Elképesztő árak és hatalmas kereslet a lakáspiacon

Budán a lakások fele négyzetméterenként 750 ezer forint felett kel el, a belváros még drágább. Angyalföld a legnépszerűbb, itt van a legtöbb új építés, de a keresett kerületek közt a feljött második helyre a II. kerület is.

 Elképesztő csúcson van ma a lakások iránti kereslet, és hatalmas mennyiségű lakás cserél gazdát manapság. Ez a boom az ingatlanárakon is látszik: a fővárosban, a budai oldalon már az adásvételek közel fele 750 ezer forint feletti négyzetméteráron zajlott! A Duna House Barométer friss, februári adatai szerint az ilyenkor szokásosnál sokkal erősebb volt kereslet februárban. Sokéves átlagban is kifejezetten magasnak számít az index 100-as értéke: 2018-ban például egyetlenegy hónapban sem volt ilyen fokozott az érdeklődés. Ez most a szokásos év eleji felfutás mellett a kormányzati intézkedéseknek is köszönhető. Az érdeklődés mellett azonban a már megvalósult tranzakciók is erős februárról tanúskodnak, a friss becslés szerint 2500-zal több ingatlant értékesítettek, mint az év első hónapjában.
Budán a panellakások esetében az átlagos négyzetméterár jelenleg közel 560 ezer forint, míg a téglalakásokért 735 ezer forintos négyzetméterárat fizetnek a vásárlók. Ilyen magas négyzetméterárak mellett az adásvételek több mint kétharmada – értelemszerűen – 40 millió forint feletti ingatlanokat jelentett, melyek átlagosan 40-80 négyzetméter közötti méretűek.
A kerületek népszerűségi rangsorában – azaz, hogy hol keresnek a fővárosi vásárlók lakást elsősorban – a II. kerület a második helyre került. Ezzel a mindig is kedvelt Zugló helyét vette át. A lista élén továbbra is maradt a pesti oldalon Angyalföld, mint Budapest legnépszerűbb kerülete. Ez nem véletlen, hiszen a Váci út irodafolyosója itt található, ahol évről-évre tízezrek kapnak új munkahelyet, melyhez szeretnének közel lakni akár tulajdonosként, akár bérlőként. Ráadásul rengeteg a foghíjtelek is az egykori rozsdaövezetben, azaz a társasházak gombamód nőnek ki a földből.
A belvárosi tégla lakások ugyanakkor igen magas áron kelletik magukat: ennek okán ezen ingatlanok eladási folyamata kissé lelassult. A drágulás ellenére az értékesítésére szánt idő a tavaly februári értékhez képest egyértelműen csökkent: körülbelül 2-4 hónappal kalkuláljunk, ha eladni szeretnénk.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Fontos hírt közölt a MÁV, rengeteg utast érinthet

Fontos hírt közölt a MÁV, rengeteg utast érinthet

Baleset miatt a szlovák vasút leállította a közlekedést Strekov és Párkány között.

Azonnali állami pénzt követel a DK a kórházaknak

Azonnali állami pénzt követel a DK a kórházaknak

A DK azonnali költségvetési átcsoportosítást követel, hogy a kórházak biztosítani tudják a legalapvetőbb feltételeket a betegek gyógyításához.

Kiderült, melyek a legnépszerűbb települések a Balatonnál

Kiderült, melyek a legnépszerűbb települések a Balatonnál

Az eltöltött vendégéjszakák száma alapján június 1. és július 16. között a Balaton térségében Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Keszthely a legkedveltebb úti cél a magyarok körében - közölte a Szallas.hu.

Még nagyobb lett az Orbán-birodalom Alcsúton

Még nagyobb lett az Orbán-birodalom Alcsúton

Alcsútdobozon ezúttal az arborétum és a golfpálya szomszédságában vett 8,6 hektár (86 ezer négyzetméter) földet id. Orbán Győző.

© 2024 (v2.202102)