Tovább nőtt az üresedési ráta az irodapiacon!

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) közzétette 2023 negyedik negyedévére vonatkozó irodapiaci összegzését, melyből látszik, hogy az üresedési ráta még tovább nőtt, elérte a 13,5%-ot.

A teljes budapesti modern irodaállomány 4.369.900 nm-t tesz ki jelenleg, melyből 3.571.710 nm „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület és 798.190 nm saját tulajdonú irodaház. 2023 negyedik negyedévében a budapesti modern irodaállomány egy új irodaházzal, a BEM Centerrel bővült, amely Buda Központ alpiacon került átadásra. A bővülés mértéke összesen 25.320 nm-t tett ki. A 2023-as évben összesen 102.835 nm új irodaterületet adtak át.

A bruttó kereslet 2023 negyedik negyedévében 131.315 nm volt, ami 4%-os csökkenést jelent negyedéves összehasonlításban, éves összevetésben pedig 29%-os növekedést. A teljes keresleten belül a legnagyobb arányt a szerződéshosszabbítások képviselték 52%-kal. A bérbeadások 43%-át az új szerződések, 2%-át a bővülések tették ki, az előbérleti szerződések részaránya pedig 3% volt. A negyedik negyedév folyamán összesen három albérleti szerződést regisztráltak, amit hozzászámoltak a negyedéves teljes kereslethez. A teljes bruttó kereslet 2023-ban 464.570 nm volt, ugyanezen időszakban a nettó kereslet 238.250 nm-t tett ki. A bruttó bérbeadás 19%-kal, a nettó bérbeadás 21%-kal nőtt a 2022-es évhez viszonyítva. 

Forrás: BRF

Az üresedési ráta 2023 negyedik negyedévében is tovább nőtt, elérte a 13,5%-ot, amire 2015-ben volt utoljára példa. A kihasználatlansági ráta az előző negyedévhez képest 0,3 százalékponttal, az előző év azonos időszakához képest pedig 2,2 százalékponttal nőtt. 2023 negyedik negyedévében a legalacsonyabb üresedési rátát Észak Buda alpiacon regisztrálták (8,7%), míg a legmagasabb érték, továbbra is az Agglomerációban volt (36,8%). A nettó abszorpció a negyedik negyedév során pozitív tartományba került, összesítve 6.590 nm-rel nőtt a használatban lévő irodaállomány mérete.

Forrás: BRF

A legmagasabb bérlői aktivitást továbbra is a Váci úti irodafolyosón mérték, a teljes volumen 28%-át kötötték le itt. A Váci út után a második legnagyobb aktivitást Pest Központ alpiac mutatta, a tranzakciók 20%-a itt zárult le. A BRF összesen 155 bérleti szerződést regisztrált a negyedik negyedév során, átlagos méretük 847 nm-t tett ki, ami az előző negyedévhez képest 3%-kos csökkenést jelent. Négy szerződést kötöttek 5.000 nm-nél nagyobb területre, ebből kettő hosszabbítás és kettő új szerződés volt. A negyedév legnagyobb tranzakciói szerződéshosszabbítások voltak: egy a myhive Átrium Parkban, 12.390 nm-re, egy másik a Mill Parkban, több mint 7.000 nm-re. 

Szerémi Business Park irodaház

 

Még nem találta meg az ideális irodát? Nézzen szét az irodahaz.info-n, kérjen egyszerre akár több iroda hirdetőtől ajánlatot!

Raktárt, üzlethelyiséget keres? A raktar.info-n gyorsan és egyszerűen kereshet, és kaphat egyszerre több hirdetőtől ajánlatot.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Fontos ígéretet kapott Ukrajna

Fontos ígéretet kapott Ukrajna

Csendes nap volt a szerda az orosz-ukrán háborúban – esti hírösszefoglalónkban a háború 847. napja.

„Meg kellett volna számolni az egészet, mert ez így egy elég fals eredmény” – ezt gondolják a budapestiek a főpolgármester-választásról

„Meg kellett volna számolni az egészet, mert ez így egy elég fals eredmény” – ezt gondolják a budapestiek a főpolgármester-választásról

A fővárosban járva az újraszámlálás utáni helyzetről érdeklődtünk az utca emberénél.

Sírva fakad, ha megnézi, mi történt a forinttal

Sírva fakad, ha megnézi, mi történt a forinttal

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Orbán Viktornak erre még jutott ideje a magyar meccs előtt

Orbán Viktornak erre még jutott ideje a magyar meccs előtt

Cikkünk megjelenése után nem sokkal kezdődik a Magyarország-Németország csoportmeccs.

© 2024 (v2.202102)