Válassz okos otthont, könnyebb lesz az életed!

Nőtt az okos otthon rendszerek használata az utóbbi években és már olyan minőségi lehetőségekkel is találkozhatunk, amelyek még könnyebbé tehetik a mindennapjainkat a lakásban vagy a családi házban.

Az intelligens berendezések legfőbb előnye, hogy a miénk az irányítás, tehát bármikor és bárhonnan állíthatunk az igényeken. Bárkivel megeshet, főleg ha egy kicsit paranoiásabb típus, hogy azon aggódik, hogy vajon minden rendben van-e otthon, vagy elég meleg van-e ha vendégek jönnek és így tovább. Az okos otthonnal ezt elfelejthetjük, mindent állíthatunk az igényeknek megfelelően! A most épülő új társasházaknál is egyre gyakrabban találkozunk különféle okosotthon megoldásokkal. Csak az építtető vállalattól függ, hogy mennyit költ erre. Eladni nem is olyan nehéz, mert tényleg jól hangzik, hogy bármit beállíthatunk és még kisebb is lesz a közművekre költött összeg.

Józsefvárosi lakásokA VIII. kerületi Simona házban (ilyen nappali lesz ott) okos lesz a kaputelefon, ami távolról is nyitható. Még több infoért kattints a képre!

Az okos otthon szolgáltatásai a világításra, hőmérsékletre, audiovizuális berendezésekre, biztonsági rendszerekre és más speciális esetekre is kiterjed. Lássuk ezeket!

  1. A világítás állításának lehetősége nagy kényelemmel járhat, hiszen nem kell felkelni és a villanyt lekapcsolni, hanem egy gombnyomás és nyugodtan alhatunk!
  2. Ugyanakkor  a hőmérséklet állíthatósága is nagy kényelemmel jár, sőt előreláthatatlan szituációkat is könnyen megoldhatunk.
  3. Energia takarékosság szempontjából is kedvező lehet, a havi költségek csökkentését is lehetővé teszi, például a fűtést szobákra bontva is állíthatjuk. Ugyanígy a már említett villanyfogyasztás is csökkenthető.
  4. Biztonságban is érezhetjük magunkat, hiszen az okos telefonunkon már kaphatunk értesítést is arról, ha valaki a bejárati ajtót kinyitotta vagy az ablak tárva nyitva áll. A kamerarendszer akár a tv-hez is köthető, és még arcfelismerő programmal is feldobható.
  5. Az audiovizuális állítások nem csak a hangszórókra limitálódnak, ébresztési lehetőségként is hasznosak lehetnek, sőt mindent akár beszédhanggal is irányíthatunk!
  6. A technológia már annyira elejét vette ennek, hogy akár a kisebb háztartási gépeket is állíthatjuk a távolból. Például reggel a kész kávé illata kelthet minket. Ugyanígy a mikrohullámsütő, mosógép, hűtőszekrény is programozható, sőt az úszómedence melegítése is.
  7. Más lehetőségek is fontosak lehetnek, miért ne állítanánk be füst- vízérzékelőket, vagy redőnyvezérléseket. Mindent persze hangunkkal, távirányítóval, telefonunkkal, laptopunkkal vagy kézmozdulatainkkal is vezérelhetjük.

A lakásokon kívül persze más középületekben is egyre több az “okosság”. Nem régen nyílt meg például Budapesten, a Nyár utcában az első olyan hotel, ahol egy applikáció segítségével a foglalástól a kicsekkolásig szó szerint a vendégek kezébe adja az irányítást. A szoftveres megoldás más, akár új, akár már működő szállodákban is alkalmazható. Egyéb alkalmazások is megjelentek, ezek egy részét irodaházakban és raktárakban kezdik terjeszteni az informatikai vállalkozások.

 

© 2021 (v150.202005)