Használt lakásra költik a legtöbben a CSOK Pluszt!

Ahogyan az várható volt, az idén januárban bevezetett CSOK Plusz végre megmozgatta a lakáspiacot – olvashatjuk a Portfolio oldalán. Február végéig  csaknem 2000 igénylés érkezett be, amely felfutásában ugyanazt a meredekséget mutatja, mint a 2015-ben bevezetett CSOK – derült ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkárának szerdán, a Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) ülését követően megtartott doorstep sajtótájékoztatójából. A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a legtöbben használt lakásra költik a támogatást.

A befogadott kérelmek száma alapján az igénylő házaspárok 87 százaléka használt lakóingatlant vásárol a januárban bevezetett CSOK Plusz segítségével, az új lakások aránya 13, a bővítésé pedig 1 százalék – közölte a családügyi államtitkár egy mai sajtótájékoztatón.

2024. január 1-jétől elérhető CSOK Plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán a Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) ülését követő doorstep sajtótájékoztatón. Megismételte, amit korábban is elmondott:

A FEBRUÁRI VÉGI ADATOK SZERINT CSAKNEM 2000 IGÉNYLÉS ÉRKEZETT BE A PÉNZINTÉZETEKHEZ, AMELY FELFUTÁSÁBAN UGYANAZT A MEREDEKSÉGET MUTATJA, MINT A 2015-BEN BEVEZETETT CSOK.

A kormány és a Magyar Bankszövetség által eddig ismertetett számok alapján havonta mintegy ezren igénylik az új kamattámogatott hitelt, így időarányosan teljesülni látszik a kormány 12 ezer igénylőről szóló novemberi becslése, ami az eddig tapasztalt 25-26 millió forintos átlagösszeg alapján 300 milliárd forint feletti éves kihelyezést jelenthet.

A CSOK Plusz nem más, mint egy házaspárok által igénybe vehető

  • egy államilag kamattámogatott, legfeljebb 3%-os fix kamatozású, legfeljebb 50 milliós összegű lakáshitel
  • és a hozzá járó 10-10 millió forintos tartozás-elengedés, amelyet a második és harmadik újonnan születő vagy örökbefogadott gyermek után enged el a hitelből az állam.

 

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Elengedett milliárdok, megduplázódott bevétel – ez volt az Újpest FC 2023-as éve

Elengedett milliárdok, megduplázódott bevétel – ez volt az Újpest FC 2023-as éve

A tulajdonosváltással át fog alakulni a finanszírozási szerkezet is a Megyeri úton.

Elemző: a hatékonyság, termelékenység és a tőkeintenzív beruházások irányába kell elmozdulni

Elemző: a hatékonyság, termelékenység és a tőkeintenzív beruházások irányába kell elmozdulni

A friss munkaerőpiaci adatokat értékelte az MBH Bank.

Aggasztó dolgokra készülhetnek Pintér Sándor kínai kollégái Magyarországon

Aggasztó dolgokra készülhetnek Pintér Sándor kínai kollégái Magyarországon

A külföldön élő kínaiak megfigyelése, jobb belátásra térítése, sőt "hazarablása" is feladata a magyar kormánnyal egyezményeket aláíró kínai minisztériumnak.

Ugandában és Uruguayban is szavaznak magyarok az EP-választáson

Ugandában és Uruguayban is szavaznak magyarok az EP-választáson

Már csak egy hétig jelentkezhetnek a külképviseleti névjegyékbe azok, akik az EP-választáson Magyarország 147 külképviseletének egyikén szeretnének szavazni.

© 2024 (v2.202102)