Főnökök a pokolból: 6 típus, akitől még Gordon Ramsay is frászt kapna

Mindenkinek volt már rossz főnöke. Akár mikromenedzselő, akár érzelmileg zsaroló, akár egyszerűen inkompetens, a rossz főnök tönkreteheti a munka örömét. De hogyan lehet felismerni?

A rémes vezető nagyon sokféle lehet, de az alábbi hat típus sajnos nagyon gyakran fordul elő, így jó eséllyel találkoztál már legalább egyvalakivel az alábbi listából.

A kiszámíthatatlan hangulatú

A kiszámíthatatlan hangulatú főnök az egyik legkellemetlenebb típusa a rossz vezetőknek. Sosem tudhatod, hogy a főnököd melyik arcát kapod aznap: a kedveset, a mogorvát, vagy a hirtelen haragút. Ez a fajta kiszámíthatatlanság rendkívül megterhelő a munkavállalóknak. A bizalmi légkör romokban, folyamatos feszültségben kell dolgozni, hiszen bármikor, váratlanul robbanhat a bomba. Ez nem csak a hangulatot rontja el, hanem a kreativitást, a teljesítményt, és a hosszú távú elkötelezettséget is rombolja.

A kiszámíthatatlan főnök hangulataival mindenkit maga alá gyűr. Ha nincs önismerete és nem képes érzelmei szabályozására, akkor ezzel a csapata bizalmát is elveszíti. A folyamatos érzelmi hullámvasúton senki sem érzi jól magát, napi nyolc óra egy ilyen érzelmi attrakción borzalmasan megterhelő még rövid távon is, nem hogy hónap- vagy évszámra.

Az elérhetetlenség mestere

Van az a típusú rossz főnök, akivel sosem lehet pontosan tudni, hogy mikor kapható el, és mikor fog válaszolni… egyáltalán válaszol-e. Legyen szó e-mailről, személyes megkeresésről, vagy egy sürgős időpont egyeztetéséről, a kiszámíthatatlanul elérhető vezető rendkívül megnehezíti a beosztottak munkáját. Csapatának tagjai folyamatos bizonytalanságban dolgoznak, hiszen vannak döntések, amiket nem lehet meghozni a főnök nélkül, ugyanakkor fogalmuk sincs, mikor fog reagálni.

Altípusa a “figyelmetlenül kiszámíthatatlan” góré. Ő az, aki a megkeresésekre teljesen random minőségben reagál, és az esetek egy jó részében a kérdéseket csak félig válaszolja meg, vagy rendszeresen “elfelejti” teljesíteni az ígéreteit. Bizonyos fokú szórakozottság nem a világ vége, de az komoly baj, ha nem számíthatunk a vezető segítségére vagy útmutatására, amikor szükség lenne rá ahhoz, hogy a munkával hatékonyan haladhassunk.

Bár mindenkinek szüksége van bizonyos fokú szabadságra, a vezető szereppel járó felelősség ezt korlátok közé szorítja. Ha a kollégák elakadnak, joggal várják a főnök segítségét, és ha ezt nem kapják meg, a határidők csúsznak, a munka minősége romlik, és mindenki egyre stresszesebb lesz.

Akinek kis kedvencei vannak

A munkahelyi igazságosság alapvető fontosságú a csapat kohéziója és a hatékony munkavégzés szempontjából. Sajnos, nem minden vezető osztja ezt a nézetet. A kivételező főnök réme sok munkahelyen kísért, pedig ez a viselkedés rendkívül frusztráló a háttérbe szorított beosztottak számára.

A kivételezés egyik formája lehet, ha mindig ugyanazok kapják a jó, izgalmas, sok elismeréssel járó feladatokat, míg a többieknek marad az unalmas, fárasztó aprómunka. De ide tartozik az is, ha nem egységes, hogy a csapattagok hogyan, milyen visszajelzéseket kapnak. A kedvencek legapróbb megmozdulását is az egész társaság előtt magasztalja fel a főnök, míg a többiek akár Nobel díjat is kaphatnának, akkor sem kapnának rá pozitív reakciót. És persze az is a kivételezés része, ha bizonyos kollégák hibái soha szóba sem kerülnek, míg mások legapróbb bakijaiból is óriási ügy lesz.

