Felháborító új trend: online elbocsátás

Gáz dolog SMS-ben szakítani? Akkor mit szóljunk ahhoz az új trendhez, amit aggasztóan gyakran látunk mostanában: amikor a cégek vezetői online, videóhívás keretében rúgják ki alkalmazottaikat. Ez a tendencia rendkívül felháborító, és számos etikai és jogi aggályt vet fel.

Képzeljük például azt, milyen lehetett az az eset, amikor a Los Angeles Times egy online webináriumra hívta össze az alkalmazottakat, amelynek célja – a meghívó szerint – a cég üzleti helyzetének és jövőjének megvitatása volt. Aztán a webinárium során 115 újságírót értesítettek arról, hogy elbocsátják őket.

Ez érthető módon rendkívül meglepő és traumatikus volt az érintettek számára, akik nem is sejtették, hogy a webinárium célja a tömeges online kirúgás. A hír hallatán sokan sokkot kaptak, dühösek és csalódottak lettek.

Nem hiszem, hogy vitatni lehetne, hogy az online elbocsátás embertelen és megalázó. A munkavállalóknak joguk van ahhoz, hogy személyesen, méltó körülmények között értesüljenek munkaviszonyuk megszüntetéséről. A videóhívás nem ad lehetőséget a mélyebb emberi kapcsolatra, és a rideg, digitális közeg nem segít az érzelmek feldolgozásában.

Másrészt az online elbocsátás jogilag is aggályos. A munkavállalóknak joguk van írásos felmondólevelet kapni, és a munkáltató köteles tájékoztatni őket a felmondás indokairól, a végkielégítésről és a munkanélküli ellátás igényléséről. Az online elbocsátás során nem mindig biztosított ezeknek a jogoknak a betartása.

Ezen kívül az online elbocsátás káros hatással van a munkahelyi morálra és a munkavállalók bizalmára. Ha a munkavállalók úgy érzik, hogy a cég nem becsüli meg őket, és nem hajlandó méltó bánásmódban részesíteni őket, akkor kevésbé lesznek motiváltak a munkájukban, és romlik a munkahelyi légkör.

Néhány példa a közelmúltból: Anna Wintour, a Vogue magazin nem makulátlan hírű (A Devil Prada-t visel, khm… ) főszerkesztője Zoom-híváson keresztül rúgta ki a lap kreatív igazgatóját, ráadásul a beszélgetés során még ikonikus napszemüvegét sem vette le. Ahogy már említettük, a Los Angeles Times 115 újságírót bocsátott el egy online webinárium keretében. A Better.com vezérigazgatója szintén tömeges elbocsátást jelentett be egy Zoom-hívás során, kegyetlen és érzéketlen stílusban.

Fontos beszélni arról, hogy az online elbocsátás nem elfogadható. A cégeknek felelőssége, hogy emberségesen és méltóan bánjanak a munkavállalókkal, még akkor is, ha nehéz döntéseket kell hozniuk. Munkaügyi szakértők szerint fontos foglalkozni ezzel a kérdéssel, és azzal, hogy szükség van-e jogszabályi változtatásokra, amelyekkel garantálható, hogy a cégek ne választhassák az online elbocsátást, és tiporják ezzel a munkavállalók jogait.

Ha te is a fentihez hasonló helyzetben vagy, ideje szétnézned a jobinfo.hu több ezres álláskinálata között: a nyitó oldalon gyorsan áttekinthetőek a fizikai és szellemi állások, a bal oldali menüsorban pedig pontosíthatod a keresési feltételeidet. Ránézhetsz azokra az állásokra, ahol a munkaadó megadja a bért, illetve a bérkalkulátor is a segítségedre lehet.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Bevitt egy gyomrost a forint az eurónak

Bevitt egy gyomrost a forint az eurónak

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Újabb lépést tett Donald Tusk az európai vaskupola felé

Újabb lépést tett Donald Tusk az európai vaskupola felé

Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Mennyire lehettek forróak a nyarak kétezer éve? A válasz meglepő

Mennyire lehettek forróak a nyarak kétezer éve? A válasz meglepő

Érdekes módszerrel derítették ki a kutatók, hogyan alakulhatott a nyári átlaghőmérséklet az elmúlt kétezer évben. 

© 2024 (v2.202102)