Az ingatlanpiac titkai: lakás, ház, új, régi, panel vagy tégla – mi mennyibe kerül?

Az ország különböző megyéiben több, mint egymillió forint különbséget is találhatunk az eladó használt ingatlanok átlagos négyzetméterárában – derül ki ingatlanpiaci elemző sorozatunk legfrissebb, a használt eladó ingatlanok helyzetét feltérképező fejezetéből.

Az Ingatlantájoló adatbázisából ezúttal a használt eladó lakások és házak piacára koncentráltunk, elemezve az országos, a megyei és a budapesti helyzetet is.

Az eladó ingatlanállomány szűk fele jó állapotban van a tulajdonos szerint, bő ötödük felújított, és szinte azonos mennyiségben árulnak felújítandó és újszerű lakásokat, házakat.

A négyzetméterárak nagyon széles sávban változnak attól függően, hol, és milyen ingatlant keresünk. Ha a teljes használt piacot négy nagy csoportra osztjuk az országos-budapest-lakás-ház szegmensek alapján, akkor az alábbi grafikonon látható árakat mérhetjük a hirdetések alapján az eladó otthon állapota szerint.

A skála egyik végén az újszerű budapesti lakásokat találjuk, ahol az átlagos négyzetméterár meghaladja az 1,3 millió forintot. A másik véglet pedig a felújítandó házak átlagára országszerte, ami éppen csak átlépte a 300 ezer forintot négyzetméterenként.

Ebben persze kisebb léptékben vizsgálva még nagyobb különbségeket találunk, hiszen a felújítandó házak négyzetméterára Tolna megyében átlagosan 166 ezer forint, Békésben pedig alig 137 ezer, míg az újszerű lakásokért négyzetméterenként több, mint kétmillió forintot kérnek a főváros I. vagy V. kerületében.

Nagyok a különbségek azon a téren is, hogy hol milyen lakóingatlanok dominálnak a kínálatban, Míg a fővárosban az eladó ingatlanok túlnyomó többsége lakás, ugyanez Békés vagy éppen Pest megyében pont fordítva van.

De nagyok a különbségek akkor is, ha az eladó lakásokat aszerint bontjuk, hogy téglaházban vagy panelházban várnak új gazdára. Budapesten átlagosan 40 százalékkal drágábbak a tégla lakások, mint a panelek, míg országosan ugyanez a különbség 46 százalék.


Érdekes adat az is, hogy a kínálatban vidéken nagyobb részt képviselnek a panellakások, itt minden ötödik eladó lakás házgyári technológiával épült, míg a fővárosban árult lakásoknál körülbelül minden hatodik otthon lakótelepi.


Az is tanulságos, mennyivel maradnak el a használt lakások árai az újépítésű négyzetméteráraktól. Az áprilisi fővárosi újépítésű elemzés adatait a jelenlegi számok mellé rakva kiderül, hogy a kerületek között óriási különbségeket látni ezen a téren is.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Kikerült Mészáros Lőrinc családjából, tönkre is ment a fociklubja

Kikerült Mészáros Lőrinc családjából, tönkre is ment a fociklubja

A Szombathelyi Haladás nem kapta meg NB II-es licencét, hiába volt sokáig a NER közelében.

Tudja ki Magyarország tíz legnagyobb adózója? Varga Mihály elárulta

Tudja ki Magyarország tíz legnagyobb adózója? Varga Mihály elárulta

Eláruljuk, közülük öt egy-egy bank.

Elengedett milliárdok, megduplázódott bevétel – ez volt az Újpest FC 2023-as éve

Elengedett milliárdok, megduplázódott bevétel – ez volt az Újpest FC 2023-as éve

A tulajdonosváltással át fog alakulni a finanszírozási szerkezet is a Megyeri úton.

© 2024 (v2.202102)