Egy minilakás is lehet orbitálisan menő, bármeddig tudjuk sorolni az előnyeit

Önszántukból viszonylag kevesen választanak apró, 20 négyzetméteresnél kisebb lakást lakhelyül, pedig ezeknek a minilakásoknak számos olyan előnyük van, amik határozottan megkönnyítik az életet. Amerikában a kicsinyke otthonoknak nyilván nagyobb hagyománya van, mint itthon, létre is hozták a tiny house jelenséget, ami mégiscsak sokkal trendibb kifejezés, mint a lakókocsi, habár lényegében ugyanarról van szó.

Itthon a miniházak még nem igazán elterjedtek, de ha jobban belegondolunk, fő tulajdonságaik ugyanazok, mint egy aprócska lakásnak: igen átgondoltan kell bánni a hellyel, hogy mindennek jusson, hiszen bizonyos funkciókból nem lehet engedni: tisztálkodni, enni és aludni mindenképpen kell. Mégis sokkal több fér bele egy ilyen pöttöm lakásba, mint gondolnánk, nézzük csak ezt a Budapest, 7. kerületi lakást! Az biztos, hogy tangózni nem egy miniházban fogunk megtanulni, nézzük, mégis miért jó a picike lakás!

Költséghatékony

Ez majdnem egy mínusz egyes szempont, hiszen alapvetés. A legtöbben nyilvánvalóan anyagi okokból választanak apró lakást, leginkább azért, mert erre futja, viszont később is egy csomó pénzt megspórolnak a fenntartás és a berendezés költségein.

Könnyű karbantartani

Egy kisebb területet jóval könnyebb kezelni és takarítani, mint mondjuk egy 170 négyzetméteres lakást. Sőt, ha jobban belegondolunk, egy-két óra alatt tetőtől talpig le tudunk törölni minden felületet, feltéve, hogy a holminkat ügyesen tároljuk és nincs minden szanaszét. Itt egy tankönyvi példa, Budapest, 8. kerület, 19 négyzetméter, mégis, milyen jól néz ki!

Energiatakarékos

A kis lakásokat sokkal kevesebb energiával lehet fűteni vagy hűteni, sőt, mivel ez az életmód nem igazán kedvez a hatalmas vendégsereg fogadásának, öt fogásos ünnepi menüket nem igen kell előállítani tizenöt főre. Bocs, nem férünk el. Egy vagy két ember persze kényelmesen megvan, akár 16 négyzetméteren is, mint ebben a 6. kerületi lakásban.

Jó elhelyezkedés

Egy minilakásra sokkal inkább kényszer szülte kellemetlenségként, mint lehetőségként szoktak gondolni, de a valóság az, hogy aprócska lakások általában a rendkívül zsúfolt nagyvárosokban épülnek. Ebből következően nyilván stratégiai helyen vannak: a közelben fellelhető városi infrastruktúra irigylésre méltó. Lehet, hogy nincs gardróbszoba, de két percre van két indiai, egy kínai és egy török étterem és egy mozi, a munkahely meg két villamosmegállóra van.

Nemes egyszerűség

A kis hely önmérsékletre készteti az embert, egyszerűen azért nem vásárol meg mindent, úgy sincs hová tenni. Így megmarad egy csomó pénze, önnön létezésével pedig nem egyszerűen a fogyasztói társadalmat szolgálja, hanem magasabb szintű, lelki és szellemi értékekre koncentrálhat az anyagiak helyett. Ugye, milyen szépen hangzik? És jól is néz ki, ebben a Budapesti, 6. kerületi lakásban.

Rugalmas életmód

Egy kis lakást könnyebb elhagyni, felmondani, egyszerűen azért, mert kevés benne a holmi. Így aztán, ha Kuala Lumpurba szólít a digitális nomád szívünk, nyugodtan válaszolhatunk a hívásra.

Környezetbarát

Mindezek együtt pedig sokkal kisebb ökológiai lábnyomot eredményeznek, hiszen sem az energiafogyasztással, sem az értelmetlen vásárolgatással, sem pedig ingázással nem égetjük a Föld erőforrásait.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Túlzottdeficit-eljárás indul Magyarország ellen

Túlzottdeficit-eljárás indul Magyarország ellen

Legutóbb 2004 és 2013 között zajlott túlzottdeficit-eljárás Magyarország ellen.

Örülhet, aki arra fogadott, hogy gyengül a forint

Örülhet, aki arra fogadott, hogy gyengül a forint

Gyengült a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Órákon belül kiderül, mi járhat Matolcsy Györgyék fejében

Órákon belül kiderül, mi járhat Matolcsy Györgyék fejében

Kamatdöntő ülést tart kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa.

© 2024 (v2.202102)