Küszöbön a változás? Valami megmozdult az ingatlanpiacon!

Az elmúlt hónapok lakáspiaci trendjei után meglepő, de egy kis élénkülést mutatott a belső kerületek piaca áprilisban. Még nem lehet tudni, hogy ez egy trend kezdete-e, de továbbra is biztos, hogy elsősorban a kisebb, kevés felújítást igénylő és a korrektül árazott lakások találnak rövidebb idő alatt gazdára – tudtuk meg a Balla Ingatlan szakértőitől.

Habár az elmúlt három negyedévet a folyamatos gyengülés jellemezte a belső kerületek ingatlanpiacán, úgy tűnik, az április némi változást hozott az irányban. A kérdés, hogy ez egy trend kezdete-e.

Az elmúlt negyedévekben nagymértékben visszaesett a tranzakciószám és a kereslet: akadnak olyan lakástípusok, melyek esetében 30-50 százalékos csökkenés tapasztalható, akár az érdeklődést, akár a megvalósult eladásokat tekintjük – mondta Garaba Gergely, a Balla Ingatlan VI., VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Megfigyelése szerint a lejtmenet még tavaly nyáron kezdődött, azóta folyamatosan érezhető a gyengülés, ami feltehetően most érte el a mélypontját, ugyanis áprilisban már egy kisebb élénkülés volt tapasztalható az említett kerületek ingatlanpiacán.

A szakértő szerint a visszaesés oka elsősorban a magas infláció és kamatszint volt, mely érinti a lakáshiteleket is. Míg korábban egy lakásvásárlás összegének akár 60-70 százalékát is hitelből finanszírozták a vevők, az arány jelenleg 30-50 százalék között mozog.

Az eddigi forgalomcsökkenés ugyanakkor nem járt az árak mérséklődésével, legfeljebb csak stagnálásával. A hirdetési és a valós értékesítési árak között jelenleg átlagosan 5-10 százalékos különbség jellemző, vagyis a hirdetésekben megjelenő áraknál lényegesen olcsóbban lehet vásárolni.

A szakértő tapasztalatai szerint olykor akár 30 százalékos túlárazással is lehet találkozni a piacon.  Úgy látja, hogy a túlzottan magas áron meghirdetett lakások tulajdonosai még nem hajlandók belátni, hogy változás történt, még mindig a “régi piacban élnek”. Az ilyen mértékű túlárazással pedig az a probléma, hogy ezek az ingatlanok “beragadnak”, eladási idejük megjósolhatatlan.

Hozzátette, hogy bár megfigyelései szerint a vevők próbálnak alkudni, azonban az eladók jellemzően kitartanak az általuk elképzelt ár mellett, így csak minimális engedményt hajlandóak adni. Aminek persze az az eredménye, hogy alig van mozgás az ingatlanpiacon.

Mint szavaiból kiderült, korrekt árazás mellett maximum három hónap alatt értékesíteni lehet egy ingatlant a VI., VII., VIII. vagy IX. kerületben, de az áprilisban tapasztalt kisebb élénkülés hatására akár még ennél is gyorsabb eladásokra lehet számítani. Azt ugyanakkor hangsúlyozta a Balla Ingatlan szakértője, hogy csak azon lakások adhatók el normális értékesítési idő alatt, melyek korrekten vannak árazva.

Eladhatóság szempontjából emellett az is számít, hogy mennyire népszerű egy adott ingatlantípus. Garaba Gergely szerint még mindig a kicsi-közepes méretű, vagyis 1-1,5-2 szobás, jó állapotú, kevés felújítást igénylő lakásokra mutatkozik a legnagyobb kereslet. Ezek elhelyezkedéstől függően mintegy 25-50 millió forint között áron kerülnek általában értékesítésre a belső kerületekben.

A helyzetet nem segíti, hogy a befektetők és a külföldi vásárlók száma teljesen visszaesett, minimális a tőlük érkező megkeresések száma – jelezte Garaba Gergely. Ugyancsak jelentős csökkenést tapasztaltak az újépítésű ingatlanok piacán, így most minimális az érdeklődés, ami alapvetően a rendkívül magasra emelkedő négyzetméteráraknak az eredménye. Itt elsősorban a folyamatosan emelkedő alapanyagárak okoznak gondot.

Ami viszont továbbra is jól teljesít, az a bérleti piac, ahol semmiféle visszaesést nem lehetett tapasztalni, sőt inkább a további növekedés jelei voltak láthatók. A belvárosi kerületekben így jelenleg átlagosan 120-180 ezer forint között mozog a kiadó ingatlanok havi díja.

A szakértő végül megjegyezte, hogy az elkövetkező hónapokban remélhetőleg folytatódik az áprilisban kibontakozó lendület és tartósan elkezd növekedni a vásárlói kedv. Ugyanakkor fennáll annak veszélye, hogy azok az ingatlantulajdonosok, akik nem tudják fizetni a hiteleiket, “eláraszthatják” lakásaikkal a piacot. Ami persze csak egy feltételezés, Garaba Gergely szerint biztosat nehéz most mondani.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Kellemetlen találatot vihetett be Ukrajna a tengeren

Kellemetlen találatot vihetett be Ukrajna a tengeren

Az orosz-ukrán háború 881. napja volt a keddi. Mi történt az elmúlt órákban?

Ilyen az olimpiai falu – már érkeznek a magyar sportolók is

Ilyen az olimpiai falu – már érkeznek a magyar sportolók is

54 hektáros falu lesz a magyar csapat otthona is.

Igazi meglepetés született Mogyoródon, nem erre számítottunk a Hungaroringen

Igazi meglepetés született Mogyoródon, nem erre számítottunk a Hungaroringen

A 29. héten kifejezetten csendesen alakultak a nézettségi adatok, azonban így is kisebb meglepetés született.

Különleges tankok léphetik át a magyar határt

Különleges tankok léphetik át a magyar határt

Leszállítanak három Leopardot kedden a magyar honvédségnek.

© 2024 (v2.202102)