel állt elő - ennek sokan örülnének

Nagy Márton komoly kérésekkel állt elő - ennek sokan örülnének

Nagy Márton megbeszélést tartott a Bankszövetség képviselőivel.

© 2024 (v2.202102)