Maradunk home office-ban? A rugalmasság a kulcsszó!

2020 tavasza előtt szinte telt házzal működtek a budapesti A+ és A kategóriába tartozó irodaházak, aztán a pandémia miatt már kongtak az ürességtől. Igaz azóta elkezdtek az emberek visszaszivárogni az irodákba, de ma már nincs olyan munkavállaló, aki elvállalna olyan munkát, ahol nem lehet heti 1-2 napot home officeban dolgozni, és a munkáltatók közt is csak elvétve akad olyan, aki egyáltalán nem engedi az otthoni munkavégzést. A rezsiemelkedés erre még jobban ráerősített, azaz jobban megéri a cégeknek kisebb irodát bérelni. Hogy milyen lesz a jövő az irodapiacon? Erre most még nehéz válaszolni, de egy biztos, a rugalmasság és az energiahatékonyság is kulcsfontosságú lesz.

Egészen a 2019-es év végéig jellemző volt Budapesten, hogy amennyiben egy minőségi, jó helyen lévő irodaházban akár csak pár szobányi hely felszabadult, akkor egymás sarkát taposva tolongtak a bérlő jelöltek az irodaház üzemeltetőjénél, tulajdonosánál. A díjak vagy az üzemeltetési költségek terén fel sem merült az alku, örült egy-egy cég, ha megcsípett egy lehetőséget valamelyik jó helyen, versengve a többi bérlőjelölttel.

Mint Sárosi István, az Irodahaz.info hirdetési portál vezető értékesítője mondja, ha pár éve akár ötszáz négyzetméternyi üresedés volt, jellemzően hirdetni sem kellett a pandémia előtt: már a házban bérlő ügyfelek lecsaptak a területre, ki sem kellett vinni a piacra…”

Ezzel szemben ma – az Irodahaz.info szakértője szerint – amennyiben megnézzük a kiadó irodákat kínáló oldalak ajánlatait, úgy azt látjuk, hogy mintegy százezer négyzetméternyi irodaterület kong az ürességtől!

 

Ha irodát, raktárat, üzlethelyiséget keres, akkor nézzen szét megújult honlapjainkon!

Kérjen egyszerre akár több iroda hirdetőtől ajánlatot!

https://irodahaz.info/

Keressen gyorsan és egyszerűen raktárat, üzlethelyiséget:

https://www.raktar.info/

A közeli jövőben ráadásul nem csak a távmunka maradhat velünk, de az orosz-ukrán háború, amelynek egyelőre nem látszik a vége, „csírázó” gazdasági válságot, energiaválságot és tomboló inflációt hozott magával. Már most látszik, hogy a cégek inkább engednek a munkavállalói nyomásnak és engedik a home office-t, hiszen így az irodaterületen és ezáltal a kiadásaikon is spórolhatnak, ez pedig nem jelent jót az irodát kiadók számára.

Mi következik ebből? Az, hogy a korszerűtlen, rossz elhelyezkedésű irodaterületek egyszerűen üresen maradnak, de még az energiahatékony, frekventált elhelyezkedésű irodaházaknak is rugalmasnak kell lenniük mind a nyújtott szolgáltatások, mind a szerződések időtartamát illetően. Sőt, aktív, agilis és hatékony marketing, illetve hirdetések nélkül még azt a néhány irodakeresőt is elhappolhatják előlük.

A helyzetet súlyosbítja, hogy több irodafejlesztés most vagy a közeljövőben fog befejeződni, így tovább nő a kínálat a kiadó irodák piacán, amivel szemben a kereslet viszont még mindig csökkenő tendenciát mutat.

„Abban reménykedni, hogy a gazdasági helyzet javulni fog rövid, vagy akár 1-2 év távlatában, egészen egyszerűen hiú ábránd, vágyakozás, amely minden realitást nélkülöz” – fejti ki Sárosi István. Az Irodahaz.info szakártője ehhez már csak azt teszi hozzá, hogy az elképesztő energia árrobbanás hatása, továbbá a munkaerő költségek emelkedése, valamint a 400 forint fölé emelkedő euró árfolyam mind-mind olyan tényezők, amelyek az irodapiaci kereslet további, érezhető csökkenése irányába mutatnak.

 

Ha irodát, raktárat, üzlethelyiséget keres, akkor nézzen szét megújult honlapjainkon!

Kérjen egyszerre akár több iroda hirdetőtől ajánlatot!

https://irodahaz.info/

Keressen gyorsan és egyszerűen raktárat, üzlethelyiséget:

https://www.raktar.info/

 

Miközben tehát – a korábban kezdett projektek és a gazdasági problémák miatt – egyre nő a kínálat, aközben drasztikusan csökken a piacképes kereslet, különösen a magasabb árkategóriájú “A”, “A+”-os irodák iránt, pedig épp az energiaárak drasztikus emelkedése indokolná, hogy az alacsonyabb költséggel fenntartható, LEED, BREAM minősítésű irodák iránt legyen nagyobb kereslet. A “B”, “C” kategóriás irodáknak pedig szükség lenne a fejlesztésére, a rezsiköltségek minimalizálása érdekében, ám ez sok helyen műszakilag nem kivitelezhető.

Csodaszer nincs ez ellen, ugyanakkor a piaci információk szerint azok az irodaház tulajdonosok, akik az elmúlt 4-5 évben jelentős profitra tettek szert és most ebből a bérlők szegmentálódott igényeinek kielégítésére fordítják a nyereség egy részét, azok kisebb veszteségeket fognak elszenvedni, mint az ennek ellenkezőjét követők.

Továbbá azok a házak, amelyek félig-meddig üresek, de mégsem költenek marketingre, hirdetésre, egész egyszerűen a vesztükbe rohannak! Nem árt ugyanis még addig felhajtani bérlőket, amíg még a „lendület viszi” a gazdaságot és nem uralkodik el még jobban a válság és a recesszió.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Foci-Eb – 2024: vajon ki nyeri a vasárnapi döntőt?

Foci-Eb – 2024: vajon ki nyeri a vasárnapi döntőt?

Este 21 órakor a futball Európa Bajnokság döntőjén drukkolhatnak Spanyolországért, illetve Angliáért a sportrajongók. Vajon ki nyer ma este? 

Idén 1600-4000 forint között mozognak a diákmunkabérek

Idén 1600-4000 forint között mozognak a diákmunkabérek

A nyári diákmunka-vállalás egyik fő motivációi közé tartozik a fesztiválozásra gyűjtés, ugyanakkor a diákok zöme még mindig részben a szüleikre támaszkodik. 

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseire.

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Egy gyönyörű, 19. századi épületet bérelt ki az USA az olimpián és a paralimpián résztvevő csapatok szurkolói számára.

© 2024 (v2.202102)