A keskeny előszoba se legyen cső, lehet méltó a fogadóhelyiség is!

Sok lakás egyik legtöbb kihívást tartalmazó helyisége nem más, mint az előszoba. Gyakran szűk a hely, nincs természetes fény, nehezen bútorozható az ajtók miatt… ez azonban nem jelenti azt, hogy meg kell elégedni egy csúnya, kényelmetlen és rosszul kihasznált bejárattal, különösen azért, mert ma már azért tényleg nagyon sok jó ötlet és lehetőség közül választhatunk, ha rászánunk egy kis időt.

A megfelelő berendezéssel rengeteg új helyet nyerhetünk, anélkül, hogy az egész nyomasztóvá vagy zsúfolttá válna – ami lássuk be, nem egy jó indítás, amikor jön hozzánk valaki. Itt van néhány jó tanács.

Használjunk színeket!

A keskeny bejáratok vidám színekkel való kifestése jó módja annak, hogy a teret barátságosabbá tegyük. Válasszunk világos, pasztellszíneket, ami tágasabbá teszi a teret, mint ebben a fővárosi, 8. kerületi lakásban. Figyeljük meg a fal színét, milyen szépen vezeti a szemet (és a belépőt) a lakás belsejébe.

Legyenek lebegő polcok!

A lebegő polcok nagyszerű lehetőséget kínálnak a szűk előszobák tárolóhelyeinek bővítésére, vizuálisan ugyanis légies, könnyed érzetet keltenek, ami épp ellentéte a zsúfoltságnak. Tehetünk rá dekorációs tárgyakat, vagy akár kalapokat, kesztyűket is.

Legyen ott egy pad!

Egy pad rendkívül praktikus dolog, főleg, ha alatta vagy benne tárolóhely is van. A cipők fel- és lehúzásakor pedig le lehet rá ülni, csak nehogy ott ragadjanak az indulófélben lévő vendégek!

Legyen ott egy szőnyeg is!

A szőnyeg jó megoldás, hogy színt és egyéniséget vigyen a szűk előtérbe. Válassz egy színes és vidám darabot, amely igazán jól néz ki! Nem utolsósorban pedig még a cipőről lehulló sarat is felfogja, úgyhogy legyen mosható…

Legyen a bútor egyben tárolóhely is!

Az egyik legjobb módja, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a szűk előszobából, ha olyan bútorokat használunk, amelyek tárolóként is funkcionálnak, mint például ebben a nagyzuglói lakásban. Ez lehet cipőtartó gardróbbal vagy akár fiókos asztal is. Az extra tárolóhely segít, hogy rendes és rendezett maradjon a kis helyiség.

Legyen az előszobában tükör!

Ugye, ezt nem nagyon kell magyarázni? Indulás előtt jó dolog még egyszer belenézni egy tükörben, rendben van-e az outfit, frizura, jól áll-e a sál, nincs-e folt a kabáton? Másrészt pedig semmi sem tudja olyan hatékonyan megnövelni a teret, mint egy tükör.

Legyen kabátakasztó!

Hát igen, ez egy egyértelmű, mégis  nehéz kérdés. Az előszoba a legtöbb lakásban úgy néz ki, mintha százlábúak élnének benne, cipők mindenhol, a kabátok meg egymás hegyén-hátán púposodnak a fogason. Próbáljunk meg rendet tartani! A legjobb, (persze, ha befér), ha van egy zárt szekrény rész, és van egy nyitott, akasztós rész. Előbbiben tároljuk azokat a kabátokat, amiket nem ma veszünk fel, látható helyen pedig csak a vendégeké lóg.

Használjuk ki a teret felfelé is!

Egy másik módja annak, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a szűk bejáratból, a függőleges tárolási megoldások alkalmazása. Ebben a békásmegyeri lakásban a helykihasználás csimborasszóját mutatják be. A padlótól a mennyezetig terjedő polcok vagy szekrények extra tárolóhelyet biztosítanak anélkül, hogy sok helyet foglalnának a szűk előszobában.

Díszíthetjük is

Ha az előszobában van természetes fény, és főképp egy talpalatnyi szabad hely, akkor dekorálhatjuk is festményekkel, képekkel vagy más díszítőelemekkel. Fontos, hogy illeszkedjen a lakás stílusához, mintegy apró ízelítőt adjon abból.

Fontos a jó világítás

Egy sötét, nyomasztó térbe belépni egyáltalán nem kellemes dolog, éppen ezért nagyon fontos a megfelelő világítás, ha mégoly pici is a helyiség. Sőt, annál inkább oldani lehet fénnyel a nyomasztó szűkösséget. A sok fény nyitottabbá és hívogatóbbá teszi a teret, és nem utolsó sorban segít, hogy könnyebben megtaláljuk a megfelelő kesztyűt a kosárban.

Legyen bohém!

Az előszoba is lehet egyéniségről árulkodó, sőt, akár bohém is. Tegyünk oda különböző lakástextileket, ha van természetes fény, növényeket, hogy ez a helyiség is a lakás szerves részévé váljon. Azáltal, hogy színt és életet adunk a térnek, barátságosabbá tesszük a vendégek számára. Meg magunknak is. Ebben a zuglói lakában például kimaxolták a tulajdonosok a bohémságot.

Legyen menő a padló!

A bejárati padló egyénivé tétele szintén jó módja annak, hogy már a belépéskor megmutassuk a stílusunkat. Fa vagy csempe járólapokat is használhatunk, de más anyagok segítségével is trendi megjelenést tudunk kialakítani.

Legyen egyszerű!

Kerüljük a túlzsúfoltságot, mert azzal minden eddigi igyekezetünket agyoncsaphatjuk. Ha minden bútort kabát és kendő hegyek temetik maguk alá, mi végre dolgoztunk annyit az előszoba bútorozásával, és tényleg minek, ha még így sincs elég tárolóhely ahhoz, hogy rendezett legyen?


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Drasztikus áremelkedést tapasztalhatnak a tengerhajózás szerelmesei

Drasztikus áremelkedést tapasztalhatnak a tengerhajózás szerelmesei

Egy közelmúltban vízrebocsátott hajón, egyhetes útért személyenként 3500 eurótól indulnak a jegyek.

„Zelenszkij a végjátékát játssza” – A hét videója

„Zelenszkij a végjátékát játssza” – A hét videója

Erről is beszélt a háború kitörésének második évfordulóján Káncz Csaba nemzetközi politikai szakértő és Wéber Balázs külpolitikai újságíró.

Elárulta tervét Putyin kihívója: más utat választ, mint Navalnij

Elárulta tervét Putyin kihívója: más utat választ, mint Navalnij

Rengeteg trágyát öntöttek a varsói orosz nagykövetség elé.

Ennyiért biztosítható egy autó Budapesten és vidéken

Ennyiért biztosítható egy autó Budapesten és vidéken

Lelassult a kgfb-díjak drágulása a Magyar Nemzeti Bank szerint. 

© 2024 (v2.202102)