Repkednek a milliók – egy átlagcsalád dilemmái

Teljesen kész vagyok bogaram, mi sohasem fogunk elköltözni erről a telepről – vonta le a szomorkás következtetést Szabóné a vasárnapi bevásárlást a liftbe pakolva. És valóban, az esélyek a családi házra a fővárosban és közvetlen közelében csak azoknak nyílnak most meg, akik nem a fővárosit és nem a teljesen készet keresik, hanem vállalják a felújítás rizikóját, nyűgét és a kijjebb költözést. Például Gyömrőre, ahol van pár jó eladó ház.

A dél-pesti paneltelepen Szabóék szépen kicsinosították a lakást, de egy idő után többre vágytak. Egy kicsit több madárcsicsergésre, egy kis saját kertre, a teraszon egy hintaágyra, a gyerekeknek meg egy kis nyári pancsolóra. No meg a szomszédokat is jó lenne egy kis sütögetésre áthívni, ahogy a főnök Szabóné munkahelyén meg is teszi.
A lakásárakkal még nem is lenne gond, hiszen a pár évvel ezelőttinek lényegében dupláját éri Szabóék „panelcsanelje”. A kereslet is hatalmas, így még húszmillióért is pár hónap alatt elmenne tavasszal a pecó. Csakhogy van rajta hitel is, így, ha tovább is viszik a kölcsönt, akkor is legfeljebb 30 millió körüli ház jöhetne szóba. De persze közel is kell legyen, ne legyen romos sem, és a környék is jó legyen. Ilyen ház sok volt még régen Pesten is, de akkor Szabóék panelje egy tízest ha megért…

Nézzük, hogy Kelet vagy Délkelet-Pest környékén, például az agglomerációban, milyen opciói vannak Szabóéknak, akik két kamasz gyerekkel költöznének, akik egyre több önállóságot, de legalábbis külön szobát igényelnek.

Igazi gyöngyszem Gyömrő, amely nem Rózsadomb ugyan, de kellemes hangulatú, németes-svábos Pest-környéki városka, az árak pedig egészen barátiak, különösen az igényesebb környezetet is beszámítva. Persze nem árt a vasútállomáshoz vagy távolsági busz megállóhoz közel nézelődni, mert ha sétatávolságra van az otthon az a felnövő és vonatozó-buszozó gyerekeknek, vagy az autó nélkül érkező ismerősöknek, rokonoknak fontos lehet. Viszont a Keleti Pályaudvar csak fél óra a zónázó vonatokkal, azaz kvázi egy távolabbi külső kerület (például Pestlőrinc, Pestimre vagy Soroksár) közlekedése sem sokkal jobb ennél – még autóval sem. Ez utóbbi helyszínen viszont 35-50 millió egy normális ház vagy ikerfél, miközben Gyömrőn 25-30-ért már ki lehet fogni szépet.

Íme egy jó példa, ez a 6 éve, téglából épült sorházi lakás. Kis rezsivel, sok szobával, jó levegővel, és csak 25,5 millió forintért. A központhoz is közel esik (buszok ott járnak), igaz a vasútállomás 10 perc séta.

Ha valaki bátor, illetve kevés pénze van, megpróbálkozhat egy gyömrői házacska teljes felújításával is. Nagy előny, hogy itt apránként is lehet haladni, illetve hogy igen vonzó az ár. Persze csak akkor, ha a munkák többségét magunk is meg tudjuk csinálni, mert különben ebből a 14,6 milliós házból – mire elkészül – könnyen válhat 25-30 milliós is. Ennyiért pedig készet lehet kapni a településen.

Ha pedig megszeretjük ezt a környéket (én nem itt lakom, de nem sokon múlott, hogy nem ide költöztem), és sok pénze, vagy nagy hitellehetősége van, igazi „luxust” is találhat itt, szinte fillérekért. Ez a vadonatúj, akár 10+10-es CSOK-kal „könnyíthető”, nagy, de nem feleslegesen hatalmas házikó sem elérhetetlen mondjuk egy nagy lakással rendelkező, háromgyerekes, vagy ennyit tervező párnak.

 

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Már 87 ezer orosz katona halt meg az ukránok szerint

Már 87 ezer orosz katona halt meg az ukránok szerint

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

„Három szomszédom van, mindegyiknek a gyereke külföldre költözött” – olvasói levél

„Három szomszédom van, mindegyiknek a gyereke külföldre költözött” – olvasói levél

A hetek óta tartó diáktüntetések egyre erőteljesebb hangon szólnak. Közben országszerte sok tanár sztrájkol. A fiatalok elvándorlására is felhívják a figyelmet. Egyik olvasónk is aggódik, most ő következik.

Dől a dominó: korlátozzák a tankolást a hazai Shell-kutakon

Dől a dominó: korlátozzák a tankolást a hazai Shell-kutakon

Benzint legfeljebb 20 ezer, gázolajat maximum 50 ezerért forintért lehet vásárolni tankolásonként.

Hoppon maradhat, aki Ausztriába szeretne utazni

Hoppon maradhat, aki Ausztriába szeretne utazni

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) hétfő 0 órától 24 órás munkabeszüntetést tart, ami érinti a MÁV-START magyar-osztrák viszonylatú és azon túlmenően közlekedő nemzetközi vonatait - hívja fel a figyelmet a Mávinform.

© 2022 (v2.202102)