A budapesti irodapiac minőségi változásért kiált!

Nő az üresedési ráta, üresen maradnak az alacsonyabb kategóriájú irodaházak, a bérlők pedig harcolnak a legjobb munkaerőért és a legjobb irodaterületekért. Az irodapiac elmúlt években történő változásai fejlesztőket és bérlőket egyaránt komolyan érintenek.

Először a Covid hozott gyökeres változást az irodapiacon, amikor az irodák kiürültek, mindenki elkezdett home office-ban dolgozni, majd az orosz-ukrán háború nyomán fellépő energiaválság hozott újabb kihívást. 

Mindezek eredményeképpen ma már sokszor a 10 éves irodaházak is elavultnak számítanak, és a „B” kategóriás irodaházakba szinte lehetetlen bérlőt találni. Az irodák fenntartási költségei és az ESG szempontok ugyanis ma már legalább annyira fontosak a bérlők számára, mint az iroda elhelyezkedése. Ráadásul a legjobb munkaerőért is harc folyik a cégek között, és a legmagasabban kvalifikált, legtapasztaltabb, legrátermettebb munkavállalók megszerzéséhez és megtartásához is elengedhetetlen, hogy a cégek, korszerű, valóban 21. századi, komplex szolgáltatásokat nyújtó, a munkavállalók wellbeingjét célzó, „A” kategóriás irodákat béreljenek.

 

Ha hirdetéséhez megbízható partnert keres próbálja ki Ön is az Irodahaz.info-t, ahol a látogatók a letisztult és átlátható felületen sokkal könnyebben megtalálják hirdetését.

 

Habár az üresedési ráta az utóbbi időben egyre nőtt, 2024 első negyedévében már a 13,8%-ot is elérte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) elemzése alapján, az üresedés elsősorban a „B” kategóriás irodaházakat érinti, a korszerű irodaházak üresedése ugyanis 3-4 százalékponttal alacsonyabb, mint az átlag. A „B” kategóriás irodaházakban 2019 óta már 6 százalékponttal nőtt az üresedési ráta úgy, hogy új fejlesztés nem is nagyon volt, miközben az „A” kategóriás irodaházak esetében 11 százalékponttal nőtt az üresedési ráta úgy, hogy az állomány 20 százalékkal bővült.

Az irodapiacon tehát egyértelműen minőségi változásra van szükség. A cégek harca a legjobb munkaerőért szerencsére pont ezt mozdítja előre.

 

Az Irodahaz.info látogatói ezentúl egyetlen ajánlatkérési űrlap kitöltésével akár több tíz releváns iroda, vagy raktár tulajdonostól is kaphatnak ajánlatot, így rövidítve a keresés folyamatát és segíteni meghozni a legjobb döntést!

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Zelenszkij Bidenhez fordult, amerikai börtönbe küldtek egy csempésző orosz üzletembert

Zelenszkij Bidenhez fordult, amerikai börtönbe küldtek egy csempésző orosz üzletembert

Egy friss szakértői vélemény szerint az ukránok folytani fogják a háborút. 

Forint: az egyiknek sikerült, a másiknak nem

Forint: az egyiknek sikerült, a másiknak nem

A forint a dollárhoz képest erősödött péntek óta, az euró azonban maradt a helyén. 

Már csak egy "apróság" hiányzik ahhoz, hogy Orbán Viktor elhozza a világbékét

Már csak egy "apróság" hiányzik ahhoz, hogy Orbán Viktor elhozza a világbékét

Dübörög a miniszterelnök békemissziója, de mégis merre? Mit tudunk arról, hogy milyen békét is szeretne elérni Orbán Viktor?

© 2024 (v2.202102)