Szoftverhiba miatt tűnt el a pénz, mégis majd’ ezer postást ítéltek el: dagad a 20 éves botrány

Óriási botrány tört ki Angliában, ahol a közelmúltban egy négy részes dokumentumfilm-sorozatban dolgoztak fel egy teljesen szürreális – egyben tragikus – történetet. A Bates Úr a Postahivatal Ellen filmek története valójában egy gigantikus igazságszolgáltatási melléfogás: 1999 és 2015 között több mint 900 helyi postahivatal vezetőjét ítélték el lopás, sikkasztás, csalás vádjában – miközben a rajtuk keresett pénzek eltűnéséről a Posta által használt hibás könyvelőszoftver tehetett.

Bár a brit Legfelsőbb Felsőbíróság már 2019-ben megállapította, hogy a könyvelési rendszer a hibás, a hamisan elítélt postások túlnyomó többsége még ma, 2024 januárjában is csak várja, hogy felülvizsgálják az ítéletét.

A Horizon könyvelő rendszert az angol posta 1999-ben kezdte használni. Néhány helyi hivatal vezetője azonnal jelentette, hogy az új rendszer hamis hiányosságokat jelez, időnként meglehetősen nagy tételben. A Posta vezetése viszont ragaszkodott ahhoz, hogy a rendszer megbízható, és amikor valahol hiányt mutatott a rendszer, beperelték az érintett hivatal vezetőjét és/vagy kényszerítették az illetőt az összeg pótlására.

Az évek során számtalan postahivatalból próbálták meg felhívni a cég figyelmét arra, hogy a könyvelőszoftver nem jól működik, ám ezeket a panaszokat a cég bő másfél évtizeden keresztül lesöröpte az asztalról – miközben ugyanezen idő alatt gyakorlatilag hetente jelentettek fel és ítéltek el egy-egy postást.

Számos embert börtönbe küldtek, rengeteg postásra/postásnőre akkora kártérítést róttak ki, hogy amiatt mindenüket el kellett adniuk és hajléktalanná váltak, és legalább négy ember öngyilkos lett a hamis vádak miatt.

Az első sajtóhírek már 2009 májusában napvilágot láttak, amikor is a Computer Weekly cikket közölt a Horizon szoftver problémáiról, és az egyik érintett, Alan Bates létrehozta a Postások az Igazságosságáért Szövetséget.

Ennek ellenére egészen 2012-ig kellett várni, hogy némi politikai nyomásra a Posta megbízzon egy igazságügyi szakértői könyvelő céget, hogy vizsgálják meg a Horizont. A vizsgálat megállapította, hogy a Horizon hibás, és emiatt könyvelési eltéréseket jelez, ám az angol Posta továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy a szoftverrel nincsenek rendszerszintű problémák.

További hét év telt el, amíg 2019-ben végül Bates egy 555 postamestert tömörítő csoportot hozott létre, és ez már csoportos pert nyert a Posta ellen. A bíró megállapította, hogy a Horizon hibás, és a Posta beleegyezett, hogy peren kívül 58 millió font kártérítést fizessen. Csakhogy ennek az összegnek a legnagyobb részét elvitték az eljárás hihetetlen jogi költségei, így maguk a károsultak alig fejenként 20 ezer fontot (nagyjából 8 millió forintot) kaphattak volna. Később a brit kormány is hozzájárult a kárrendezéshez.

Bár 2020 szeptemberében a kormány létrehozta a Postahivatal Horizon IT Vizsgálatot, amelyet a nyugalmazott bíró, Sir Wyn Williams vezetett, ám a legtöbben még mindig csak várnak a korrekt ítéletre.

A 2024 januárjában bemutatott négyrészes televíziós dráma, a Bates Úr a Postahivatal Ellen felkavarta a kedélyeket, és ezáltal a botrány fő hírré és politikai kérdéssé vált. Nem sokkal az adás után a miniszterelnök, Rishi Sunak új jogi eljárást ígért a tévesen elítélt postamesterek felmentésére.

A jobinfo.hu-n számos állás állás közül választhat az, aki valamilyen okból kifolyólag váltana; az oldal már applikáció formájában is elérhető (Android, iOS).

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Fontos ígéretet kapott Ukrajna

Fontos ígéretet kapott Ukrajna

Csendes nap volt a szerda az orosz-ukrán háborúban – esti hírösszefoglalónkban a háború 847. napja.

„Meg kellett volna számolni az egészet, mert ez így egy elég fals eredmény” – ezt gondolják a budapestiek a főpolgármester-választásról

„Meg kellett volna számolni az egészet, mert ez így egy elég fals eredmény” – ezt gondolják a budapestiek a főpolgármester-választásról

A fővárosban járva az újraszámlálás utáni helyzetről érdeklődtünk az utca emberénél.

Sírva fakad, ha megnézi, mi történt a forinttal

Sírva fakad, ha megnézi, mi történt a forinttal

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Orbán Viktornak erre még jutott ideje a magyar meccs előtt

Orbán Viktornak erre még jutott ideje a magyar meccs előtt

Cikkünk megjelenése után nem sokkal kezdődik a Magyarország-Németország csoportmeccs.

© 2024 (v2.202102)