Mit hozhat 2024 az irodapiacon?

Bár a csökkenő infláció és az erősödő gazdasági növekedés okán mindenki az ingatlanpiac erősödésére számít, számtalan kérdés felmerül. Merre tart az ingatlanbefektetési- és az irodapiac? Mennyire indokolt még az irodapiaci aggodalom? Mai cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta az irodapiac újraárazása zajlik Euróbában. Az irodák kihasználtsága ma maximum 50-60%-os a kontinensen, de vannak szektorok, ahol ez csak a 30-40%-ot éri el. A tapasztalatok szerint, ami az Egyesült Királyság és Németország piacán zajlik, az várható Magyarországon is fél évvel később. A német irodapiaci hozam továbbra is nő, de a 10 éves kötvényhozamok már csökkennek, így egyre inkább megéri majd ismét ingatlanba fektetni, az USA-ban viszont 20% felett jár az üresedési ráta. Megfigyelhető ugyanakkor, hogy a refinanszírozásnál az ESG-kritériumok, az 1,5 fokos emelkedés és a nettó zéró szempontok válnak egyre fontosabbá és fokozódik a verseny a zöld termékek finanszírozására. 

Mindezek alapján a globális ingatlanbefektetési piac 2023-as 48 százalékos visszaesése után idén legfeljebb 5-10 százalékos növekedést prognosztizálnak a szakértők. És bár sok más országhoz hasonlóan a magyar irodapiacon is érdemi leértékelődés ment végbe, ennek ellenére az óvatos optimizmus már érezteti hatását.

A kereslet egyre erősödik, ugyanakkor a tranzakciók csak nagyon lassan jelennek meg az irodapiacon Budapesten. 2019 óta mindössze 5 tranzakció mérete haladta meg a 10 ezer négyzetmétert. Vannak ugyan tervben fejlesztések, de 2026-ig nincs olyan spekulatív fejlesztés, amely jelenleg építés alatt áll. A keresletet most elsősorban az állami szektor hajtja. 

 

Hirdessen Ön is a teljesen megújult az irodahaz.info és raktar.info oldalakon. Az új felület sokkal letisztultabb és átláthatóbb lett a látogatók számára!

Továbbá: az Irodahaz.info és a Raktar.info látogatói ezentúl egyetlen ajánlatkérési űrlap kitöltésével akár több tíz releváns iroda, vagy raktár tulajdonostól is kaphatnak ajánlatot, így rövidítve a keresés folyamatát és segíteni meghozni a legjobb döntést!

 

Bár a Covid miatt várható drasztikus kihasználatlanságnövekedés végül elmaradt, az üresedés fokozatosan emelkedett és a munkavállalói igények is megváltoztak. Igaz, az irodaházak továbbra is használatban vannak, a hibrid munkavégzés elterjedése okán a munkahét felében, harmadában az épületek egy része továbbra is üresen áll. Azaz a rejtett kihasználatlanság a jellemző, és az üresedési ráta fokozatosan kúszik felfelé 2023 negyedik negyedévére elérte a 13,3%-oz.

A prémium és a „B” kategóriás irodaházak között ugyanakkor erősödő polarizáció figyelhető meg. Az üresedés elsősorban a „B” kategóriás irodaházakat sújtja, miközben a prémium kategóriában inkább a kereslet növekedése a jellemző. A bérlők elsősorban a jó elhelyezkedéssel bíró, széleskörű kényelmi szolgáltatásokkal rendelkező irodákat keresik, ami azt jelenti, hogy alapvető elvárás lett az ESG-kritériumoknak való megfelelés és a magas minőség, ami már nemcsak egyszerű “facelift”-et jelent.

A home office arányának növekedésére nem számítanak a következő két évben a szakértők, sőt helyette inkább az irodai munkavégzés enyhe emelkedése várható. A bérlők fele már igényt tart valamilyen mértékben rugalmas vagy szolgáltatott irodára, 20%-uk akár a szükséges terület több mint felét ilyen konstrukcióba allokálná a következő két év során.

Érdekességképpen jegyezzük meg, hogy míg az irodák kihasználatlansága nő, addig a vendégéjszakák száma 2023-ban 20%-kal magasabb volt, mint 2022-ben és elérte a 2019-es szint 80%-át. Azaz egyre több szállodára van szükség és világszerte sok példa van arra, hogy irodákat hotelekké alakítottak át.

2023-ban 8 irodaházban alig több mint 100 ezer négyzetméternyi területet adtak át a fővárosban, ami az elmúlt 5 év átlagánál közel 40 százalékkal kevesebb, a 2022-es számoknak pedig kevesebb mint fele, miközben az ingatlanbefektetési volumen is egy év alatt 43 százalékkal csökkent.

Ugyanakkor a bruttó és nettó bérbeadás egyaránt 47%-os növekedést mutatott 2023-ban a 2022-es évhez viszonyítva. Ennek ellenére az üresedési ráta 2023 negyedik negyedévében elérte a 13,3%-ot. A kihasználatlansági ráta az előző negyedévhez képest 0,1 százalékponttal, az előző év azonos időszakához képest pedig 2 százalékponttal emelkedett.  

A fejlesztők most már óvatos optimizmussal tekintenek a jövőbe, idén már közel 160 ezer négyzetméternyi irodaterület átadása van tervben, ami az elmúlt évek legjobb éveit idézi. Ezek közül Pest Központ alpiacon, 5 épületben összesen 90,3 ezer nm, Dél-Buda alpiacon, egy épületben 16,6 ezer nm, Nem-központi Pest alpiacon, 3 épületben összesen 53 ezer nm irodaterület átadása várható. 

Még nem találta meg az ideális irodát? Nézzen szét az irodahaz.info-n, kérjen egyszerre akár több iroda hirdetőtől ajánlatot!

Raktárt, üzlethelyiséget keres? A raktar.info-n gyorsan és egyszerűen kereshet, és kaphat egyszerre több hirdetőtől ajánlatot.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseire.

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Egy gyönyörű, 19. századi épületet bérelt ki az USA az olimpián és a paralimpián résztvevő csapatok szurkolói számára.

Vasárnaponként élőzni fog Magyar Péter

Vasárnaponként élőzni fog Magyar Péter

Magyar Péter a Youtube csatornáján tart majd rendszeres vasárnapi fórumot.

© 2024 (v2.202102)