Balatoni adatelemzés: mélyen nyúlj a zsebedbe, ha Siófokon vennél nyaralót

A balatoni ingatlanárak alakulásával kapcsolatban az utóbbi években mindent és annak az ellenkezőjét is olvashattunk. Szárnyalás vagy összeomlás? Hogy lássuk, mi a helyzet valójában, aktuális adatelemző cikkünket ezúttal a magyar tenger partján található települések ingatlanjainak szenteltük. 

Legutóbb év végén néztük meg, mi történt a Balaton környékén az ingatlanárakkal. Akkor meg is írtuk, hogy egy négyzetméterért már átlagosan 1,13 millió forintot kértek az eladók november végén. Akkoriban a Zala megyei településeken még megcsíphettünk millió alatti négyzetméterárakat, míg akkor egy balatoni négyzetméterért Somogyban kellett a legmélyebben zsebbe nyúlni: a lakásokért 1,45 milliót, a nyaralókért is csaknem 1,3 milliót kértek négyzetméterenként. Alighanem a tóparti településeken folyó gigaberuházások hatását láthatjuk – szögezte le elemzésünk akkor.

Ránéztünk ugyanezekre az adatokra most is, jelenleg a vízparti településeken átlagosan 1,23 millió forintot kérnek az eladók egy négyzetméterért, Somogyban 1,25, Veszprémben 1,23, Zalában pedig 1,1 millió forint az átlag idén májusban. A lakások árának kiugró magasságát továbbra is a gombamód szaporodó újépítésű projektek számlájára írhatjuk.

Na de mi a helyzet ezekkel a gigaberuházásokkal? Siófok környékén az elmúlt időszakban gombamód szaporodtak az eladó újépítésű ingatlanok, így elemzésünkben most arra voltunk kiváncsiak, milyen tendenciákat látunk, ha az egyéves adatokat a mai állapottal vetjük össze.

A tanulságot röviden úgy foglalhatjuk össze, hogy a szédületes mennyiségi bővüléssel bizony nagyon nem tartott lépést az árak emelkedése. Míg darabszámban jelenleg csaknem kétszer annyi újépítésű ingatlant hirdetnek Siófokon mint tavaly ilyenkor, az átlagos négyzetméterárak emelkedése 10,6% volt. Ez persze nem kevés, de az éves inflációval – áprilisi adat: 24% – összehasonlítva bizony nem is nagyon sok.

A tényleges árakat vizsgálva jobb, ha megkapaszkodunk, az átlagos négyzetméterárak a tavalyi 1,28 millió után mostanra meghaladják az 1,42 millió forintot – vagyis felzárkóznak a drágább budapesti kerületek szintjéhez. A skála legalján, félmiliiós négyzetméterár körül leginkább szerkezetkész ingatlanokat találunk. A legdrágább projektek megtisztelő címére pedig néhány közvetlen vízparti telek/ingatlan pályázhat, mindegyik 3 millió fölöti négyzetméterral, sőt, van 3,7 milliót meghaladó ajánlat is.

Darabszámban a Siófoki kínálattól lényegesen elmarad Zamárdi, azonban itt az átlagos ár még egy kicsit magasabb, meghaladja a másfél millió forintot.

Mennyiségben és árban is középutas Balatonfüred, ahol jelenleg 1,44 millió egy átlagos négyzetméter, ami 8 százalékkal több, mint a tavaly ilyenkor számolt 1,33 millió. A mennyiség itt is szépen növekedett, ám meg sem közelíti a Siófokon látott kínálati bőséget.

A Balaton keleti csücskében egyelőre töretlen mennyiségi bővülés figyelhető meg, érdekes lesz szemmel tartani, hogyan alakulnak az árak és a kínálat a következő hónapokban. Bár a sajtóban az utóbbi egy évben számos borúlátó elemzést olvastunk – megtorpanó, sőt, csökkenő árak, lassuló piac – nagy ingatlanpiaci katasztrófa egyelőre nem látszik körvonalazódni a hirdetési adatok alapján. 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyag-áraknál

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyag-áraknál

Találkozott a miniszter a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel.

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Erősödött csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.

Bekeményített a magyar turisták kedvelt célpontja – megjárja, aki nem fizet belépőt!

Bekeményített a magyar turisták kedvelt célpontja – megjárja, aki nem fizet belépőt!

A velencei álomnyaralásokba egy kellemetlen részletet be kell iktatni mostantól.

Villog a szállodaipar és a logisztika, de még sok a kockázat az MNB szerint

Villog a szállodaipar és a logisztika, de még sok a kockázat az MNB szerint

Tovább nőhet a kihasználatlanság az irodáknál és a raktáraknál, kicsit javulhat a helyzet a bevásárlóközpontok és a hotelek esetében.

© 2024 (v2.202102)