Ekkora minimális önrész kell az új lakáshoz

Átlagosan 15%-kal voltak drágábbak az újépítésű lakások 2018. harmadik negyedévében, mint egy évvel korábban. Legnagyobb mértékben a kisebb alapterületű ingatlanok drágultak, ám a legmagasabb négyzetméterárak ennek ellenére a 80 nm-nél nagyobb lakásoknál vannak. De mekkora minimális önrészre van szükséged egy átlagos újépítésű lakás megvásárlásához, ha hitelt vennél fel? És milyen havi törlesztőkre számíthatsz?

A 15%-os drágulás meglehetősen masszív az újépítésű lakások piacán, ám a drágulás mértéke a lakások méretétől is nagyban függ. Ha kicsi, 50 nm-nél kisebb alapterületű lakást keresel, akkor a 2018. harmadik negyedévi statisztika szerint átlagosan 765 500 Ft-os négyzetméterárral számolhatsz, vagyis egy 50 nm-es ingatlanért 38,3 millió Ft-ot kell fizetned.

Az 50-80 nm-es ingatlanok átlagos négyzetméterárai alacsonyabbak (732 000 Ft/nm), egy 80 nm-es lakást átlagosan 58,6 millió Ft-ból vásárolhatsz meg. 80 nm felett kell legtöbbet fizetned egy négyzetméterért (797 600 Ft/nm), így egy 100 nm alapterületű ingatlan esetében 79,8 millió Ft körüli átlagárral számolhatsz.

Bár a nagy alapterületű ingatlanok négyzetméterára a legmagasabb, 2017 és 2018 harmadik negyedéve között az 50 nm alatti alapterületű lakások drágultak a legjobban (+18%), míg az 50-80 nm-esek (+14%) és a 80 nm-nél nagyobbak (+14,5%) valamivel átlag alatt teljesítettek.

Ilyen árak mellett egyre nehezebb a lakások vételárát saját forrásból megfinanszírozni, hiszen már a minimális 20%-os önrész előteremtése is jelentős terhet jelent. Egy 50 nm-es újépítésű lakás esetében a minimálisan szükséges önrész kicsivel 7,6 millió Ft felett van, de egy 100 nm-es ingatlannál ugyanez már csaknem 16 millió Ft.

Az elvárt legkisebb önrész mellett a szükséges hitelösszeg is nagy: egy 100 nm-es újépítésű lakás megvásárlásához például csaknem 64 millió Ft hitelre van szükség, aminek 10 éves kamatfixálás esetén 403 ezer Ft felett van a havi törlesztője. (Ez a Lakáshitel Kalkulátor által kiadott legkedvezőbb kondíció, ugyanis a havi hiteltörlesztők között akár 14 ezer Ft is lehet a különbség.) Ehhez azonban megfelelő jövedelem szükséges, hiszen az adósságfék szabály miatt 10 éves kamatperiódus esetén – 400 ezer Ft-os vagy ennél nagyobb jövedelem mellett – a havi törlesztők összege nem haladhatja meg a jövedelem 60%-át.

A bankok hitelajánlatait a Lakáshitel Kalkulátorunkkal hasonlíthatod össze, amivel visszafizetésben akár több millió forintot is spórolhatsz. Tovább a Lakáshitel Kalkulátorra.

A cikk megjelenését támogatta a Bankmonitor.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Idén 1600-4000 forint között mozognak a diákmunkabérek

Idén 1600-4000 forint között mozognak a diákmunkabérek

A nyári diákmunka-vállalás egyik fő motivációi közé tartozik a fesztiválozásra gyűjtés, ugyanakkor a diákok zöme még mindig részben a szüleikre támaszkodik. 

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseire.

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Egy gyönyörű, 19. századi épületet bérelt ki az USA az olimpián és a paralimpián résztvevő csapatok szurkolói számára.

Vasárnaponként élőzni fog Magyar Péter

Vasárnaponként élőzni fog Magyar Péter

Magyar Péter a Youtube csatornáján tart majd rendszeres vasárnapi fórumot.

© 2024 (v2.202102)