Egy négyzetméter lassan egymillió lesz a pesti „sanzelizén”

Még az is jól ismeri az Andrássy utat, aki ritkán jár Budapesten. A főváros legpatinásabb négy sávos sugárútja elegáns üzletekkel, erősen belvárosi árakat alkalmazó, trendi éttermekkel és kávézókkal szegélyezett és különleges turista látványosságnak számít. Megnézzük mennyi most ott egy lakás.

Karácsony előtt az utat szegélyező fákat pazar égősorokkal díszítik, amely igazán gyönyörű, és remek hangulatot áraszt. A sugárút – nem véletlenül – hasonlít a párizsi Champs-Élysées-hez (innen a címünk), csak sokkal keskenyebb és rövidebb. Akár a magyar narancs: kicsit sárga, kicsit savanyú, de legalább a miénk…

A Budapest tengelyének tekinthető sugárút megépítését még gróf id. Andrássy Gyula miniszterelnök vetette fel. Az építkezés 1871-ben kezdődött el. Az útpálya ugyan hamar elkészült, de a házak, pontosabban a paloták, körülötte lassan épültek. Az első, majd a további épületek tervezésével Ybl Miklóst és Linczbauer Istvánt bízták meg. Az új út egységes eklektikus-neoreneszánsz stílusa éppen ennek köszönhető. Az 1873-as gazdasági válság az építkezéseket lelassította – bár én erre a dátumra nem is emlékszem, csak 1929-33-ra, pedig nem voltam rossz töriből. Végül az utat ünnepélyes keretek között 1876. augusztus 20-án adták át. Eleinte egyszerűen Sugár-útnak hívták, majd 1885-től nevezték el megálmodójáról, gróf Andrássy Gyuláról.

Nos, ami ezt a gyönyörű sugárutat szegélyező eklektikus épületekben eladásra kínált lakásokat illeti: azok sosem voltak olcsók. Azért ki lehet fogni olyan lakást, amely felújításra szorul és valamelyik hátsóbb utcában van, vagy udvari, tehát nem az Andrássy útra néz. Ezeknek nyilván – a kerülethez és a környékhez viszonyítva – kedvezőbb az ára.

Ez a teljesen felújított (Loft Industrial stílusú) 50 nm-es lakás 55 millióba kerül. Az ára egyáltalán nem mondható kedvezőnek, igaz az Andrássy úton van és jó ízléssel, dizájnnal újították fel. Ugyanakkor óriási hátránya, hogy a lakás összes ablaka a körfolyosó felé, tehát befelé néz, így az otthon nem sok napfényben részesül.

Kicsit konzervatív a stílusa ennek a lakásnak és alapvetően sötét színeket használtak a bútoroknál is, mégis szerethető és az otthonosság érzését kelti összességében. Az Andrássy út Kodály körönd felőli részén található ez a 82 nm-es, 2 és fél szobás lakás, amelynek az ára 73,5 millió forint. A lakásban a nagy belmagasság miatt galériákat építettek és azokat remekül ki is használták pakolás céljára.
A lakás ablakai itt is a ház belső udvarára néznek.

Az Andrássy út Bajza utcához közeli részén található ez a hatalmas terekkel és nagy szobákkal rendelkező földszinti polgári lakás. A lakás 142 nm-es, négy szobája van és két külön bejáratról is megközelíthető. A lépcsőház is tágas és rendben tartott. A lakás pedig ha nem is legtrendibb módon, de szépen felújított. A kínálati ára 119 millió forint.

 


© 2021 (v150.202005)