Esnek az árak, csökkennek a mennyiségek – nem szép havi kép az újlakáspiacon

Szokásos havi, budapesti újlakáspiaci elemzésünk júliusban meglehetősen lehangoló képet mutat. A kínált lakások mennyisége is csökkent, és jó néhány kerületben az árak is lejjebb mentek az egy hónappal ezelőttihez képest.

A fővárosi újlakáspiac 2023 első felében komoly visszaeséssel szembesült. A tranzakciók száma csökkent, és a megjelenő új kínálat is drasztikusan szűkült, legalábbis a piac egyes elemzői szerint – és ezt mutatja az ingatlantájoló adatbázisa is, ami alapján a mi elemzéseink készülnek. 

Az év első hónapjaiban még növekedett a hirdetett új lakások száma, ám ez a trend júniusban megtorpant, majd júliusban megfordult. Az első hat-hét hónapban az árak növekedése is visszafogott volt, a négyzetméterárak jelenleg 5 százalékkal haladják meg a január elejit. 

A piacon aktív szakemberek beszámolói szerint az értékesítések január óta folyamatosan csökkentek. Átlagosan a januári forgalomnak az 50-75 százaléka volt a február és március, majd április, május hónapokban még mélyen ez alá kerültek az eladások számai. Júniusban ismét “örülhettek a beruházók a januári felének.” 

A magas kamatok, az infláció és a gazdasági kilátások inkább arra utalnak, hogy a lejtmenet folytatódik. Fontos kérdés, hogy hogyan fogja befolyásolni a CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) megszűnése a piacot. Lehetséges, hogy ösztönzi az előrehozott vásárlásokat, és az év végéig élénkíti a keresletet?! Nincsen nálunk a kristály gömb, azonban nem valószínű, hogy hirtelen tömegesen kerül elő az eddig rejtőzködő fizetőképes kereslet.

Reálértékcsökkenés éves szinten 

A budapesti újépítésű lakások átlagos négyzetméterára a hirdetési adatbázisunk szerint júliusban 1,48 millió forint volt, 17,88 százalékkal több, mint tavaly nyáron. A legfrissebb, júniusi inflációs adatot (20.1%) is figyelembe véve ez reálértékben enyhe csökkenést jelent. 

A kerületek éves “teljesítménye” erősen eltérő. A 9. kerület továbbra is világverő a maga 43,5 százalékos drágulásával. A sor másik végén a 4. kerületet találjuk, ahol egy év alatt az árak 6,1 százalékkal csökkentek – ami az inflációval együtt már derekas veszteség.

A megbízhatóan sok projektet felvonultató kerületek közül éves szinten reálnövekedést valójában csak a 6., a 9. és a 23. kerület tudott felmutatni. A fenti grafikonon halványlilával jelölt kerületekben az újépítésű projektek száma alacsonyabb, így az adatokat sem tekintem elég megbízhatónak, az azoknál látható nagy kiugrásokat érdemes óvatosan kezelni.

Az abszolút számokat tekintve a piacon a szokásos képet látjuk, bár egy hónap alatt némiképp lekonyult eddigi csúcstartónk. Korábbi, már-már a 3 millió forintot alulról nyaldosó szintjéről a bronzérmes helyre esett vissza a Belváros (5. kerület) – azonban a projektek száma itt sem nagy, így már néhány nagyértékű lakás eladása is megbolondíthatja az adatokat. 

Az első négy helyezett összetétele nem, csupán sorrendje változott, az élen továbbra is a szokásos budai sztárhármas (1., 2., 12. kerület) és persze a már említett Belváros. És szintén tartja befutó ötödik helyét a hatodik kerület, ahol az Andrássy út környékének luxuslakásai rántják fel az árakat. 

Egy hónap alatt a teljes fővárosban 1,78 százalékkal mentek feljebb az újépítésű négyzetméterárak, ez azonban jelentős szórást mutat kerületenként. 

A sok projektes kerületek közül elég hervasztóan teljesített Óbuda és Cinkota-Mátyásföld is, de ceruzával azért felírhatjuk a nagy vesztesek közé a Belvárost és a 15. kerületet is. A nyerő oldalon áll a hatodik kerület, és az éves összevetésben halványan muzsikáló 11. is. 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Még mindig lehet pályázni innovatív egészségügyi projektekkel

Még mindig lehet pályázni innovatív egészségügyi projektekkel

Még öt napig adhatják le pályázatukat az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) által kiírt Egészségértés Díj 2023-ra jelentkező egészségügyi intézmények és civil szervezetek.

Ingázók kérésére változtatta meg menetrendjét a MÁV-START

Ingázók kérésére változtatta meg menetrendjét a MÁV-START

Lakossági észrevételeket is figyelembe vett a MÁV-START új menetrendjének kialakításánál. 

Az Igazságügyi Minisztérium durva üzenetet küldött Karsai Dánielnek

Az Igazságügyi Minisztérium durva üzenetet küldött Karsai Dánielnek

Magyarországon az eutanázia nem engedélyezett és nem is kívánjuk legalizálni - tudatta a Karsai-ügy kapcsán az Igazságügyi Minisztérium.

Elkaszálják a Római partot?

Elkaszálják a Római partot?

Elfogadás előtt az építészeti törvény és készülnek a területre vonatkozó rendezési szabályzatok, így megnyílhat az út az ingatlanbefektetők előtt.

© 2023 (v2.202102)