Eldőlt: jön a bruttó elszámolás és egy új támogatás is a napelemeknél januártól

2024. január elsejétől megérkezik az új bruttó elszámolási szabályozás, azok számára, akiknek még nincs napelemrendszerük, vagy az igénylést nem nyújtották be legkésőbb 2023. szeptember 7-ig. Ők nettó 5 forint körüli átvételi árakra számíthatnak – jelentette be Lantos Csaba a Portfolio Energy Investment Forum 2023 konferenciáján. Emellett a kormány az ország jelentős részén a háztartási méretű kiserőművek átmeneti betáplálási korlátozását is feloldja, és egy új 75 milliárd forintos támogatási programot is indít a panelek és a tárolók együttes építésére. Az energiaügyi miniszter előadásában a magyar és az európai energiafüggetlenség főbb kihívásait, valamint a kormány gázellátási és áramhálózati fejlesztéseit is ismertette.

„Volt egy jó 30 évünk a rendszerváltástól, amikor döntő részben az orosz energiára tudott alapozni Magyarország, valamint Európa gazdasága és ipara. Ez jelentős versenyelőnyt jelentett nekünk” – kezdte előadását a miniszter, utalva arra, hog az orosz-ukrán háború kezdete óta az Európai Unió versenyképességi kihívásokkal találkozik, a versenyelőnyét elvesztette az energiaellátás terén a globális riválisokkal szemben.

Az olcsó energia kora véget ért, újra kell definiálnunk az európai versenyképességet – jelentette ki Lantos Csaba, aki szerint globálisan is teljesen változnak a körülmények: a BRICS-országok bővülnek, a petrodollárt megpróbálják leváltani. A politikus szerint viszont még ennek hatásait nem tudjuk felmérni.

Magyarország a világ tíz legnyitottabb gazdaság közé tartozik. A világon a kereskedelemnek leginkább kitett ország Szlovénia, jelentős kihívásokkal néz szembe Szlovákia is, valamint Magyarország helyzete is komplex emiatt.

Lantos Csaba úgy látja, hogy sokan tévesen azt hiszik, hogy véget ért az energiakrízis, pedig valójában Európa kitettsége érdemben nem csökkent, csak Oroszország helyett más államoktól függ az ellátása. “Az EU-ban a primer energiafüggőségünk 71 százalék, Magyarországon pedig ennél is magasabb, 76 százalék, vagyis az energiahordozóink legnagyobb részét importáljuk” – mondta el a miniszter az Energy Investment Forum 2023 konferenciánkon.

„A tél még előttünk van, és valóban magas az európai tárolók töltöttsége magas, de fontos szempont, hogy mekkora a fogyasztáshoz képest az eltárolt kapacitás” – mutatott rá egy kihívásra az energetikai tárcavezető, aki szerint így nagyon fontos, hogy folyamatos legyen a betáplálás. Ráadásul kihívást lát abban, hogy nagyon volatilis, nem lineáris a piac: példaként említette, hogy volt 1000 euró felett egy megawattóra a lipcsei tőzsdén, majd mínusz 500 is. Így nehéznek tartja, hogy ilyen kilengésekhez kell alkalmazkodni.

Felidézte, hogy az első olajválság alatt Richard Nixon elnök meghirdette az importtól való függőség csökkentését. Úgy véli, hogy ez mára az Egyesült Államokban meg is történt, és a mostani európai törekvések is hasonlók, de egyelőre azt látja, hogy függőséget függőségre cserélünk.

Szerinte most egyelőre csak más országok exportjára sikerült lecserélni az orosz ellátási forrásokat, a jövőben így erre koncentrálni kell.

Fontosnak nevezte az európai diverzifikációs és függetlenedési kísérleteket, és az eddigi eredményekben szerinte Magyarországnak is fontos szerepe van. A tárolói kapacitásunk már 97 százalékon áll, így ez a tél már biztosan rendben lesz.

További részletek: Portfolio.hu

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ettől kevesebb lesz a járatkésés? Drónvédelemre írt ki közbeszerzést a HungaroControl

Ettől kevesebb lesz a járatkésés? Drónvédelemre írt ki közbeszerzést a HungaroControl

A vállalat azt mondja, a fejlesztésnek semmi köze az extra késések kiküszöböléséhez.

Nagyot bukott a fideszes városvezetés Gárdonyban, de most ezerrel költekezik

Nagyot bukott a fideszes városvezetés Gárdonyban, de most ezerrel költekezik

Hirtelen új beruházások mellett döntöttek.

Fontos hírt közölt a MÁV, rengeteg utast érinthet

Fontos hírt közölt a MÁV, rengeteg utast érinthet

Baleset miatt a szlovák vasút leállította a közlekedést Strekov és Párkány között.

Azonnali állami pénzt követel a DK a kórházaknak

Azonnali állami pénzt követel a DK a kórházaknak

A DK azonnali költségvetési átcsoportosítást követel, hogy a kórházak biztosítani tudják a legalapvetőbb feltételeket a betegek gyógyításához.

© 2024 (v2.202102)