A képmutató főnök

Egyik legbosszantóbb típus a képmutató főnök, aki vizet prédikál, de bort iszik. A képmutató főnök viselkedésére számos példa akadhat. Folyton a kommunikáció fontosságáról papol, de nem hajlandó meghallgatni a beosztottak aggályait. Komoly elvárásokat támaszt, de maga nem tartja be a szabályokat. Mindenkin számon kéri a pontosságot, de ő állandóan elkésik. Hangsúlyozza a csapatmunkát, de senkinek nem hajlandó segíteni. Dicséri a kreativitást, de elutasítja az új ötleteket.

Amikor az efféle inkonzisztencia mindennapos, a beosztottak pillanatok alatt figyelnek fel rá, hogy a hirdetett elvek és a valóság között nincs összhang. Ez pedig jelentősen rontja a munkahelyi légkört, hiszen azt üzeni, hogy a szavak és az ígéretek semmit sem érnek. Ez a fajta vezető nagyon hatékonyan ássa el a beosztottak bizalmát, és játssza el az összes tekintélyét.

Aki csak a rosszat látja meg

Ő az a főnök, aki ritkán, vagy soha nem ad pozitív visszajelzést, mert csak a hibákat és a hiányosságokat veszi észre. Ha a vezető figyelmen kívül hagyja, vagy alábecsüli a csapattagok erőfeszítéseit és sikereit, az pont olyan motiváció-gyilkos, mint a fenti példák. Senki nem szeret úgy dolgozni, ha a teljesítményét semmire nem értékelik.

Az elismerés hiánya mélyen érintheti a munkatársak önbizalmát és elkötelezettségét. Amikor az emberek kemény munkájuk ellenére sem kapnak pozitív megerősítést, csökken a hajlandóságuk arra, hogy extra erőfeszítéseket tegyenek bármiért, ami hosszútávon a csapat teljesítményének csökkenéséhez vezethet.

A mikromenedzser

A kontrollmániás főnök is igazi rémálom a beosztottak számára. Ő az, aki folyamatosan ellenőrzi a munkádat, még a legapróbb részletekbe is beleszól, és nem bízik meg abban, hogy képes vagy önállóan elvégezni a feladataidat. Kékkel emelted ki a táblázat fejlécét?! Szerinte lilával jobb lenne. Biztos vagy benne, hogy így van jól megfogalmazva a kétsoros email, amit egy beszállítónak küldenél? Neki még lenne pár javaslata.

A mikromenedzser főnök minden döntést maga akar meghozni, nem bízik meg a csapatában, és gyakran ellenőrzi a munkatársakat, még a legkisebb feladatok esetében is. A beosztottai úgy érzik – jogosan -, hogy minden mozdulatukat figyelik, amitől egy idő után mindenki frászt kap.

A folyamatos beavatkozás abban is akadályozza a munkatársakat, hogy felelősséget vállaljanak saját projektjeikért, és ezáltal saját hibáikból tanuljanak. Az efféle túlzott kontoll a legjobb módszer arra, ha szeretnénk gyökerestől kiirtani a munkatársak önállóságát, kreativitását és innovációs hajlamait.

Ha megfelelőbb, jobb, más, egyszerűbb, esetleg bonyolultabb állást (vagy főnököt!) keresel a mostaninál, kattanj a jobinfo.hu-ra, ahol több ezer állás vár!

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Mínusz 2321 milliárd: Varga Mihály magyarázza a bizonyítványt

Mínusz 2321 milliárd: Varga Mihály magyarázza a bizonyítványt

Durván mínuszban a központi költségvetés, a nyugdíj- és az egészségkassza is.

Érdemes várni szerdáig a tankolással? Most kiderül!

Érdemes várni szerdáig a tankolással? Most kiderül!

Ismét változnak az üzemanyagárak, nem is kicsit!

Egy EP-listára már biztosan lehet szavazni június 9-én

Egy EP-listára már biztosan lehet szavazni június 9-én

A választási iroda már nyilvántartásba is vette a Fidesz és KDNP közös listáját.

Új finanszírozási vezetőt kapott az Indotek Group

Új finanszírozási vezetőt kapott az Indotek Group

Bartha András az Erstétől érkezik.

© 2024 (v2.202102)