Mindenkié és senkié a közös tulajdon?

A közös tulajdonban álló ingatlanok használatával kapcsolatos viták előbb-utóbb szinte kivétel nélkül fejtörést okoznak a tulajdonostársak számára. Kinek kell az állagmegóvásról gondoskodnia? Hogyan oszlanak meg a dologgal kapcsolatos költségek, kiadások? Amennyiben túl sok bosszúságot okoz a konstrukció, hogyan lehet kitörni a körből? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre adunk választ.

Amennyiben az ingatlanon fennálló tulajdonjog meghatározott hányadok szerint egyidejűleg több személyt illet meg, mindegyikük jogosult a használatra és birtoklásra, ugyanakkor egyik tulajdonostárs sem gyakorolhatja ezen jogait a többiek jogainak és jogi érdekeinek sérelmére. Ugyancsak valamennyi tulajdonostársat terhelik a dologgal kapcsolatos kiadások, kötelezettségek, méghozzá tulajdoni hányadaik arányában, és ilyen arányok szerint viselik a dologban beállt károkat is.

Az állagmegóváshoz feltétlenül szükséges munkálatokat bármelyik tulajdonostárs jogosult elvégezni; az ilyen kiadások rá eső részét mindegyik tulajdonostárs köteles viselni. Ilyen kiadások előtt a tulajdonostársakat lehetőség szerint értesíteni kell.

A tulajdonostársak a közös tulajdont érintő kérdésekben szótöbbséggel döntenek. A tulajdonostársak szavazati jogát tulajdoni hányaduk határozza meg. Természetesen az egész ingatlan megterheléséhez, elidegenítéséhez valamennyi tulajdonostárs egyetértése szükséges.

A saját tulajdoni hányad felett ugyanakkor a tulajdonostárs jogosult rendelkezni. Ez a rendelkezési jog magában foglalja többek között a birtoklás és a használat jogának átengedését más személy részére – közös tulajdon esetén ez tehát nem terjedhet ki egy tulajdonostárs döntése alapján a teljes ingatlanra, kizárólag az adott tulajdonostárs tulajdoni hányadára. A tulajdonostársak az ingatlan használatát egymás közt megállapodással részletesen rendezhetik.

Tekintettel arra, hogy a fentiek könnyen viták forrásait képezhetik, számtalanszor merül fel az igény a közös tulajdon megszüntetésére. Az ezzel kapcsolatos kérelmet bármelyik tulajdonostárs benyújthatja a bírósághoz.

A közös tulajdon tárgyait elsődlegesen természetben kell megosztani, melynek keretében elképzelhető, hogy megfelelő ellenérték fejében a bíróság azt egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adja. Ingatlan esetén, amennyiben abban az egyik tulajdonostárs ténylegesen lakik, a bíróság kötelezheti az ingatlan elhagyására, vagy használati jogot is alapíthat részére, tulajdoni hányadával arányosan.

Amennyiben ilyen módon nem lehetséges a megszüntetés, vagy a természetbeni megosztás értékcsökkenéssel járna, esetleg a rendeltetésszerű használatot gátolná, akkor a közös tulajdon tárgyát értékesíteni kell, és a bíróság a befolyt vételárat osztja majd fel a tulajdonostársak között.

Szerzőnk dr. Heinrich Renáta, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogi szakértője

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Itt nagy bejelentés, eladták az Újpestet

Itt nagy bejelentés, eladták az Újpestet

A Mol leányvállalata közölte az összefonódást a Gazdasági Versenyhivatallal.

Még egy fekete pontot elkönyvelhet Magyarország

Még egy fekete pontot elkönyvelhet Magyarország

Jelentős eltérések.

Ukrajna munícióhoz juthat, Putyin hatalmát illetigimmé kellene tenni egy professzor szerint

Ukrajna munícióhoz juthat, Putyin hatalmát illetigimmé kellene tenni egy professzor szerint

Volna egy lehetőség Putyin meggyengítésére egy szakértő szerint.

Megjöttek a napelemek, lendületet kapnak a konzervek

Megjöttek a napelemek, lendületet kapnak a konzervek

Jelentős beruházás hajtott végre a nyírmeggyesi Parment Kft. 

© 2024 (v2.202102)