Ne égj ki a munkában: így ismered fel, hogy érintett vagy-e

A kiégés, vagy angol nevén “burnout” egyre gyakrabban fordul elő a modern munkaerőpiacon. Ez egy specifikus típusú munkahelyi stressz, amit a folyamatos, fel nem dolgozott stressz okoz. Tünetei között megtalálható a fizikai és érzelmi kimerültség, a munkával szembeni lelkesedés nélküli hozzáállás és a csökkent szakmai hatékonyság.

Mivel itt valójában a krónikus stressz egyik következményéről van szó, sokszor észre sem vesszük, ha minket is érint, hiszen ez az állapot lassan, hosszú idő alatt alakul ki.

Honnan tudod, hogy kiégtél?

Ha folyamatosan a következőket veszed észre magadon, kezdhetsz gyanakodni, hogy esetleg téged is utolért ez az állapot:

 • Fizikai tünetek: tartós fáradtság, energiahiány, alvászavarok, gyakori fejfájás vagy izomfájdalmak, valamint gyakori betegségek. A fáradtságod annak ellenére nem múlik el, hogy az ágyban töltött órák száma szerint eleget pihentél.
 • Érzelmi kimerültség: érzelmileg kimerültnek és üresnek érezheted magad, nehéz regenerálódni, még a pihenőidő alatt is.
 • Depressziós tünetek: szomorúság, tehetetlenség érzése, vagy a munkával kapcsolatos tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése.
 • Érdektelenség a munkával kapcsolatban: a kiégés egyik legjellemzőbb vonása, hogy elveszted a lelkesedésedet, lendületedet. A feladataid leküzdendő akadálynak tűnnek, a munkanap pedig szükséges rossz, amin valahogy át kell evickélni. Ha már hétfőn is csak a pénteket várod – nem egyszer-egyszer, hanem állandóan -, akkor jó eséllyel kiégtél.
 • Rosszabb teljesítmény: a kiégés miatt romlik a munka hatékonysága is, gyakran érezheted úgy, hogy képtelen vagy teljesíteni a követelményeket.
 • Döntésképtelenség: nehezen hozol döntéseket, vagy elkerülöd a döntéshozatalt.
 • Visszavonulsz a csigaházadba: visszavonulsz a szociális interakcióktól és kevesebb időt töltesz barátokkal és családdal.
 • Negatív önértékelés: önmagad és a munkád értékét negatívabban ítéled meg.

Nem csak neked rossz

A kiégés nem csupán egyéni probléma; hatással van a munkahelyi teljesítményre, a csapatmunkára, és akár a szervezet egészének működésére is. Az elhúzódó kiégés komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például depresszió és szorongás, ezért fontos, hogy időben felismerjük és kezeljük. Az olyan cégeknél, ahol a kiégés jellemző – és nem kezelt -, a betegszabadságok mértéke jelentős részben, akár 30 százalékkal is megnő.

Mi okozza a kiégést?

A kiégést számos tényező okozhatja, amelyek gyakran összefüggenek egymással. A leggyakrabban a következő dolgok váltják ki:

 • A túlzott munkaterhelés, a túl hosszú műszak, a túl sok feladat és a szünetek hiánya a leggyakoribb okai a kiégésnek. Ez állandó stresszhez és fáradtsághoz vezet.
 • A munkahelyi döntésekben való részvétel hiánya, a feladatok irányításának elvesztése vagy a változó munkakörülmények érzése hozzájárul a kiégéshez.
 • A nem elegendő elismerés (anyagi és nem anyagi értelemben egyaránt) szintén vezető oka a kiégésnek. A túl alacsony fizetés, az elismerés és a megbecsülés hiánya is csökkenti a motivációt és növeli a kiégés kockázatát.
 • Ha gyakoriak a konfliktusok a kollégákkal vagy vezetőkkel, illetve a támogató közösség hiánya szintén hozzájárulhat a kiégéshez.
 • Szintén nem segít, ha a munkahely túlságosan beavatkozik a magánéletbe, vagy nincs elég idő a pihenésre és a személyes tevékenységekre.
 • Ha a munkavállaló személyes értékei és a szervezet által képviseltek között konfliktus van, az belső feszültséget és elégedetlenséget okozhat.

