“Nők a pult mögött”- túl fiatalból átmenet nélkül lesz túl öreg: nincs jó kor a nőknek a munkaerőpiacon

A nők az élet számos területén találják szembe magukat elvárásokkal és előítéletekkel, de az életkorukból fakadó problémák különlegesen érdekes munkaerőpiaci paradoxont hoznak létre. Fiatalon nem elég érettek/tapasztaltak, és nem is megbízhatóak, hiszen bármikor kiderülhet, hogy gyereket akarnak. Ebből az állapotból gyakorlatilag átmenet nélkül kerülnek be a “túl öreg” skatulyába.

Valóban létezik ilyen megkülönböztetés, vagy ez csak kitaláció? Erre kereste a választ az a három kutató, akik egy igen érdekes tanulmányt közöltek kutatási eredményeikről a Harvard Business Reviewban. A kutatásba csaknem ezer vezető pozícióban lévő szakembert vontak be mindenféle korosztályból.

Nagyon röviden összefoglalva arra jutottak, hogy a nőket a munkahelyi előmenetel tekintetében az idő előrehaladtával egyre kevésbé veszik tekintetbe. Tehát a fiatal férfi és női szakemberek között is létező esély-különbség az életkor előrehaladtával egyre csak nő.

A fiatal női munkavállalók felelős pozíciót betöltve leggyakrabban azzal küzdenek, hogy nem veszik őket komolyan. Jellemző, hogy lekezelő beceneveket kapnak, “enyhébb” esetben kislánynak, kisasszonynak, vagy hasonlóképpen szólítják őket, rosszabb esetben jönnek a “Kiscicám” típusú taplóságok. De majdnem ilyen gyakori az, hogy megpróbálják őket meggyőzni arról, hogy maguk mellé nevezzenek ki egy idősebb férfi kollégát is, hogy “legyen, aki átlátja a helyzetet”.

Ez egészen addig tart a kutatás szerint, amíg egy női vezető fiatalnak néz ki. Ahogy elkezd meglátszani rajta a kor, átmenet nélkül csöppen át a túl öreg kategóriába, aki természetesen egész más megítélés alá esik, mint a vele egykorú férfi szakemberek. Egy középkorú férfi vezető a munkaerőpiac szerint megbízható, tapasztalt, erős. Egy ugyanolyan korú és munkakörű nő ezzel szemben elavult, hisztis, erőszakos.

A nemi megkülönböztetés mellé egy egész sor másféle diszkrimináció is mérhetően, bizonyíthatóan felsorakozik, így fokozottan nehéz helyzetben vannak azok a nők, akik például valamilyen kisebbséghez is tartoznak – ez amerikában jellemzően a színesbőrű, vagy latino nőket sújtja leginkább, nálunk pedig a roma származásúaknak kell dupla nehezítéssel megküzdeni.

A szinte megfoghatatlan, és valószínűleg legtöbbször nem is tudatos diszkriminációra jó példa az amerikai riporter, Julie O’Neill története. Ambiciózus és tapasztalt szakemberként éveken keresztül vezető pozíciókat töltött be, folyamatosan pozitív visszajelzéseket kapott kollégáitól és feletteseitől, és számos sikeres projektet hajtott végre, ami jelentős nyereséget hozott a vállalatnak.

Azonban amikor Julie elérte az ötvenes éveit, hirtelen változást észlelt a munkahelyi klímában. Olyan kritikákat kapott, amelyek korábban sosem voltak jellemzőek: például azt mondták, hogy nem tud lépést tartani a technológiai változásokkal, vagy hogy nem tud “korszerűen” gondolkodni. Julie nagyon komolyan vette a visszajelzéseket, és hihetetlen alapossággal elemezte saját teljesítményét, hogy azonosítani tudja, miben kell fejlődnie. De legnagyobb értetlenségére nem talált semmit, a munkája pont olyan volt, mint korábban mindig – amikor parádés visszajelzéseket kapott. Egy idő után a kollégái is észrevették ezt a változást és megjegyezték, hogy Julie-t mostanában sokkal kritikusabban ítéli meg a vezetőség, mint korábban.

O’Neillt az 55. születésnapja előtt néhány nappal menesztették a csatornától. A televízó saját definícója szerint célközönségük a 18-54 éves korosztály – és itt már nem volt helye egy 55 éves nőnek.

A nemi és azzal együtt a kor alapján történő megkülönböztetés nagyon sokszor nem tudatos, és a társadalmakban mélyen megcsontosodott mentális képekből fakad. A nőket hagyományosan csendes, szelíd, uraiknak engedelmeskedő teremtésekként ábrázolják – ez a kép pedig nemigen fér össze a vezető pozíciókban elengedhetetlen határozottsággal például.Ezért van az, hogy a férfi vezetőkben pozitív tulajdonságként emlegetett “erős” a női vezetőkben gyakran negatív felhanggal, “erőszakos”-ként jelenik meg.

Erre a komplex problémahalmazra az egyik megoldás a nemek és generációk közötti együttműködés előmozdítása. Az idősebb munkavállalóknak hatalmas tudásuk és tapasztalatuk van, míg a fiatalabbak friss perspektívával és új ötletekkel rendelkeznek. Egy határozott és egy asszertív vezető remekül kiegészítheti egymást. Ezen összefonódások elősegíthetik az innovációt és a munkahelyi elégedettséget is.

A nők korhoz kapcsolódó megkülönböztetése nem újkeletű probléma, viszont egyre több és részletesebb kutatás segít felismerni, hogy hol és hogyan jelentkeznek a hátrányok, ami az első fontos lépés a megoldás irányába.

A megújult jobinfo.hu-n egyszerűen és átláthatóan megtalálhatók többek között a vezetői állások; a tematikus szűrőkkel könnyen rátalálhatsz a kívánt pozícióra! Ha feltöltöd önéletrajzodat a friss és bővülő CV-adatbázisba, illetve feliratkozol a jobinfós hírlevélre, célzott ajánlatokat olvashatsz.

 

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Idén 1600-4000 forint között mozognak a diákmunkabérek

Idén 1600-4000 forint között mozognak a diákmunkabérek

A nyári diákmunka-vállalás egyik fő motivációi közé tartozik a fesztiválozásra gyűjtés, ugyanakkor a diákok zöme még mindig részben a szüleikre támaszkodik. 

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseire.

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Egy gyönyörű, 19. századi épületet bérelt ki az USA az olimpián és a paralimpián résztvevő csapatok szurkolói számára.

Vasárnaponként élőzni fog Magyar Péter

Vasárnaponként élőzni fog Magyar Péter

Magyar Péter a Youtube csatornáján tart majd rendszeres vasárnapi fórumot.

© 2024 (v2.202102)