Elfogyott a lendület a lakáspiacon, mélyen infláció alatt az éves áremelkedés

Jóval kevesebb eladó lakás, és az inflációtól jelentős mértékben elmaradó áremelkedés jellemezte az elmúlt egy év piaci viszonyait az ingatlantájoló teljes adatbázisát feldolgozó elemzésünk eredménye szerint.

Bár egyike a leggyakrabban emlegetett közgazdasági közhelyeknek, hogy a magas infláció elől a befektetők ingatlanba menekülnek, az adatok jelenleg a magyar használtlakás-piacon nem ezt mutatják. 2023 februárjában a használt lakásokért átlagosan alig 4,5 százalékkal kértek többet az eladók, mint egy évvel korábban, miközben a KSH által kimutatott éves infláció 2023 januárban (ez a legfrissebb hivatalos adat) 25,7% volt. 

A kínálati négyzetméterárakat tekintve sem sokkal derűsebb a helyzet, ott az éves változás 6,6% volt. Az eladó lakások mennyisége is földbe állt: országosan 20 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. 

A legnagyobb súllyal ezúttal is a fővárosi lakások vannak jelen az elemzésben, hiszen itt kínálják a legtöbb eladó otthont. Az átlagos kínálati ár Budapesten 5,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a négyzetméterárak pedig 8,8 százalékkal emelkedtek.

A legdrágább a Balaton lett, Budapest csak a második, Nógrád pedig a legolcsóbb

Országosan egy átlagos használt lakás 2023 februárjában 39,6 millióba került, ez egy évvel ezelőtt még “csak” 38 millió forint volt. Budapesten ugyanez a két szám: jelenleg 71 milliót kérnek az átlagos lakásért, tavaly ugyanekkor ez 67,6 millió forint volt. 

Ezekkel a hajmeresztő számokkal azonban Budapest még mindig nem az ország legdrágább szeglete a lakáspiacon: Somogy megye – a Balaton parti lakásoknak köszönhetően – az élre tört, és jelenleg átlagos kínálati árban és négyzetméterárban is csúcstartó. 

Somogyban idén már 80 millió forint az átlagos eladó lakás (tavaly: 64 millió forint), egy négyzetméterért pedig 1,2 millió forintot kérnek az eladók (tavaly: 1 millió forint). A Somogy megyei adatokat teljesen felborítja az, hogy a Balatonpart önálló életet él, így a fenti térképen is két adatot tüntettünk fel, egyetlenként az országban. 

A legolcsóbban jelenleg Nógrádban vehetünk lakást, ahol 12,7 milliót kérnek az eladók az átlagos lakásért, amelynek mérete itt 53 négyzetméter. Az utóbbi adat szintén a legalacsonyabb az országban: a kínált lakások mérete nagyon erősen eltér megyei bontásban. 

Mivel lehet keresni, ha ingatlannal nem? 

A tavalyi év nem volt könnyű annak, aki szerette volna pénzét biztos helyen tudni és jól fialtatni. A világ tőzsdéi nem valami jól muzsikáltak, és amint látjuk, a hazai használtingatlan piac sem sietett a befektetők segítségére. 

A jelenlegihez hasonló nehéz piaci helyzetben érdemes megfontolni a prémium vagyonkezelő szolgáltatásokat, hiszen itt még a koronavírus járvány, az orosz-ukrán háború illetve a növekvő inflácós környezetben is képesek menedzselni a kockázatokat. 

A Diófa az elmúlt időszakban mind ingatlan-, mind értékpapír-portfólióiban sikeresen teljesített, így ügyfeleik portfóliói még ezekben az időkben is az általuk elvárt eredményeket hozták.

A piaci bizonytalanság és a hullámzó eredmények láttán várhatóan sokan el fognak gondolkodni azon, hogy megtakarításaik megfelelő kezekben  vannak-e, illetve, hogy mely befektetések képesek a jelen inflációs és ingatlanpiaci környezetben is megelőzni a tőke elolvadását. 

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Tízezreket vihet el a hétvégi családi strandolás

Tízezreket vihet el a hétvégi családi strandolás

Régen a strandolás egész napos filléres népi szórakozás volt, de ma nagyon nem az.

Gigantikus katonai segélyt nyújtanak a britek Ukrajnának 

Gigantikus katonai segélyt nyújtanak a britek Ukrajnának 

Mi történt az orosz-ukrán háború 790. napján? Keddi összefoglalónk. 

Szuperhét: triplázott a TV2, táthatjuk a szánkat

Szuperhét: triplázott a TV2, táthatjuk a szánkat

A 16. héten is nagyot dobott a TV2, folytatódott a nyerő széria.

Jó napja volt a forintnak - mutatjuk, mennyire

Jó napja volt a forintnak - mutatjuk, mennyire

Erősödött a főbb devizákkal szemben.

© 2024 (v2.202102)