Hogyan előzheted meg, hogy kiégj?

A kiégés megelőzése érdekében fontos, hogy proaktívan kezeld a stresszt, akkor is, ha nincsenek tüneteid, mert ezzel tudod fenntartani azt, hogy egészséges viszonyod legyen a munkáddal. A legnagyobb hatással ezeket teheted, hogy ne égj ki:

Fontos a munka és magánélet egyensúlyának megteremtése: húzz világos határokat a munka és a személyes élet között. Törekedj arra, hogy szabadidőd legyen, és ne hagyd, hogy a munka teljesen átvegye az életedet. Első lépésként este és hétvégén ne olvass munkahelyi e-maileket például.

Biztosíts időt a pihenésre és regenerálódásra. Ez magában foglalhatja a szabadságokat, a hétvégi kikapcsolódást, és a napi munka közbeni rövid szüneteket.

Fontos az egészséges életmód fenntartása, a jó táplálkozási szokások, a rendszeres testmozgás és elegendő alvás hozzájárulhat a stressz csökkentéséhez és az általános jólléted növeléséhez.

Ne söpörd a szőnyeg alá, ha valami nem teljesen oké. Beszélgess a munkahelyi problémáidról családtagjaiddal, barátaiddal vagy kollégáiddal. Egy támogató közösség nagyban segíthet a stressz kezelésében.

Legyenek céljaid, szenvedélyed a munkahelyen kívül is, fordíts időt a személyes érdeklődési körödre és hobbijaidra, melyek segíthetnek ellensúlyozni a munkahelyi stresszt.

Mi a teendő, ha kiégtél?

Ha már bekövetkezett a kiégés, fontos lépéseket tenni a helyzet kezelésére és a gyógyulás elősegítésére: első lépésként ismerd fel, hogy kiégtél, és fogadd el, hogy szükséged van időre a gyógyuláshoz. Fontolóra veheted, hogy pszichológushoz, vagy terapeutához fordulsz segítségért. Tanulj meg relaxációs technikákat, mint a meditáció, a jóga vagy a légzési gyakorlatok, amelyek segíthetnek a stressz kezelésében.

Engedd meg magadnak, hogy pihenj és töltődj fel. Ez magában foglalhatja a szabadságok igénybevételét, vagy a munkaterhelés csökkentését. Gondold át, mi fontos számodra a munkában és az életben, és igazítsd hozzá a céljaidat és tevékenységeidet.

Változtass az életmódodon úgy, hogy több időt szánsz önmagadra, beleértve a hobbidat, a testmozgást és az egészséges táplálkozást.

Ha pedig munkahelyet váltanál azért, hogy újult erővel vesd bele magad egy teljesen más közegbeli munkakörbe, hazánk egyik legrégebbi, megbízható álláskereső platformja kitűnő megoldás lehet: a múlt évben megújult jobinfo.hu-n számos új lehetőség vár; önéletrajzodat pedig ide tudod feltölteni, hogy a leginkább megfelelő állást tudd megtalálni! A blogon pedig számos érdekes cikket találsz a munka világából.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Hunbrakadavarbramagyarka

Hunbrakadavarbramagyarka

A modern demokrácia és a fejlett társadalom erejét mutatja, ha minél szélesebb körben érvényesül a vélemény- és szólásszabadság.

Érik egy Magyar-Dobrev-Deutsch élő tévévita

Érik egy Magyar-Dobrev-Deutsch élő tévévita

Magyar Péter hajlandó leülni vitázni Dobrev Klárával és Deutsch Tamással a köztévé élő műsorában.

Ukrajna azonnal plusz német Patriotokat kap 

Ukrajna azonnal plusz német Patriotokat kap 

Donyeck megyét egész nap támadták az oroszok.

Növekszik az adásvételek száma a lakáspiacon

Növekszik az adásvételek száma a lakáspiacon

A tavalyi év első negyedévéhez képest 10 ezerrel több adásvétellel zárt a hazai lakáspiac - közölte a Duna House szombaton.

© 2024 (v2.202102)