Újépítésű lakáspiac májusban: láttunk már szebbet, de még nem sírunk

2023 május elején a fővárosban eladásra kínált újépítésű ingatlanok mennyisége stabil maradt, de kicsit átrendeződött a kínálat a kerületek között. A piaci aggodalmak ellenére az árak nem zuhantak a mélybe, áprilisról májusra a számok 2,5%-os árcsökkenést mutatnak, ezt az adatot erősen befolyásolják néhány olyan kerület számai, ahol alig találunk projektet. Ha a nagyobb kínálattal rendelkező városrészekre fókuszálunk, az elmúlt hónapban nagyjából változatlan árakat látunk. 

A tavalyi helyzetre már szinte nosztalgiával emlékezünk vissza: bár a lakások mennyisége egy év alatt elképesztő mértékben, 89%-kal emelkedett, a 15,3%-os négyzetméterár-növekedés jócskán elmarad a 25%-os éves inflációtól. Ez jó hír a lakásvásárlóknak, de kevésbé jó hír az ingatlanfejlesztőknek.Összességében úgy tűnik, hogy a trend továbbra is folytatódik: a kínálat nő, és az árak nem esnek, bár reálértékben nem is igen nőnek – hogy finoman fogalmazzunk.

Jelenleg Budapest egészén az átlagos újépítésű négyzetméterár 1,44 millió forint, ami tavaly ilyenkor még “csak” 1,25 millió volt. Ha összehasonlítjuk ezt a KSH által publikált idei legfrisebb (februári) átlagos nettó keresettel, ami 353 ezer forint volt, akkor az új lakások vásárlása valóban nem mindennapi mulatság.

Ha mellétesszük az átlagos budapesti eladásra kínált újlakásméretet is (ami jelenleg 77 négyzetméter) könnyű kiszámolni, hogy Átlagkeresetű Honfitársunknak körülbelül 26,18 évig kellene dolgoznia egy átlagos méretű új lakásért. Természetesen ez az időtartam csak akkor érvényes, ha a teljes fizetését lakásvásárlásra költi, és figyelmen kívül hagyunk olyan tényezőket, mint más megélhetési költségek, kamatok és infláció.

A legtöbbet a 12. kerületben kell dolgozni egy új lakásért, ahol Átlag Jánosunk 91,38 évig húzhatja az igát, mire megveszi az átlagos új lakást, míg a leggyorsabban a 21. kerületben válhat lakástulajdonossá, ahol ehhez csak 7,32 évig kell dolgoznia ugyanezen feltételek mellett.

A legdrágább kerület az ötödik, ahol egy újépítésű négyzetméterért 2,8 millió forintot kell kicsengetni. Az 1., 2. és 12. kerületekben szintén 2,3 és 2,5 millió között vásárolhatunk egy átlagos újépítésű négyzetmétert.

Amikor a sok új projekttel rendelkező kerületek árváltozásait vizsgáljuk, azt látjuk, hogy év/év alapon csökkentek az árak a 4. és 11. kerületben, míg jelentősen, 40%-nál is jobban emelkedtek a 9. kerületben.

Összességében a budapesti újépítésű piac változatos képet mutat, a különböző kerületekben eltérő trendek és árak figyelhetők meg. Bár az árak emelkedése és a kínálat bővülése továbbra is jellemző, úgy tűnik, hogy a drágább, minőségibb ingatlanok iránti kereslet növekszik. 

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

A magyar kormány jogászcsapatával akarja a befagyasztott orosz vagyon felhasználását megakadályozni

A magyar kormány jogászcsapatával akarja a befagyasztott orosz vagyon felhasználását megakadályozni

Zelenszkij újra tisztogatásra kényszerül, a Kreml meg van győződve róla, hogy amerikai-ukrán támadás érte a Krím-félszigetet. Háborús összefoglaló. 

Mindenki találgatja, hogy milyen változásokat fog hozni a mindennapi életünkbe a mesterséges intelligencia

Mindenki találgatja, hogy milyen változásokat fog hozni a mindennapi életünkbe a mesterséges intelligencia

Móra Mátéval, a Generali Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzserével beszélgetett újságírónk, Vég Márton.

Indulhat a váltóba, erősödött a forint

Indulhat a váltóba, erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Orbán Viktor nem adja fel: Rómába utazott Giorgia Melonihoz

Orbán Viktor nem adja fel: Rómába utazott Giorgia Melonihoz

Állítólag a Fidesz ECR-hez való csatlakozása is téma lesz.

© 2024 (v2.202102)