Négy trükk, hogy tied legyen az előléptetés

A tehetség fontos, de gyakran nem elég az előrelépéshez. Sok további tényező, –mint az időzítés, vagy a költségvetés – közrejátszik, még ha semmi közük sincs a munkádban nyújtott teljesítményedhez. Ennek ellenére van néhány lépés, amivel növelheted az esélyeidet:

  1. Mutasd meg, hogy többet nyújtasz! 

Sajnos nem elég kiválóan végezni a feladataidat – azt is be kell bizonyítanod, hogy több van benned annál, mint amit a jelenlegi feladatköröd megkíván. Ezzel mutatod meg a főnökeidnek, hogy előléptetésre érett a tudásod és készen állsz egy nagyobb felelősséggel járó megbízásra is. Ezt több módon is elérheted. Például kezdeményezz új projekteket! Ne csak a beosztásodhoz tartozó feladatokat végezd el, keress lehetőségeket, hogy új projektekben vegyél részt, és mutasd meg, hogy képes vagy önállóan vezetni és megvalósítani azokat.

Az is jó stratégia, ha másokat mentorálsz. Oszd meg a tudásodat és tapasztalataidat kevésbé tapasztalt kollégákkal, ez nem csak nekik segít a fejlődésben, de téged is vezetői pozícióba helyez. Tegyél a szakmai fejlődésért, folyamatosan bővítsd a tudásod, vegyél részt továbbképzéseken, online tanfolyamokon, olvasd a szakmai cikkeket és könyveket.

  1. Dolgozz okosan, ne csak keményen!

A munka világa nem mindig érdemelvű. Ne várj arra, hogy valaki véletlenül észreveszi a kemény munkát – kapcsolódj céged jól látható sikereihez! Ha nem szeretsz dicsekedni, ezt finoman is elérheted, például rendszeres beszámolókkal a főnöködnek. És persze az is fontos, hogy haladj a korral, ahogy azt a munkaköröd megengedi. Például ha a feladatod olyan, akkor használd ki a technológia adta lehetőségeket, és automatizáld a repetitív feladatokat, hogy több időd maradjon a stratégiai gondolkodásra és a kreatív munkára. Ezzel egyszerre mutatsz hatékonyságot és előrelátást. 

De ide tartozik a szakmai hálózatépítés is: ismerd meg a céged vezetőit, és keress cégen kívüli kapcsolatokat. Ha lehetőséged van rá, képviseld te a vállalatot szakmai rendezvényeken, és építs minél szélesebb körű munka-kapcsolatrendszert. 

Végezetül az is fontos, hogy hatékonyan kommunikálj a főnököddel és a kollégáiddal, ne dicsekedj, de tartsd őket naprakészen a munkáddal kapcsolatos fontosabb fejleményekről, és a jelentősebb sikerekről.

  1. Adj világos okot az előléptetésre! 

Persze, mindannyian vágyunk fizetésemelésre és jobb pozícióra, de fontos, hogy ne ezt hangsúlyozd. Tedd világossá, hogy munkád és tudásod már meghaladja jelenlegi beosztásod elvárásait (lásd 1. pont), és az új szerepkörben még több segítséget nyújthatsz a cégnek. Koncentrálj arra, hogy bemutasd, miért lesz jobb a cégnek, ha te magasabb pozíciót kapsz, és ne használd az előléptetési igényedet zsarolásra – ha ilyenkor kilátásba helyezed távozásod, jobb esetben “csak” megromlik a főnököddel való kapcsolatod, rosszabb esetben tényleg elveszítheted az állásod.

Ehelyett készíts egy listát az eredményeidről, gyűjtsd össze az elmúlt időszakban elért sikereidet, számszerűsíthető eredményeket, és mutasd be, hogyan járultál hozzá a cég céljainak eléréséhez. Emellett azonnal tegyél le egy tervet a jövőre is, amelyben bemutatod, hogyan tudsz még többet hozzájárulni a céghez a magasabb pozícióban.

Az is fontos, hogy gyakorold a “beszéded”, többször is próbáld el, hogyan fogod eladni a főnöködnek az előléptetésedet. A cél, hogy egyszerre legyél magabiztos, meggyőző, ám eközben kedves és nem nagyképű. 

  1. Találd meg az ideális időpontot! 

Egy ilyen kérés előterjesztése jó időzítést kíván, ehhez vedd figyelembe, mikor szoktak történni az előléptetések a cégnél, és éppen milyen a vállalat anyagi helyzete. Ha a cég szekere éppen jól megy, az jelentősen növeli a sikered esélyét. 

Ezért rendszeresen tájékozódj a cég üzleti tervéről, a céljairól, és azonosítsd be, mikor van a legmegfelelőbb alkalom az előléptetés kérésére. Ha tudod, ezt kösd össze egy fontos projekt sikeres lezárásával, ez extra lendületet adhat az előléptetésednek.

Ha az Ön cégében épp előléptetés történt és kollégát keres a megüresedett helyre, most mindenképpen érdemes feladnia a hirdetését a jobinfo.hu-n, hiszen most a Re-Start csomag 10% kedvezménnyel érhető el (kupon: RESTRAT10). A portál segítőkész csapata kérdés esetén áll a hirdetők rendelkezésére!

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Bevitt egy gyomrost a forint az eurónak

Bevitt egy gyomrost a forint az eurónak

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Újabb lépést tett Donald Tusk az európai vaskupola felé

Újabb lépést tett Donald Tusk az európai vaskupola felé

Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Mennyire lehettek forróak a nyarak kétezer éve? A válasz meglepő

Mennyire lehettek forróak a nyarak kétezer éve? A válasz meglepő

Érdekes módszerrel derítették ki a kutatók, hogyan alakulhatott a nyári átlaghőmérséklet az elmúlt kétezer évben. 

© 2024 (v2.202102)