Emelkedő energiaárak: érdemes végiggondolni, milyen fűtés mellett döntünk

Minden háztartás esetében jelentős éves költséget jelent a fűtés biztosítása, illetve a tüzelőanyagok beszerzése. Ebből adódóan cseppet sem mellékes, hogy milyen fűtési módszert alkalmazunk.  Vannak, akik a gázfűtés mellett döntenek, de vannak olyanok is, akik a tüzelőanyagos megoldás mellett teszik le a voksukat. Az emelkedő energiaárak miatt érdemes jól meggondolni, hogy milyen fűtési megoldás mellett döntünk!

A gázzal történő fűtés esetében meg kell fontolnunk, hogy kondenzációs vagy hagyományos kazán mellett döntünk-e. Ezzel kapcsolatban kérjük ki a szakértők véleményét! A gázkazánnal történő fűtés előnye, hogy a fürdőszobában a csap korlátlan mennyiségű meleg vízzel képes szolgálni.

A gázkonvektorokat inkább kis alapterületű lakásokban és garzonokban érdemes használni, jellemzően kisebb energiaigénnyel működnek. Ha kis teljesítményre van szükségünk, akkor a konvektor nagyon jó megoldás lehet számunkra. További előnye még, hogy gazdaságos, hiszen hamar felmelegszik, és igény szerint kapcsolható be, valamint helyiségenként be tudjuk állítani a kívánt hőmérsékletet.

Amennyiben élvezni szeretnénk a kandallók nyújtotta élményt, és inkább ezt az opciót választanánk, akkor fontos, hogy a kiválasztott anyag gazdaságos legyen, a pénztárcánk számára se legyen nagy megterhelés a fűtési szezon. Érdemes olyan tüzelőanyagot választani, amely magas hőleadással rendelkezik. Nagyon fontos szempont az is, hogy a tüzelés minél kevesebb terheléssel járjon. A tüzelőanyag fajtájától függően gondoskodnunk kell a tárolóhely megfelelő nagyságáról, szellőzéséről, illetve a benne tárolt fűtőanyagok védelméről a nedvességgel szemben. Az alábbiakban sorra vesszük a legfőbb szilárd tüzelőanyagok tulajdonságait és tudnivalóit.

A tűzifa

A gazdaságos és hatékony tüzeléshez elengedhetetlen a jó minőségű tűzifa, erre a célra a legjobb választást a keményfa fajták jelentik. Sokkal magasabb fűtőértékkel rendelkeznek és tovább is égnek, mint a puhafafélék. A tűzifa összetevőinek 83 százaléka ég el, mivel tömörebb és sűrűbb a szerkezetük, ezért a kiszáradási idejük is hosszabb.

A tűzifát csakis olyan helyen érdemes raktározni, ahol kellőképpen ki tud száradni, valamint védve van a nedvességtől is. Felhasználása előtt legalább fél évvel előbb érdemes megvásárolni. A vizes fa fűtőértéke jóval kisebb, mint a szárazé.

A fabrikett

A fabrikett egy rendkívül magas fűtőértékkel rendelkező tüzelőanyag. Jó választás lehet, hiszen gazdaságos és környezetkímélő fűtőanyagnak számít, általában henger alakú formában kapható. A fent említett tulajdonságai annak köszönhetők, hogy 100%-ig tiszta, összepréselt tömörítvényből áll, amely nem tartalmaz hozzáadott kémiai anyagot.

Előnye továbbá, hogy kevés hamut hagy maga után, csupán 1-2% égéstermék képződik, így az eltakarítása sem okoz különösebb gondot. A visszamaradt hamut akár trágyaként is fel tudjuk használni a kertben.

A tüzelés egyik elhagyhatatlan, de igen kellemetlen oldala a kémény és a belső égéstér tisztítása. A fabrikett ilyen szempontból is előnyös, hiszen kevés lerakódást hagy maga után. Tárolása és szállítása sem okoz gondot, kényelmes megoldás azért is, mert nem igényel sem szárítást, sem aprítást használat előtt. Előnye továbbá, hogy megfelelő tárolás mellett évekig használható marad. A fabrikett bármilyen kazánban vagy kályhában alkalmazható, még cserépkályhában és kandallóban is.

Begyújtásnál oda kell figyelni arra, hogy megfelelő mennyiségű gyújtóst használjunk, és nem szabad egyszerre sok brikettet tölteni a kazánba, mert a nagy hőtermelés következtében károsodhat a kályhánk.

A fabrikett nem nagy lánggal ég, mint a tűzifa, hanem izzik, így még intenzívebb a hőleadása. Ebből adódik, hogy nem kell folyamatosan a tüzet táplálnunk.

A pellet

A pellet is egy nagyon jó égési tulajdonságokkal rendelkező tüzelőanyag. 100%-ban természetes, jellemzően 6 mm átmérőjű henger alakú granulátum. A fapelletet fűrészporból és faforgácsból préselik össze nagy nyomáson. Mesterséges kötőanyagot nem tartalmaz, ezért az égés során az egészségre káros anyagok sem szabadulnak fel.

A pellet másik elnevezése „folyékony fa”, hiszen tüzelésnél – a formája miatt – szinte folyadékként viselkedik, ezért optimálisan adagolható. Környezettudatos választás, hiszen gyártásakor a fahulladékot ilyen módon hasznosítják.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Harc a legádázabb betegségek ellen: milliók életét mentették meg ezek a vakcinák

Harc a legádázabb betegségek ellen: milliók életét mentették meg ezek a vakcinák

Világszerte több mint 150 millió ember életét menthették meg a különféle védőoltások az elmúlt ötven évben. 

Nem várt lépésre szánta el magát a DK

Nem várt lépésre szánta el magát a DK

A párt egy közleményt adott ki azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz és a Tisza Párt listájának második, harmadik, negyedik és ötödik helyezettjét hívják vitára.

Titkolja a Pénzügyminisztérium a nyugdíjreform részleteit

Titkolja a Pénzügyminisztérium a nyugdíjreform részleteit

Mi a helyzet a kormány által bevállalt nyugdíjreformmal?

David Pressmann: "A magyar kormány Putyin propagandaszövegét ismételgeti"

David Pressmann: "A magyar kormány Putyin propagandaszövegét ismételgeti"

Az USA magyarországi nagykövete egy arizóniai rendezvényen fejtette ki álláspontját a magyar kormány oroszbarátságáról.

© 2024 (v2.202102)