Tetőteres lakást akarsz? Így szerezd meg hozzá a pénzt!

Új tetőteres házunk építése vagy meglévő házunkban a tetőtér beépítése olyan anyagi terhet jelenthet a család számára, amelyre érdemes előre felkészülni. A megtakarítások képzésén felül mindenképpen hasznos, ha feltérképezzük, hogyan, milyen formában juthatunk kedvező feltételek mellett még több pénzhez.

Lakástakarék-pénztár

A lakástakarék-pénztárak esetén 30%-os állami támogatást kaphatunk a befizetett pénzünk után, ami igencsak vonzó lehetőség. Az állami támogatást felhasználhatjuk tetőtéri ablakok cseréjére, tetőtér-beépítésre, telek vásárlásra és házépítésre is. A lakástakarék-pénztár a befizetett pénzt állampapírokba fekteti vagy lakáshitelekbe kihelyezi. Lényege, hogy állami támogatás áll mögötte, amely évente max. 72.000 Ft, és a befizetések 30%-a. Ha józanul gondolkodunk, ez azt jelenti, hogy nem érdemes évente 240.000 Ft-nál többet befizetnünk (ennek a 30%-a a 72.000 Ft), mert e fölött már nem jár állami támogatás. A havi 20.000 Ft-os megtakarítás és befizetés pedig legtöbbünk számára könnyen vállalható.

A legjobban akkor járunk, ha 4 éves lakástakarék-pénztári szerződést kötünk. Négy év alatt 980.000 Ft-ot fizetünk be, a 4 év leteltével pedig dönthetünk, hogy a megtakarítások mellé lakáskölcsönt is felveszünk-e. Ha igen, összesen 3.220.000 Ft áll rendelkezésünkre a tetőtér beépítéséhez, mely összeg akár teljes egészében is fedezheti a költségeket (feltéve, ha a tetőt nem kell lecserélni és a födém nem szorul megerősítésre). Ez a szerződéses összeg, amely a futamidő alatt összegyűjtött megtakarítás, kamatok, állami támogatás és a felvehető lakáshitel összege, vagy a maximális összeg, amit hitelfelvétel esetén ingatlanra költhetünk.

A megtakarítási időszak lejártával azonban érdemes megvizsgálni, hogy a lakástakarék hitelével vagy hagyományos banki hitellel járunk jobban. Jó tudni, hogy egy ember csak egy lakástakarék-pénztári szerződés után veheti igénybe az állami támogatást. Célszerű a felhasznált építőanyagokról számlát kérni, a munkadíjat nem kötelező igazolni.

CSOK tetőtér-beépítésre

Ha tetőtérbe szeretnénk költözni, ennek egyik módja, ha egy társasház üres padlásterét szemeljük ki, ahol a vágyott otthon megvalósítható. Fontos, hogy magunk mellé még egy lelkes ingatlanvásárlót toborozzunk, mert tetőtér-beépítés esetén csak akkor kaphatjuk meg a vissza nem térítendő 10 millió Ft-os CSOK-ot és a 10 millió Ft kedvezményes hitelt, ha

– van 3 gyermekünk vagy vállalunk 3 gyermeket a jövőben

– a tetőtérben két önálló lakást alakítunk ki (melyeket két külön albetétként jegyeztetünk be)

– a lakás legalább 60 m2 alapterületű

– a lakásba be is költözünk és használjuk.

CSOK meglévő lakás bővítésére

Ha családi házunk földszintjét már kinőttük és a bővítésre a tető alatti padlástér hasznosítását választjuk, a CSOK meglévő lakás bővítésére vonatkozó előírásai szerint támogatáshoz juthatunk a bekerülési költségeink finanszírozásához. Fontos, hogy a hasznos alapterületet legalább egy lakószobával növeljük a tetőtérben és fontos az is, hogy ez a bővítés nem járhat az épület térfogatnövelésével (nem változtatjuk meg a tetőformát, nem növeljük meg a tetőtérben a térdfalat). További kívánalom, hogy a tetőtér-beépítéssel nem jön létre új lakás (önálló új albetétként nyilvántartott lakás) a tetőtérben.

Ha ezeket a kritériumokat betartjuk, az alábbi CSOK összegekkel számolhatunk:

Ebben az esetben is gondoskodnunk kell kellő önerőről, mert a CSOK összege nem haladhatja meg a számlával igazolt bekerülési költség 50%-át. Számlával a költségvetés legalább 70%-át igazolni kell.

Az alábbi költségek számolhatók el:

  • a bővítés érdekében a lakás épületszerkezeteinek építési költsége,
  • a lebonyolítási költségek, köztük a műszaki tervezés, a hatósági engedélyezés és a műszaki ellenőrzés költsége.

A lakás hasznos alapterületének kiszámításánál az igénylővel közös háztartásban élő és vállalt valamennyi gyermeket figyelembe kell venni, ideértve azon gyermekeket is, akik után az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt már igénybe vettek.(X)

A cikk megjelenését a Velux Magyarország Kft. támogatta

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseire.

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Egy gyönyörű, 19. századi épületet bérelt ki az USA az olimpián és a paralimpián résztvevő csapatok szurkolói számára.

Vasárnaponként élőzni fog Magyar Péter

Vasárnaponként élőzni fog Magyar Péter

Magyar Péter a Youtube csatornáján tart majd rendszeres vasárnapi fórumot.

© 2024 (v2.202102)