Öt meglepő adat a magyar piacról: ezért éri meg most új lakást keresni

Nagyon pörög a magyar ingatlanpiac: mutatunk öt adatot, ami első hallásra talán meglepőnek tűnik, pedig nagyon reálisan jelzi, miért lehet érdemes most lakást, házat venni, akár elköltözni, akár befektetésnek használni. A vevők is egyre intenzívebben keresnek: a LAKÁS 2018 szervezői például arról számoltak be, hogy minden korábbinál nagyobb az érdeklődés a májusi kiállítás iránt.

1. Az építőipar komoly bővülést produkált az elmúlt két-három évben a válság szintjeihez képest. Különösen a magasépítések pörögtek fel az elmúlt években, a megkezdett kivitelezési munkák szintje duplázódott a minimumhoz képest 2016-2017-re az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint. A magasépítésen belül a lakásépítések különösen nagyot nőttek az utóbbi két évben, nemcsak duplázódtak, hanem többszörösére emelkedett a megkezdett kivitelezési munkák volumene a korábbi évekkel összehasonlítva. Ebben nagy szerepet játszott az új kormányzati támogatási program, amely előnyben részesíti az új lakás vásárlását a használttal szemben, illetve 2016 elején az új lakásokat érintő áfa 27-ről 5 százalékosra történő csökkentése, ami a jelen állás szerint 2019. december végéig marad érvényben.

Józsefvárosi lakások

A Magdolna negyedben épülő Simona ház 2. ütemében ilyen belső is lesz. Több infóért kattints a képre!

2. Hatalmas lendülettel indult az év a lakáspiacon: az első negyedévben több mint 37 ezer lakást, házat vásároltak Magyarországon, ezek a számok a 2008-as válság óta a legjobb évkezdést jelentik. Ha ilyen erős marad az év hátralévő része, akkor az sem kizárt, hogy 2018-ban 180 ezer lakóingatlan is új tulajdonoshoz kerül – derül ki a Duna House adataiból.

3. Ötödik helyen áll Budapest a lakásárak emelkedésében a világ nagyvárosai között – derül ki a brit Guardian oldalán megjelent elemzésből. A magyar fővárost csak Berlin, Izmir, Reykjavik és Vancouver előzte meg. Bár Budapest lakásárai a jövőben várhatóan egyre kisebb ütemben fognak emelkedni, 2017-ben még egyértelműen a világ élvonalában álltunk.

Persze fontos hozzátenni, hogy Magyarországon a 2017 egészére vonatkozó adatok még nem állnak rendelkezésre, így érdemes megnézni a hazai lakásárindexek 2017 harmadik negyedéve és 2016 harmadik negyedéve közti változást. Ez alapján az MNB és az FHB indexe 11-12 százalék körüli drágulást mért országosan, míg a KSH valamivel alacsonyabbat. Ha csak Budapestet nézzük, akkor ugyanerre az időszakra 12-14 százalékos volt a drágulás, de a szakértők 2018-ra már alacsonyabb áremelkedést prognosztizálnak.

4. Míg az Európai Unióban átlagosan 4,5 százalékkal nőttek a lakásárak 2017 utolsó negyedében az előző év azonos időszakához képest, Magyarországon ezalatt 7,6 százalékos volt az áremelkedés, ezzel továbbra is a mezőny elejéhez tartozunk – tájékoztat az az Eurostat legfrissebb elemzése.

5. A fővárosban a legdrágább lakásokat a 40-50 éves korosztály vásárolja, akik átlagosan közel 37 millió forintot költenek el – derül ki a Duna House legfrissebb elemzéséből. A legkevesebbet a már említett 30 év alattiak költik, ők kevesebb, mint 25 millió forintot szánnak a lakásuk megvásárlására. Vidéken szintén a 40-50 közti korosztály választja a legdrágább lakásokat, ők 19 milliót fizetnek ki tranzakciónként, míg a vidéki fiatalok – 30 év alattiak – 14 milliót költenek átlagosan egy lakásra.

De mi ebből a tanulság?

Az ingatlanpiac nagyon pörög, sokan gondolják úgy, hogy most van itt az ideje költözni, vagy ingatlanba fektetni a pénzüket. Még mindig sok új fejlesztéssel találkozunk. Nincs hiány izgalmas új fejlesztésekből, a használt lakások piaca is gyors mozgásokat mutat.

Jól mutatja a helyzetet, hogy rendkívül nagy az érdeklődés a közelgő LAKÁS 2018 kiállítás iránt is. A szervezők tájékoztatása szerint a Millenárison a legnagyobb fejlesztők legújabb projektjeikkel lesznek jelen május első hétvégéjén, mint például a Metrodom Park, a Metrodom Panoráma, vagy a City Home, és olyan exkluzív fejlesztéseket is bemutatunk, mint az Emerald Residence, a Németvölgyi Residence, a Danubio Budapest, a BudaPart vagy a Harsánylejtő Kertváros. Természetesen az ingatlanközvetítői piac vezető szereplői – az Otthon Centrum, a Duna House, vagy az OTP Ingatlanpont – is kiállítják majd teljes adatbázisukat.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Összecsapja a kezét, ha meglátja, mennyiért vehet eurót!

Összecsapja a kezét, ha meglátja, mennyiért vehet eurót!

Vegyesen alakult hétfőn a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Megszavazták: új köztársasági elnöke van Magyarországnak!

Megszavazták: új köztársasági elnöke van Magyarországnak!

Az ellenzék kivonult, de így is megválasztották az új köztársasági elnököt.

A svédek készen állnak - már ünneplik a magyar döntést

A svédek készen állnak - már ünneplik a magyar döntést

A nemzetközi szemlélők is reagáltak a svéd NATO-belépés ratifikációjára.

Breaking: megszavazta az Országgyűlés a svéd NATO-csatlakozást!

Breaking: megszavazta az Országgyűlés a svéd NATO-csatlakozást!

Véget ért a hosszas huzavona, megszavazta az Országgyűlés Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját.

© 2024 (v2.202102)