26 milliót ér 3 gyerekkel az új CSOK

Jelentősen megnöveli a CSOK forrásait a múlt vasárnap bejelentett családvédelmi akcióterv. Kiszámoltuk, milyen összegben gondolkodhatnak ingatlanvásárláskor azok, akik két- vagy három gyermekkel szeretnék kihasználni az új lehetőségeket, illetve mennyit kell végül visszafizetniük. A mai igen kedvező piaci kamatokhoz képest  is rengeteget nyerünk: már két gyereknél is 13,4 milliót spórolunk, 3-nál pedig közel 26-ot. A cikkből kiderül, hogyan számoltunk, és milyen kedvezményeket, támogatásokat kaphatunk.

A bejelentett családvédelmi akcióterv legnagyobb újdonsága a 18-40 év közötti, első házasságukban élő, legalább 3 év munkaviszonnyal rendelkező nőket megillető kamatmentes hitel lehetősége.

A fiatal házasoknak járó hitel kondíciói:

 • Max. 10 millió Ft hitelösszeg
 • Bármilyen célra felhasználható (szabadfelhasználású)
 • Kamatmentes
 • Max. 55 ezer Ft/hó törlesztő 10 millió Ft hitelnél

A fiatal házasoknak járó hitel nincs gyermekvállaláshoz kötve, ám a 2019. július 1. után születendő gyermekek akár le is nullázhatják a tartozást az alábbiak szerint:

 • 1. gyermek megszületése: 3 évre felfüggesztik a hiteltörlesztést.
 • 2. gyermek megszületése: újabb 3 évre felfüggesztik a hiteltörlesztést+30%-kal csökkentik a tőketartozást.
 • 3. gyermek megszületése: a teljes fennmaradó tartozást elengedik.

A fiatal házasoknak járó hitellel párhuzamosan kibővítik a Családi Otthonteremetési Kedvezmény (CSOK) hitelének felhasználási körét is 2019. július 1-től.

 • Használt ingatlanok vásárlására is felhasználható lesz a CSOK-hitel, mégpedig az újépítésű ingatlanokkal megegyező feltételekkel.
  • 2 gyermek vállalása vagy megléte esetén: 10 millió Ft kedvezményes hitel (max. 3% kamat)
  • 3 gyermek vállalása vagy megléte setén: 15 millió Ft kedvezményes hitel (max. 3% kamat)
 • Eltörlik a használt lakásokra érvényes 35 millió Ft-os értékhatárt, ami főleg Budapesten jelent nehézséget az 550-750 ezer Ft körüli átlagos négyzetméterárak miatt.
 • A második gyermek születésekor 1 millió, a harmadik gyermek születése után 4 millió forintot vállal át a kormány a családok jelzáloghiteléből. További gyermekek után 1-1 millió forinttal csökken a tőketartozás.

Mit jelentenek összességében 2 illetve 3 gyermek esetén, ha a 10 millió Ft szabadfelhasználású hitelt lakásvásárlásra fordítja a család?

Az ábránkon látható, hogy egy 2 gyermekes család összességében 21,43 millió forinttal gazdálkodhat (CSOK támogatás+10 millió Ft CSOK hitel+10 millió Ft szabadfelhasználású hitel), ha minden lehetséges támogatási formát igénybe vesznek. A 2. gyermek megszületését követően a kamatmentes szabadfelhasználású hitel fizetését 3 évre felfüggesztik, illetve jóváírják a tartozás 30%-át, így 20 éves futamidővel számolva végül 19,31 millió Ft-ot kell összességében visszafizetniük. Ez 13,41 millió Ft pénzügyi előnyt jelent ahhoz képest, mintha egy átlagos kamatszintű, fix kamatú lakáshitellel finanszíroznák meg a vásárlást.

Három gyermek esetén a pénzügyi előny még jelentősebb (lásd a lentebbi ábrát), ekkor 25,94 millió Ft-tal kell kevesebbet visszafizetni a piaci hitelhez képest.

Ha kíváncsi vagy a bankok jelenlegi hitelajánlataira Lakáshitel Kalkulátorunkkal megnézheted és össze is hasonlíthatod a piaci kínálatot.

 

A cikk megjelenését támogatta a Bankmonitor.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Idén 1600-4000 forint között mozognak a diákmunkabérek

Idén 1600-4000 forint között mozognak a diákmunkabérek

A nyári diákmunka-vállalás egyik fő motivációi közé tartozik a fesztiválozásra gyűjtés, ugyanakkor a diákok zöme még mindig részben a szüleikre támaszkodik. 

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseire.

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Egy gyönyörű, 19. századi épületet bérelt ki az USA az olimpián és a paralimpián résztvevő csapatok szurkolói számára.

Vasárnaponként élőzni fog Magyar Péter

Vasárnaponként élőzni fog Magyar Péter

Magyar Péter a Youtube csatornáján tart majd rendszeres vasárnapi fórumot.

© 2024 (v2.202102)